Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сийка Кацарова, Българския съюз по балнеология и СПА:

България има модерна СПА база, но се нуждае от добра реклама с послания

Снимка: БГНЕС
Още от древността хората познават и използват благото на термалните води, това е бил и един от факторите за възникване на много градове, включително и София.

Балнеология идва от латинската дума Balneum, което значи баня, а СПА е акроним на латинската фраза sanitas per aquam, което значи „здраве чрез вода“.

Балнеологичните курорти през римско време са използвани за възстановяване на легионите и да укрепват тяхната военна мощ.
Цялата територия на днешна България е осеяна с римски терми и антични балнеолечебници като Сердика, Германея, която днес е Сапарева Баня, Пауталия (Кюстендил), Аугуста (днес – Хисаря), Сливенските бани - Танзос и Бургаските - Термополис. През 1885 година е написан и отпечатан първият български каталог на минералните води.

През 1882 година се прави първият химически анализ на минерална вода в България от 5 хисарски извора. Правителството на Източна Румелия издава за целта „Правилник за експлоатация на Хисарските бани“ и това се смята за официалното начало на българското балнеолечение.

Днес България разполага със завидното богатство на

Снимка: БТАнад 600 минерални извора.

Общият дебит на всички извори е 5000 литра в секунда, но само половината от тях се използват. А всъщност след Исландия България е на второ място по термален минерален ресурс.

Повечето находища са с температура между 37 и 50 градуса по Целзий. Хипертермални извори, тоест такива с висока температура, се срещат предимно в долината на Струма, Места и северното подножие на Западните Родопи.

Най-горещият минерален извор

в страната е при Сапарева Баня. Водата му е пренагрята и излиза под налягане с температура от 103 °.

В Сапарева баня се намира и единственият гейзер-фонтан в България, който от време на време изригва с височина до 18 метра.

Заедно с прекрасния климат, кристално чистият въздух в балнеокурортите ни и естествените находища на лечебна кал България е един своеобразен

СПА рай.
Или поне като потенциал. Защо обаче не сме разпознаваеми като такава дестинация за разлика от други европейски страни, чуйте в разговора със Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА.

Наскоро стана ясно, че България вече е една от страните, в които здравноосигурените германски граждани могат да идват на профилактика и балнеолечение, което ще се покрива от техните здравни каси. Очаква се това да постави страната ни на европейската карта за здравен туризъм и да привлече много нови СПА туристи.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39