Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлия Георгиева: Наркозависимите се нуждаят от подкрепа, не от репресия

Хората, които получават подкрепа в Розовата къща, я приемат като свой дом
Говорейки за зависимостите в „Радиоприемница“ през тази седмица, не може да подминем една от най-тежките ѝ форми – наркотичната.

И още – неизменно спирайки се на тази тема, стигаме и до помощта, която може и (дали) се оказва на хората, станали вече зависими от дрогата.

В студиото ни гостува Юлия Георгиева, която близо 20 години е посветила на превенцията на наркомании. Тя е представител на Център за хуманни политики и председател на УС, нейна кауза е Розовата къща (бивш център „Посока“), където се подпомагат наркозависими хора.

Юлия ГеоргиеваВ Розовата къща работим предимно доброволно и е доста тежко – разказва Юлия Георгиева. Скоро съществуването на центъра е бил под заплахата да бъде закрит, но с кампания за около месец и половина са събрани около 15 хил. лева. Разбира се, средствата се изчерпват, а доброволци и зависими ще имат нужда от помощ (вкл. и финансова) и в бъдеще.

Хубаво е, че дарителите разпознаха проблема и каузата. Хората там имат своя потенциал и капацитет за развитие.

В момента там е и едно от момчетата, участвали в „Гласът на България“.

Хората са различни. Чувстват къщата като свой дом. Сами се грижат за нея.

В Розовата къща не предлагат медицинска помощ, но помагат с насочване към специалист, упътване и съвети. Отворено е само от 10 до 14 ч., но в началния час вече има чакащи. Могат да се нахранят, да се изкъпят… Всички базисни нужди

Оттук нататък следва битка с институциите – за вадене на документи, за адекватна терапия, както и борба с предразсъдъците.

Юлия и нейните съмишленици се опитват да влязат и в училище, да правят разяснения и обучения.

С децата задължително трябва да сме изключително честни. Те са достатъчно информирани. Някои от тях вече са опитвали да вземат някакви вещества. Ако не се говори с тях адекватно, ще станем смешни и ще изгубим авторитет и доверие, подчертава Юлия.

Качествената превенция не би трябвало да е информативна, а селективна. Да се работи с уязвими групи или с деца, които вече са опитвали. Не се постига много, ако се търси лесното. Необходима е системна и упорита работа.

Трябва да се дава и емоционално това, от което детето има нужда. Самочувствието, психическото здраве и силните усещания да се осигурят без наркотици.

Юлия Георгиева очерта и опасна картина, свързана с повсеместната употреба на нови психоактивни вещества, чиито размери са като епидемия.

В България даваме пари за преследване на хора, които употребяват наркотици, и много по-малко – за превенция и лечение. Системата у нас, ако въобще работи – работи лошо.

Чуйте целия разговор с Юлия Георгиева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Брънзова

Гергана Брънзова в "Спортна среща" след завръщането на терена

Предаване за спорта като философия и начин на живот! Водещ: Камен Алипиев – Кедъра През първия половин час на предаването, Камен Алипиев и Адриан Любенов си говорят за всичко важно, случило се в света на спорта през изминалата седмица. След това, по телефона се включва Гергана Брънзова, от която научаваме защо се завръща като..

публикувано на 25.01.21 в 18:25

Късното шоу на Радио София стихоплетства за секс и драма

В "Късното шоу" по Радио София с Диана Костова - Георгиева и Димитър Ганев: Диди Костова отново приветства слушателите и обяви, че следва да си говорим за едни по-дълбоки и по-пикантни теми, с две много интересни дами. Ето че Митко разбули мистерията: - Докато Диди правеше прелюдия, и във прелюдията имаше прелюдия…ще си говорим за..

публикувано на 25.01.21 в 18:07
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Димитър Божилов: Ще премахнем 71 гаражни клетки в "Стрелбище"

Столичната община започна премахването на незаконни гаражи в няколко столични района, сред които е и район "Триадица". На първо време предстои да бъдат премахнати 71 гаражни клетки в квартал "Стрелбище", но местната администрация смята да премахне всички такива постройки във времето, заяви пред Радио София кметът на район "Триадица" Димитър Божилов :..

публикувано на 25.01.21 в 17:25

В "Младост" вече махат 31 от 400 незаконни гаражни клетки

27 гаражни клетки ще бъдат премахнати в „Младост-4“ и 4 в „Младост-3“ до края на тази седмица, съобщи пред Радио София кметът на едноименния район арх. Стефан Стефанов . Той уточни, че в „Младост“ е наследил около 400 незаконни гаражни клетки. От днес тече премахване на 31 от тези 100, които са на общински терени . Предстои..

публикувано на 25.01.21 в 16:26
Актрисата Весела Бабинова

Много е интересно, когато четеш текст, написан специално за теб

Спектакълът “Боклук” ще има своята втора премиера тази вечер от 19.30 ч. в Театър 199 “Валентин Стойчев”. Автор е Елена Телбис, а режисьор - проф. Ивайло Христов. Пиесата е победител в шестото издание на конкурса за съвременна българска драматургия на името на актрисата Славка Славова. Елена Телбис, която познаваме като актриса в киното и театъра,..

публикувано на 25.01.21 в 16:11

Безплатна национална телефонна линия в помощ на онкоболните

Безплатна национална телефонна линия стартира преди дни по инициатива на фондация "Победи рака". На номер 0700 20 567 психолози ще помагат на онкоболни и техните близки, да овладеят стреса и нервните сривове, особено при новодиагностицираните пациенти. В тези трудни времена, особено покрай пандемията, всеки изпитва високи нива на стрес, а..

публикувано на 25.01.21 в 15:42
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Кабинетът да помага на бизнеса по-експедитивно

Проблемът със затварянето на заведенията и хотелите е сложен и продължава близо година. Прилича на боксов мач. Вече сме във втори рунд. В първия около 30% от колегите се разделиха с бизнеса си , независимо от плахите опити за подкрепа от страна на кабинета. Това коментира пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската..

публикувано на 25.01.21 в 15:23