Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън Рамзи в Лондон. 

По думите на готвача, българите вече се отпускат по-често да си поръчват неща, които не са им познати и не са ги опитвали, нещо немислимо доскоро.
Според него момента силно развитие претърпява т.нар. street food (улична храна). “От една-две години насам се отвориха доста добри бургерджийници”.

"В световен мащаб няколко ресторанта диктуват тенденциите", казва Никола.

В момента дори в България се налага ферментацията като кулинарна мода. Един известен готвач написа книга за ферментацията и това стана модерно”, обяснява Никола. Чрез ферментацията се получава по естествен път натриев глутамат, който изпраща сигнали до мозъка, че храната е вкусна. 

Готвачът не подценява жените като готвачи, а самия той се е учил на готвене първо от майка си. Въпреки това смята, че най-известните готвачи са мъже. Това обаче, е защото на запад това е много тежка професия. Работи се по близо 16 часа, пет дни в седмицата и физически на мъжете им е по-лесно да издържат на напрежението.

За Гордън Рамзи, той казва, че е научил много от него. Но не и рецепти, защото те нямат почти никакво приложение в България, тъй като храната при известния готвач е била на много високо ниво и в България нито може да намери продуктите, нито технологията, с която да обработи храната по начина на Рамзи. 

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посрещаме Деня на езиците с изцяло онлайн събития

“Тази година организираме изцяло онлайн събития за Деня на езиците”, казва Десислава Кръстева от Генерална дирекция “Писмени преводи” на Европейската комисия, по повод предстоящия Европейски ден на езиците, който традиционно се отбелязва на 26 септември, а тази година ще бъде обединен и с Международния ден на преводача, който пък се отбелязва на 30..

публикувано на 23.09.20 в 17:37

Два дни забавления и наука на фестивала в София Тех Парк

Теми от бъдещето на медицината, генната редакция, стареенето и биологичните рискове, през големите катаклизми в Космоса, замръзналите луни и гигантските скокове, необходими, за да се превърнем в бипланетарни същества до природния газ, климатичните промени и връзката между наука и изкуство - всичко под формата на близо 80 събития ни очаква по време..

публикувано на 23.09.20 в 16:50

Повече деца с късогледство след дистанционното обучение

След периода на дистанционното обучение у нас, въведено като мярка срещу разпространението на коронавирусната инфекция, се наблюдава тенденция на увеличаване на броя на децата с късогледство, както и значителен скок в диоптрите на децата, които са били с късогледство до този момент, заяви пред Радио София офталмологът д-р Невяна Велева от..

публикувано на 23.09.20 в 15:25

С емоционалния дефицит родителят прави от детето нарцисист

Нарцисизмът е не само явление, което „ходи“ по хората, но и се създава от хората. Това не е болестно състояние, а разстройство на личността , което се формира в семейната среда в ранна детска възраст. Това мнение изрази пред Радио София Десислава Дамянова , експерт от Академия за емоционална интелигентност. Медицински - хората нарциси..

публикувано на 23.09.20 в 13:30

Туризмът се променя според нагласите на хората

Туризмът се променя според нагласите на хората и понякога е толкова странен, колкото са странни и техните предпочитания за релаксиране, казва Свилен Петков - собственик на туристическа агенция и съосновател на туристическа платформа. През пандемията хората проучваха различни възможности за туризъм. Един от интересните отрасли, който нашумя е т.нар...

публикувано на 23.09.20 в 13:30
Мирослав Пашов

Мирослав Пашов: Театър „Българска армия“ навършва 70 години, но духът е млад

Театър „Българска армия“ открива новия си сезон 2020/2021 с празничен дух и жажда за творчество. „Въпреки наложителната нова нормалност, духът е съхранен, театърът се чувства млад, независимо че става на 70 години“, отбеляза пред Радио София директорът Мирослав Пашов. Първото представление тази вечер е хитът сред публиката..

публикувано на 23.09.20 в 11:46

Българските неделни училища в чужбина минават към електронно обучение

Българските неделни училища в чужбина също получават възможността да водят обучение в електронна среда при извънредни обстоятелства, реши правителството. За осигуряване на по-ефективен достъп до обучение, учениците от училищата, които не предлагат електронно обучение, ще могат да се включват в друго неделно училище по електронен път. За това те ще..

публикувано на 23.09.20 в 11:20