Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова, клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския университет. Самата тя, и в качеството си на преподавател и по йога,  често се среща с хора, които се обръщат към йога с желанието на всяка цена, с всички методи да се чувстват добре и да имат добър външен вид. Важно е обаче резултатите от тези усилия да не се превръщат във фикс идея. На практика точно това се среща често и човек си спомня за това колко е важно да запази силите, които има на младини, едва когато започне да ги губи, а не в самото начало, предупреди Петкова.

Страхът и обичта са двата най-силни стимула за хората. Защо изпитваме страх от загуба на младостта? Защото младостта е капитал за всеки човек, възприеман обикновено като даденост, обясни социоаналитикът:

Когато станеш на 16 години и усещаш прилив на сила, пред теб се откриват едни 15-20 години, в които по никакъв начин не забелязваш остаряването. Това е един бонус. Ти свикваш с това тяло, което лесно се възстановява, няма нужда от много сън, за да изглеждаш добре, не ти трябват диети. В един момент всичко това се сгромолясва и човек се чувства ограбен. Това лишаване води до страдание.

Лана ПетковаНачинът да избегнем пристрастяването към запазване на младостта вероятно е да се опитаме да разберем "каква е целта ни на тази планета и то в тялото, което притежаваме". Важно е усещането за качество на живота, което по някакъв начин се обвързва с едно здраво и подвижно тяло. И тогава се формира една твърда нагласа не към външния вид, а към вътрешното здраве.

Начинът на живот, който определя йога, помага на човека да бъде изключително младолик. Има подготовка за йога и тя представлява обръщане с главата надолу - елементарно навеждане с изправени крака. Това действие може да се разглежда и като първа стъпка на борбата с остаряването - тънките психо-физически процеси в центъра на нашето его. 

Има пет лесни правила в йога за това как да живеем в социум - това са ненасилие; хармония между мислите, речта и действията; сексуална почтеност; въздържане от алчност и забрана за извършване на кражби, подчерта в заключение Лана Петкова и ни посъветва да "живеем във вечността" - пътят, по който трябва да вървим, използвайки всички предимства на своята ситуация. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри. На живо съм ги слушал само веднъж преди няколко години в Румъния. Винаги е учебник като го гледаш...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02