Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова, клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския университет. Самата тя, и в качеството си на преподавател и по йога,  често се среща с хора, които се обръщат към йога с желанието на всяка цена, с всички методи да се чувстват добре и да имат добър външен вид. Важно е обаче резултатите от тези усилия да не се превръщат във фикс идея. На практика точно това се среща често и човек си спомня за това колко е важно да запази силите, които има на младини, едва когато започне да ги губи, а не в самото начало, предупреди Петкова.

Страхът и обичта са двата най-силни стимула за хората. Защо изпитваме страх от загуба на младостта? Защото младостта е капитал за всеки човек, възприеман обикновено като даденост, обясни социоаналитикът:

Когато станеш на 16 години и усещаш прилив на сила, пред теб се откриват едни 15-20 години, в които по никакъв начин не забелязваш остаряването. Това е един бонус. Ти свикваш с това тяло, което лесно се възстановява, няма нужда от много сън, за да изглеждаш добре, не ти трябват диети. В един момент всичко това се сгромолясва и човек се чувства ограбен. Това лишаване води до страдание.

Лана ПетковаНачинът да избегнем пристрастяването към запазване на младостта вероятно е да се опитаме да разберем "каква е целта ни на тази планета и то в тялото, което притежаваме". Важно е усещането за качество на живота, което по някакъв начин се обвързва с едно здраво и подвижно тяло. И тогава се формира една твърда нагласа не към външния вид, а към вътрешното здраве.

Начинът на живот, който определя йога, помага на човека да бъде изключително младолик. Има подготовка за йога и тя представлява обръщане с главата надолу - елементарно навеждане с изправени крака. Това действие може да се разглежда и като първа стъпка на борбата с остаряването - тънките психо-физически процеси в центъра на нашето его. 

Има пет лесни правила в йога за това как да живеем в социум - това са ненасилие; хармония между мислите, речта и действията; сексуална почтеност; въздържане от алчност и забрана за извършване на кражби, подчерта в заключение Лана Петкова и ни посъветва да "живеем във вечността" - пътят, по който трябва да вървим, използвайки всички предимства на своята ситуация. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08