Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Надежда събира хората около хляба, кара ги да се чувстват равни

Знаете ли, че в някои части на България преди време на хляба често се е казвало „омирлик“. Освен, че е спасявал хората от глада, ги е обединявал, помирявал и сплотявал. Точно тези негови функции  възражда днес Надежда Савова-Григорова - културен антрополог. Организира срещи с всякакви социални прослойки с идеята да обедини различните и да приобщи отделените. Това е сбъдната нейна мечта.

НадеждаПрез 2008 година Надежда и съмишлениците й развиват мрежа от читалища и техни подобни асоциации на общностни културни центрове в цял свят, като към момента свързва повече от 50 страни от 6 континента. Година по-късно прави Хлебна къща, чиято пещ сплотява етноси и всякакви социални прослойки. Надежда дава началото на хлебна терапия.  Oбучава хора от уязвими групи и подпомага да има регулярни седмични безплатни социални и терапевтични месения и програми. Идеята й е събирайки се около хляба, всички да са равни.

С любов се градят големи успехи, създава се сплотена среда. Непознатите се обединяват, а познатите поглеждат с други очи един на друг.
Хлябът изгражда приятелства. Особено когато се меси с любов. Чрез сбъднатата си мечта Надежда разпространява посланието за мир и любов до всички, които вярват в заразната сила на доброто.


Най-силното и точно определение за хляба се съдържа в думите на великия руски учен Климент Аркадиевич Тимирязев: “Хлябът е едно от най-великите изобретения на човешкия ум”. В това вярва и Надежда. И търси съмишленици - хора, които да помагат в добрините, от които тя няма и грам намерение да се откаже. Всеки, когото среща в тези начинания, освен че я вдъхновява, и я учи. Вярва, че един незрящ човек може да ни обогати повече, отколкото един човек, гледащ …. но с критика.

Хлябът и традициите, пречупени през ценностната система на Надежда, засилват естествения процес на приемственост между поколенията, засилват принадлежността ни към миналото, свързаността с настоящето и мисълта за бъдещето.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30