Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Росен Петков: Дигитализацията съхранява, улеснява достъпа и помага за популяризиране

Дигитализацията дава втори живот на стари книги и картички
Снимка: invisibleserdica.org
Цяла седмица говорим за паметта в „Радиоприемница“ и на финала сме поканили специалист, който се грижи за съхраняването на това, което трябва да не забравяме като общество. Росен Петков е преподавател по компютърна графика в Техническия университет, а събеседването се завърта около дигитализацията на книжното наследство и фотографските материали, както и за съхраняването на старопечатни издания, на фотографска и кино техника.

В съвремието е особено важно да сме индивидуалисти, хора, общество, нация със запазена идентичност. От това произтича и значението на съхраняването на ценностите, на историята, паметта на съответната общност, смята Росен Петков.

Съхраняването на идентичността е пряко свързано с дигитализацията на нашето културно-историческо наследство. Важно е, защото ценностите може да се разпаднат, да се разрушат, да се загубят. Освен това дигитализацията дава възможност за популяризиране, за лесно разпространение, за използване в обучението.

Росен Петков Снимка: Ани ПетроваРосен Петков дава конкретен пример с емблематичен албум за стара София от 1912 г. на известния фотограф Димитър Карастоянов. Заедно с други издания (с изтекли авторски права) те са качени в интернет пространството за общодостъпно ползване.

Някои книги са интересни със стила си на оформление, други – с тематиката или илюстрациите – допълва Петков, който е и колекционер на редки издания. Колкото и скромни да са първите книжки през ХІХ век, те са събуждали българина за просвещение и знания. Показват българската култура и етнография.

Със съвременните технологии и приложения за различни устройства, лесно могат да се видят и трудно достъпни (поради големите разстояния например) или невидими обекти – полезни и за туристи, и за хора, жадни за образование. (Пример е Невидимата Сердика.)

В своя блог Росен Петков се е спрял специално на редките първи издания на „Под игото“ от края на ХІХ век, (вкл. и на английски език), някои от които притежава като колекционер.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с Росен Петков.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"И Чапа създаде София" - виртуална разходка по артистичните следи на скулптора

Тази вечер ще се проведе виртуална разходка из София , вдъхновена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. В рамките на 60 минути ще бъдат разказани любопитни факти за големия майстор.  Разходката е вдъхновена от книгата “И Чапа създаде света”. След издаването на книгата Виктор Топалов, заедно с редакторите на изданието, решава да направи и разходката...

публикувано на 30.11.20 в 18:30

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините. “За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните..

публикувано на 30.11.20 в 17:13

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа” .  По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от..

публикувано на 30.11.20 в 15:11
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44