Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какво ни беляза войната

| обновено на 02.12.19 в 12:25

Какво е общото между сградите на Българската академия на науките, Националния археологически музей, Народното събрание,  Градската художествена галерия, Александровска болница, Държавната печатница и още десетки други. Отговорът  - на 14 ноември денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей бе открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.

Проектът  е реализиран в партньорство с Българската национална филмотека и финансиран по програма „Култура“ на Столична община и има за цел да пресъздаде емоцията от това тежко време в историята на нашия град. Повече за изложбата разказва доц. д-р Соня Пенкова, директор на НВИМ:


Картината на бомбардировките над София се допълва освен с автентичните кадри и с автентични спомени за онова време, които са представени  чрез присъствието на едни от най-известните български актьори, като Руси Чанев, Асен Блатечки Меглена Караламбова, Стефан Мавродиев и Валентин Ганев. Те пресъздават спомени на прочутите лица от времето на щастлива, а в последствие и разрушена София, хора които са от различен професионален и социален статус, като творци от калибъра на Никола Танев, Вера Мутафчиева, Боян Болгар  и много други част от тях офицери, а също и най-обикновени граждани. Така акцентът на пространството  е свързан с преживяването, а не с търсенето на историческия прочит на събитията от това време.

Какво още можете да видите в това съвременно пространство за изживяване? Специално подготвени интерактивни приложения проследяват съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници - материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София, допълва доц. Пенкова:


"Сред нещата, които трябва да се помнят, са историите за българските пилоти, които със своята жертвоготовност са направили възможното, за да спасят столицата. Националният военноисторически музей показва за първи път двигателя от самолет "Месершмит" 109 Г6, намерен в землището на село Марица през 2018 година."

За бомбардировките си спомнят Божидар Гущеров и неговата съпруга Цветанка. Чуйте и разказ от 1982 г. на полк. Стоян Стоянов, летец-изтребител, участник в противовъздушната отбрана на София през Втората световна война:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаил Нинов: За да сме щастливи, трябва да ни е хубаво не само вкъщи

Огромен градински шах, "Не се сърди човече" и тенис маси за свободно ползване, джаги и… кучемат могат да се видят в район "Триадица" Идеята и заслугата е на Михаил Нинов, който живее в кв. "Иван Вазов". "Започнахме без голям план, със засаждане на цветя, с малки неща. После направихме люлка… За да живеем щастливи, трябва да ни е..

публикувано на 28.03.24 в 09:56

В район "Триадица" има още тротоари за ремонт, нужни са паркинги

Трябва да се направят паркинги и да се довършат започнатите ремонти на тротоарите. През почивните дни много хора идват с колите си до Южния парк и паркират или на булеварда, или в близките вътрешноквартални улици. Това отбеляза пред БНР-Радио София Йоан Колев, който живее в кв. "Стрелбище", район "Триадица". Той отбеляза, че голяма..

публикувано на 28.03.24 в 09:09
Градината

Температурите се вдигат, облаците не отстъпват лесно

До обяд валежите в западните райони ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи и ще е значителна, около и след обяд – купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места - с гръмотевици. Ще духа умерен, в Източна България – силен юг-югозападен..

публикувано на 28.03.24 в 07:20

"Форум", 27.03.24: Ще повишат ли избори 2в1 избирателната активност

Коментатори във "Форум" тази седмица са доц. Венелин Стойчев и арх. Любо Георгиев. В сряда, заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Избори 2в1 или не - половината българи не вярват в честни избори (от изследване на "Галъп") - Фокус върху евроизборите - значим ли е ЕП за българите и припознават ли го като близка..

публикувано на 27.03.24 в 19:42

53% от бизнеса у нас не извършва никаква онлайн търговия

53% от бизнеса не продава онлайн поради липса на контакти, човешки ресурс и познания за това. Българският електронен пазар е ценово ориентиран, каза пред Радио София Никола Илчев от eCommerce Academy. „Изследванията, които наблюдаваме, показват, че вече и в Европа потребителите започват да се ориентират на база цена, когато избират стоки..

публикувано на 27.03.24 в 17:36
Милена Цанова

Архаични ли сме, ако сме различни, пита Милена Цанова в своята първа песен с български текст

Милена Цанова бе гост в предаването "Добър вечер, София“, за да ни разкаже за своята нова песен, но и за да ни накара да се замислим върху крилатите фрази на цветните картички, с които зарадва екипа.  “Прави нещата със собствената си скорост, защото животът не е състезание“ , гласи красивото послание на една от тях. „Исках да вляза в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37

Започна ремонтът на старинния храм "Св. вмчк. Мина" в столичния район "Слатина"

Започна ремонтът на старинния храм "Св. вмчк. Мина" в столичния район "Слатина". В проекта за реконструкция се предвижда цялостно обновяване на външния и вътрешния изглед на храма. Ще бъде подменена покривната конструкция и покритието ѝ, ще бъде изградена нова камбанария. Ще се укрепят конструкцията и частично основите. Мазилките,..

публикувано на 27.03.24 в 16:07