Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какво ни беляза войната

| обновено на 02.12.19 в 12:25

Какво е общото между сградите на Българската академия на науките, Националния археологически музей, Народното събрание,  Градската художествена галерия, Александровска болница, Държавната печатница и още десетки други. Отговорът  - на 14 ноември денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей бе открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.

Проектът  е реализиран в партньорство с Българската национална филмотека и финансиран по програма „Култура“ на Столична община и има за цел да пресъздаде емоцията от това тежко време в историята на нашия град. Повече за изложбата разказва доц. д-р Соня Пенкова, директор на НВИМ:


Картината на бомбардировките над София се допълва освен с автентичните кадри и с автентични спомени за онова време, които са представени  чрез присъствието на едни от най-известните български актьори, като Руси Чанев, Асен Блатечки Меглена Караламбова, Стефан Мавродиев и Валентин Ганев. Те пресъздават спомени на прочутите лица от времето на щастлива, а в последствие и разрушена София, хора които са от различен професионален и социален статус, като творци от калибъра на Никола Танев, Вера Мутафчиева, Боян Болгар  и много други част от тях офицери, а също и най-обикновени граждани. Така акцентът на пространството  е свързан с преживяването, а не с търсенето на историческия прочит на събитията от това време.

Какво още можете да видите в това съвременно пространство за изживяване? Специално подготвени интерактивни приложения проследяват съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници - материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София, допълва доц. Пенкова:


"Сред нещата, които трябва да се помнят, са историите за българските пилоти, които със своята жертвоготовност са направили възможното, за да спасят столицата. Националният военноисторически музей показва за първи път двигателя от самолет "Месершмит" 109 Г6, намерен в землището на село Марица през 2018 година."

За бомбардировките си спомнят Божидар Гущеров и неговата съпруга Цветанка. Чуйте и разказ от 1982 г. на полк. Стоян Стоянов, летец-изтребител, участник в противовъздушната отбрана на София през Втората световна война:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътешествениците влизат в киното

Традиционният и обичан фестивал "Кино за пътешественици" ще се проведе от 1 до 18 август в 2 столични кина, съобщи пред БНР-Радио София Здравко Григоров , един от организаторите и артистичен директор. В програмата на 11-ото издание са предвидени 7 специални събития. На 2 август е премиерата на „Няма такова пътуване” . Лукас и Томаш..

публикувано на 31.07.24 в 11:59
Теодора Николова

Медиите трябва да формират обществена нетърпимост към корупцията

Една от отличниците дипломанти на Факултета по журналистика и масова комуникация - Теодора Николова,  защити успешно своята дипломна работа, която се фокусира върху това, как темата за корупцията присъства в традиционните медии. "Исках да пиша задължително на социално значима тема. Но тя се оказа по-голяма от мен", отбеляза пред..

публикувано на 31.07.24 в 11:22
Д-р Владимир Симов

Д-р Владимир Симов: Има и оптимистичен модел на остаряването

Можем да живеем по-дълго и по-важното – по-пълноценно , дори да остаряваме красиво . В това ни уверява, убеждава и съветва д-р Владимир Симов в над 700 страници на своята книга "Остаряването". В труда си той търси пресечните точки на този психобиосоциален въпрос , обръща внимание и как той засяга един български пенсионер. "Реших..

публикувано на 31.07.24 в 09:48

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на свейд Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 07:49

Температурите леко се покачват

Днес също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София - около 30° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 30°, температурата на морската вода е..

публикувано на 31.07.24 в 07:20

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18