Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден в почит на Света Варвара и Йоан Дамаскин

Икона на Св. Варвара
Снимка: архив

Българската православна църква почита Света Варвара и преподобния Йоан Дамаскин.

Варвара е християнска великомъченица, чиято памет се почита както в православната, така и в католическата църква. В православието св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт - които са нямали време да се покаят и причестят. Св. Варвара е родена в края на III в. в Илиопол (Мала Азия) в семейство на аристократ и живяла по времето на император Максимилиан. Отличавала се с особена и впечатляваща красота. Баща й полагал големи грижи за нейното езическо възпитание, защото сам бил езичник, но я затваря в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучавала външния свят от прозореца и имала много време да размишлява за Бога. Когато баща й разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Момичето трябвало да отстоява избора си пред управителя на града, след като баща й се отрекъл от нея заради християнските й убеждения. Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена, а над гроба й бил построен храм, където вярващите намирали изцеление на своите недъзи.

Големите мощи на света Варвара се намират в Киевопечорската лавра в Киев, но частици от тях са пренесени и дарени на София на 8 септември 1957 г. като дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий I и се намират  в църквата "Св. Преображение" в квартал "Лозенец".

В някои райони на България св. Варвара се смята за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка и хората я наричали "Баба Шарка". За да умилостивят и прогонят баба Шарка, жените приготвят обреден хляб и обредно вариво от различни житни и бобови зърна, подслаждат го с мед и раздават на децата си и на съседи. Майките раздават царевични питки и ракия. В други райони св. Варвара се почита като покровителка на домашните птици. Празникът се нарича още "Женска Коледа", тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

Денят на св. Варвара поставя началото на трите последователни християнски празника - Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) и на зимните празници.

Йоан Дамаскин е родом от Дамаск, живял в осми век. Той бил богослов и песнописец, монах от обителта на свети Сава. За своите високохудожествени умилителни песнопения той получил името "златоструен". Написал е много канони, сред които и пасхалният канон. Той разработва и теорията на църковното пеене, като го разделя на осем гласа или музикални тоналности (ладове). Като практическо приложение на теорията за църковното осмогласие е известен трудът на Дамаскин "Октоих".

В село Варвара на 4 декември имаме двоен празник – на населеното място и храмовия празник на църквата. За основаването на селото съществува интересна легенда. Според нея там живяла много красива мома, която се е наричала Варвара. Тя била харесана от местния турски бей, който поискал да я вземе в харема си. За да се спаси, девойката избягала в гората. Нейните братя запалили селото на бея, а след това избягали при сестра си в гората. Беят започнал да преследва християните, които също се укрили в гората при братята и сестрата. Той не спрял да преследва и момичето, което, за да не бъде заловено се е самоубило. По-късно хората построили църква, на която дали името Света Варвара в памет на девойката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - София в минало време

Виктор Топалов за изложбата с фотографии от периода 1910-1915 г.: Разказът започва със сградата-домакин на събитието и хората,и историите около култовите сгради, останали и до днес. Коя е точната година на започването на строежа на Халите, каква е връзката им с Айфеловата кула, какво и къде е бил "Слугинския пазар" и каква е ролята му за получаване на..

публикувано на 08.06.24 в 15:00

Илюстрации и графики в неконвенционална форма

Започна поредното четвърто издание на Фестивал на илюстрацията и графиката. Говорим с Васил Владимиров от организацията на ФИГ: "Това е и съкращение на фигура, но тази година се заиграваме с мъглата. Обръщаме внимание на размитите граници между фигуративното и абстрактното. Темата не ограничава авторите, но им дава посока. Участниците хем се вписват в..

публикувано на 08.06.24 в 11:45

Модата е визия, концепт, начин на мислене, емоция

Специалност „Моден дизайн“ на НХА в София и Филиала ѝ в Бургас представя дипломно ревю на студентите от Випуск 2024 година, на тема: „Трансформация“.  Проф. Д-р Яна Костадинова - р-л на катедра Моден дизайн в НХА,  проф. Майа Богданова и доц.Александър Гергинов ни въвеждат в събитието: На 13 юни представяме ревюто "Трансформация". Не беше лесно,..

публикувано на 08.06.24 в 11:10

Бяхме млади, стигнахме до дъното на най-дълбоката пещера тогава

40 години от българския подземен Еверест. Красимир Петков, спелеолог, за премиерата на филма за събитието: "Това беше експедиция в пещерата Жан Бернар в Савойските Алпи. Тогава бе най-дълбоката пропаст в света. Бяхме млади, стигнахме до дъното, снимахме чисто любителски филм. 1358 м бе дъното. В момента е седма в света. Спелеологията е изследване на..

публикувано на 08.06.24 в 10:06

Децата - да са самостоятелни, но и да могат да работят в екип

В НВИМ, в 10 сутринта със свободен вход се отбелязва Деня на бащата. Забавленията дебнат отвсякъде - подробности от Николай Лазаров от Националната скаутска организация на България: "Както всяка година сме опънали палатка, хамак, показваме на децата първа долекарска помощ, ориентиране. Подготвили сме и изненади. Има и други интересни шатрички на..

публикувано на 08.06.24 в 09:48

Адресите на любовта - Димитър Подвързачов

Димитър Подвързачов кара втора младост с учителка Известният журналист, писател, автор на афоризми и стихове Димитър Подвързачов бил неустоим ухажор, когато пийнел чашка-две, но на сутринта забравял флирта и съпругата му не му връзвала кусур. Но се увлякъл като ученик по преподавателката от Първа девическа гимназия Дора Аврамова. “Карам втора..

публикувано на 08.06.24 в 09:36

Над 10 000 работодатели вече дават електронни ваучери за храна

От началото на следващия месец ваучерите за храна ще бъдат само електронни. От Нова година насам течеше преходният 6-месечен период, в който работодателите можеха да дават на служителите си и хартиени талони. Данните показват, че в България ваучери за храна ползват около 20 хиляди работодатели и  над 750 хиляди души . Размерът на месечната..

публикувано на 07.06.24 в 18:32