Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден в почит на Света Варвара и Йоан Дамаскин

Икона на Св. Варвара
Снимка: архив

Българската православна църква почита Света Варвара и преподобния Йоан Дамаскин.

Варвара е християнска великомъченица, чиято памет се почита както в православната, така и в католическата църква. В православието св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт - които са нямали време да се покаят и причестят. Св. Варвара е родена в края на III в. в Илиопол (Мала Азия) в семейство на аристократ и живяла по времето на император Максимилиан. Отличавала се с особена и впечатляваща красота. Баща й полагал големи грижи за нейното езическо възпитание, защото сам бил езичник, но я затваря в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучавала външния свят от прозореца и имала много време да размишлява за Бога. Когато баща й разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

Момичето трябвало да отстоява избора си пред управителя на града, след като баща й се отрекъл от нея заради християнските й убеждения. Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена, а над гроба й бил построен храм, където вярващите намирали изцеление на своите недъзи.

Големите мощи на света Варвара се намират в Киевопечорската лавра в Киев, но частици от тях са пренесени и дарени на София на 8 септември 1957 г. като дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий I и се намират  в църквата "Св. Преображение" в квартал "Лозенец".

В някои райони на България св. Варвара се смята за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка и хората я наричали "Баба Шарка". За да умилостивят и прогонят баба Шарка, жените приготвят обреден хляб и обредно вариво от различни житни и бобови зърна, подслаждат го с мед и раздават на децата си и на съседи. Майките раздават царевични питки и ракия. В други райони св. Варвара се почита като покровителка на домашните птици. Празникът се нарича още "Женска Коледа", тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

Денят на св. Варвара поставя началото на трите последователни християнски празника - Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) и на зимните празници.

Йоан Дамаскин е родом от Дамаск, живял в осми век. Той бил богослов и песнописец, монах от обителта на свети Сава. За своите високохудожествени умилителни песнопения той получил името "златоструен". Написал е много канони, сред които и пасхалният канон. Той разработва и теорията на църковното пеене, като го разделя на осем гласа или музикални тоналности (ладове). Като практическо приложение на теорията за църковното осмогласие е известен трудът на Дамаскин "Октоих".

В село Варвара на 4 декември имаме двоен празник – на населеното място и храмовия празник на църквата. За основаването на селото съществува интересна легенда. Според нея там живяла много красива мома, която се е наричала Варвара. Тя била харесана от местния турски бей, който поискал да я вземе в харема си. За да се спаси, девойката избягала в гората. Нейните братя запалили селото на бея, а след това избягали при сестра си в гората. Беят започнал да преследва християните, които също се укрили в гората при братята и сестрата. Той не спрял да преследва и момичето, което, за да не бъде заловено се е самоубило. По-късно хората построили църква, на която дали името Света Варвара в памет на девойката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Промяната започва от нас, казва всеки доброволец

Подлез на "Цариградско шосе" грейна от работата на Николай Петров-Glow и студенти

От мрачния и неподдържан подлез на автобусна спирка „Изток“ на „Цариградско шосе“ няма и следа. Сега на негово място минувачите се наслаждават на пъстро изрисуван подлез, дело на графити артиста Николай Петров-Glow. Приятната промяна е част от проекта „Net zero on campus“ в Стопанския факултет на Софийския университет, с участието на..

публикувано на 16.08.24 в 17:58
Светослава Симеонова и Емили Караколева

Следващите български младежки делегати към ООН са Емили Караколева и Светослава Симеонова

За 18-а поредна година след конкурс бяха определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации (ООН). За следващия мандат – 2024-2025 година, българските делегати са Емили Караколева и Светослава Симеонова. И тази година конкурсът се проведе в четири кръга. До последния достигнаха 7..

публикувано на 16.08.24 в 16:35
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: С реториката на шоумен Тръмп и пред Мъск каза каквото поиска

В началото на седмицата кандидат-президентът на Републиканската партия Доналд Тръмп даде двучасово интервю пред предприемача милиардер Илон Мъск в социалната му мрежа Екс (Х). Въпреки първоначалните технически проблеми, разговорът беше проследен от над 1,3 млн. слушатели. Доналд Тръмп много умело използва своята реторика на шоумен, за да..

публикувано на 16.08.24 в 15:18

Момичетата на София - първият женски клуб за преживявания у нас

Момичетата на София е първият женски клуб за преживявания у нас. Идеята за Girls of Sofia се е породила през април 2023 година, когато случайно Томи Томова е попадала на уютно ателие в центъра на София, което в момента провежда уроци по керамика. "Момичетата на София "ЕООД е онлайн платформа, предоставяща на ползувателите възможност да посещават..

публикувано на 16.08.24 в 13:43

Важно ли е да знаем какво е медийна грамотност и с какво е полезна тя?

Медийната грамотност е постоянна и трудна цел за всеки, нужно е да се полагат усилия, за да се използва. За какво ни е необходима тя? За да правим по-добри и информирани избори за нашия живот. Медийна грамотност е способността да се достъпва, оценява и интерпретира медийното съдържание и умението да се общува с него. Тази дефиниция даде преди..

публикувано на 16.08.24 в 11:39

Мащабният фестивал "48 часа Варуша юг" отново завладява старата столица

Мащабният фестивал „48 часа Варуша юг“ отново ще завладее Велико Търново. Тазгодишното издание се провежда между 16 и 18 август, а програмата му е изпълнена със събития от всяка сфера на културата. Зад „48 часа Варуша юг“ стои културният център ТаМ, чийто съосновател Галин Попов над 10 години вече работи по събитието. Тази година се..

публикувано на 16.08.24 в 11:05