Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гейминг в "облаците"

Добра интернет връзка и уеб браузър са достатъчни, за да играеш любимата си игра на телевизора, телефона или компютъра

Историята на конзолите започва през 70-те години на миналия век. Първоначално са предназначени предимно за деца, но сега, близо 50 години по-късно, статистиките показват друго. През 2019 г. най-много са играчите на възраст между 18 и 35 години. Конзолите, на които са играли, са много, но ние се спряхме на тези, които са оставили най-голям отпечатък в гейминга.

Nintendo не създават първата конзола за видео игри в света, но правят гейминга част от поп културата на 20 век. Японската компания е най-големият производител на конзоли в света. Основана е през 1889 г., като първоначално произвеждат хартиени карти за игри. Въпреки че издават две конзоли през 70-те, големият им успех идва през 1983 г., когато пускат на пазара Nintendo Entertainment System (NES). Това е златната ера на гейминга, защото с напредването на технологията, игрите вече бягат от типа "Pong" – игра, с графика само от чертички и точки. Появяват се fighting, platform, adventure и RPG жанровете. Това е и ерата, в която за пръв път виждаме Pac-man, Supermario, Zelda и много, много други. Всички те са игри подходящи за цялото семейство.

Техният конкурент - SEGA, залага точно на обратното – в тяхната конзола се намират имена като Mortal Kombat, Street Fighter и други, които промотират гейминга като подходящо забавление и за възрастни. Очевидно е кой печели съревнованието, в момента SEGA не произвеждат конзоли, докато Nintendo все още са на върха с появата на на пазара на Nintendo Switch през 2017г. Това е хибридна конзола, която може да се използва като стационарно или мобилно устройство. Има Joy-Con контролери, които се отделят от дисплея и всички останали функции, които поставят Nintendo Switch между шамарите на Xbox One и Playstation 4.



Sony Playstation излиза на пазара през 1994 г. отново в Япония. Още от първата си конзола те използват дискове и изпращат касетите в историята. През 2014г излиза може би най-популярната в момента конзола - Playstation 4. Тя е 8-ма генерация конзола, която представлява компютър, предназначен само за игри. Има собствена система, онлайн магазин, благодарение на който не е нужно да излезеш до магазина в студените зимни дни за да купиш следващата си игра. Можеш да играеш онлайн с приятели, или пък заедно пред телевизора с помощта на телефоните си.

Playstation VR пренася гейминг преживяването на съвсем различно ниво. Опциите да разнообразиш геймплея си е огромен, което може би е и рецептата за успех на Sony. Нямаме търпение да разберем колко още може да се разшири света на гейминга с новия Playstation, до който, по последни данни, ще можем да се докоснем в края на 2020г.

Репортерът на Verge Том Уорън за конзолата:

През 2001 излиза Microsoft Xbox, първата конзола, произведена в Америка. Успехът на Xbox 360 се крие в стабилните сървъри, както и в успеха на играта Halo 2, която излиза само за Microsoft. Това прави най-продаваната за Xbox на всички времена.Месец след като излиза Playstation 4, Xbox One тръгва да бяга след него. След това идва и Xbox One S и X. Екосистемата на Xbox е напълно съвместима с Windows 10 чрез програмата Play Anywhere, което позволява на геймърите, които са фенове на конзолите, да споделят игри с техните PC-приятели или просто да играят безпроблемно което и да е заглавие и в двете системи.

Политаме в облаците с иновативния продукт на Google - конзолата Stadia, която излезе на пазара на 19 ноември 2019 г. Тя представлява просто един джойстик, който използва cloud gaming, a игрите, които играеш, са качени в твоето Google облачно пространство. Това, което е много иновативно за тази конзола е, че за нея не ти е нужно никакъв хардуер, трябва ти просто добра интернет връзка и Google Chrome платформа. Така можеш да стриймваш любимата си игра на телевизора, а после да си я пуснеш на телефона, или пък на компютъра на 4K без да си притежател на най-мощните машини. В момента е достъпна в 14 държави и поддържа над 22 игри, някои от които са Assassin’s Creed Odyssey, Mortal Kombat 11, NBA 2K20, Red Dead Redemption 2, Just Dance 2020 и други.

Предстои да разберем кой още ще пренесе гейминга в облаците... Microsoft, Apple или пък Sony?





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26