Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дантелата като оплитане на житейските нишки и женските приятелства

Дантелата е поводът да се съберем, казва Бистра Писанчева

На развитието на местните общности е посветено тази седмица предаването “Радиоприемница”, като част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.

„СедянкаТА“ е още една от местните общности, за които разказваме тази седмица. Обединяващия фактор при нея е изкуството на дантелата, а Бистра Писанчева е един от създателите на общността.

Откакто е сформирана преди няколко години „СедянкаТА“ не се е разпуснала, а ражда дантели, изплетени по уникална технология, ражда и емоции, взаимодействие и връзки, несравними с други. Групата е неформална и няма регистрация като неправителствена организация. Въпреки това участва в международни изложби на т.нар. совалкова дантела, известна у нас като калоферска.

Как самотното и трудно изкуство на изплитането на света от фини нишки, ражда нов свят за хората, разказва Бистра Писанчева, която пише и дисертация по темата.

“СедянкаТА” се провежда вече осем години, като през това време идваха и си отиваха хора, но дори тези, които не идват при нас редовно, се чувстват част от тази общност, защото са се присъединили.

“Ние имаме нужда да си споделяме, да си показваме една на друга това, което сме направили. И колкото и добре да се работи насаме вкъщи, не може след това да покажеш това, което си направил”, обяснява Бистра Писанчева.

На срещите се обменя много и различна информация, обучават се и един друг самите участници. “Седянка - в този формат някога са се събирали тези, които могат да покажат и да научат тези, които не могат. Не е имало курсове, клубове, кръжоци и всякакви други групи. Една на друга жените са си показвали, без заплащане и без криене на занаята, защото това е било важно”.

В момента седянката се състои от около 20 души, като има и преподаватели за новите, които са се присъединили.
На тези седянки, жените са разменяли и рецепти, и съвети за къщата. “Дантелата е поводът да се съберем”, казва Писанчева и допълва, че именно непринуденото общуване ги прави социална група.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Още по темата

Красотата на дантелата и нейните приемственици

В седмицата, посветена на традиционните художествени занаяти, в предаването “Радиоприемница”, обръщаме внимание и на дантелата. В момента в Националния етнографски музей има прекрасна изложба, озаглавена “Кой създава и кой използва дантела”. Експозицията..

публикувано на 20.02.19 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Коста Костов

Проф. Коста Костов: Кашлицата не е основание за прием на антибиотик

Броят на болните от грип в страната се увеличава. Още в началото на седмицата няколко общини обявиха епидемия и грипна ваканция за учениците. В София мярката е в сила от понеделник, 27 януари. Преустановяват се женските и детските консултации.  В..

публикувано на 26.01.20 в 12:35

Скрининг в ранна детска възраст може да ограничи престъпността сред непълнолетните

От общото осъдените лица през 2018 г. броят на непълнолетните е 999, от които 69 са за престъпления против личността. Това показват данните на Националния статистически институт. “Необходима е превенция - това е ролята на държавата - индивидуална и..

публикувано на 24.01.20 в 18:05

Арх. Здравков: Темата "Ломско шосе" може да приключи до няколко месеца

Възможно е да започне разширението на бул. „Ломско шосе“, от едноименната метростанция до Околовръстния път, още през тази година. Това заяви главният архитект на Столичната община Здравко Здравков , който поясни, че всичко зависи от отчуждаването на..

публикувано на 24.01.20 в 17:53

България отново е на първо място по корупция в Европа

България отново е на първо място по корупция в Европа, а в световен план се нарежда между Ямайка и Суринам. Това показват резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2019 година на асоциация „Прозрачност без граници“.  При..

публикувано на 24.01.20 в 17:29

Още бележити българи на фасадите на санирани блокове в "Люлин"

Ликовете на Светите братя Кирил и Методий се появиха върху фасадата на блок 227 в "Люлин". Така районната администрация продължава своята инициатива за изобразяване на бележити българи по обновените жилищни сгради. Тя стартира през 2018 г. с..

публикувано на 24.01.20 в 16:26
Поля Станчева

Поля Станчева: БНР продължава да помага на хората да мечтаят

Българското радио е имало своя регионална радиостанция в Скопие още преди края на Втората световна война. Интелектуалецът Димитър Гюзелов, който настоява да звучи българска реч по Радио Скопие, става директор, а по-късно е осъден и разстрелян. До тези и..

публикувано на 24.01.20 в 15:36

Изкуственият интелект - драстична промяна в начина ни на живот

Изкуственият интелект обединява различни технологии, свързани с машинното самообучение, невронни мрежи и други, които имат приложение в различни индустрии - в биотехнологиите, роботиката, финтек.  Казано по-достъпно, в това понятие се събира..

публикувано на 24.01.20 в 15:28