Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Атанас Семов

Отстояването на правата на човека е ключово за постигане на резултати

Европейският съюз е пространството, в което основните права на човека са най-добре защитени и са реална и висша ценност, заяви пред Радио София юристът и конституционен съдия проф. Атанас Семов. Значението на общите ценности в рамките на Европейския съюз бе потвърдено и от последното проучване на "Евробарометър", според което защитата на правата на човека е най-важната ценност на общността.

Дали в същата степен това разбиране е в сила и за българското общество? В годините на демокрацията изглежда, че българите не успяха да се научат достатъчно добре да търсят и защитават правата си, а още по-малко да ги отстояват. Нещо повече, в най-малка степен защитаваме груповите си права, изтъкна проф. Семов. Той бе категоричен, че пътят към така необходимата гражданска трансформация е в ясното посочване колко необходимо е човек да защитава правата си.

Всеки български гражданин е и гражданин на Европейския съюз, поради което притежава редица права, произтичащи от правото на общността. Правото на Европейския съюз и в частност правата на човека имат значение, не само когато се стигне до съд, но и в ежедневните отношения между гражданина и всеки друг - като потребител, служител, в отношенията с администрацията и с бизнеса. От две години се реализира проект с подкрепата на Програма "Правосъдие" на Европейския съюз, се провежда обучение на магистрати в България, Гърция и Румъния. Проведено е и социологическо проучване, което показва, че Хартата на основните права на ЕС не се познава добре от магистратите, а в още по-голяма степен и от гражданите. В рамките на този проект е създаден сайт, който съдържа много информация за Хартата и правата, описани в нея.

проф. Атанас Семов

Българското общество през годините не е развило достатъчно способността да действа групово, но в случаите, когато покаже солидарност и заяви категорично позицията си против някакви нередности, резултатите обикновено не закъсняват, посочи проф. Семов. Гражданите могат да сезират и директно Европейската комисия, когато има "безобразия в държавата", защото нейна важна задача е да бъде пазителка на съюзния правов ред и да реагира на всеки случай, в който отделна институция в държавата не зачита правата му по Хартата на основните права на Европейския съюз.

Българите имат много добри лични качества, но механизмите за постигане на резултати у нас са слабо ефективни. Затова и способните българи постигат много на Запад. И точно активното отстояване на правата е един от начините за подобряване на тези механизми:

За мен е феномен, че най-бедният народ в Европейския съюз, с най-ниски, в редица отрасли - вулгарно ниски възнаграждения, е най-непротестиращият народ. Това е български феномен - беден, гладен и не стачкува.

Проф. Семов обърна внимание и на феномена "мизерия на прехода" или "работеща мизерия", изразяващ се в ниски възнаграждения на работещите хора. Именно тази мизерия води до пренебрегване на основни ценности на демокрацията и законността. Един от ключовите елементи е свободата на словота, която в България изглежда се изроди в две посоки - в "медийна слободия" и една свобода в социалните медии, която, обаче, там си остава.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възползвайте се от предимствата на подкастите на БНР

От около година подкастите са важна част от съдържанието, което БНР предлага и те се радват на добро търсене и потребление. Има доста интересни предложения и предавания, които се качват в различните стрийминг платформи. Можете да се абонирате, да следите своите теми – препоръча в ефира на Радио София Виктор Бистрев от Дирекция..

обновено на 24.02.21 в 21:47

Значими жени от България и Словакия припомня експозиция в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“, подредена в Министерството на външните работи (МВнР),   разглежда ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в Русе и сдружение „Европейски..

публикувано на 24.02.21 в 18:41

Студенти и ученици - заедно в кампания срещу тормоза в училище

Университетският театър НБУ и платформа “Артисти за НЕнасилие” стартират „Дни за борба срещу тормоза в училище“ - онлайн кампания срещу агресията сред подрастващите.  Според данните са от официалните доклади на УНИЦЕФ всеки ден се регистрират Около 30 са случаите на тормоз сред подрастващите. Това провокира артистите от Нов български..

публикувано на 24.02.21 в 17:36
С деца вкъщи е по-трудно да се отдадеш на служебните задачи

Компаниите трябва да разширят дигитализацията, без да изгубят човешкия фактор

Бързото разпространение на дистанционната работа по време на кризата извади на дневен ред въпроси и казуси, с които работници и работодатели до момента не се бяха сблъсквали масово. Сред многото въпроси са: „Чие задължение е това?“ и „Как трябва да се случи?“, „За чия сметка е организирането и оборудването на работно място вкъщи?“, „Как може..

публикувано на 24.02.21 в 17:01

Д-р Златко Димитров: Приелите ваксината трябва да бъдат наблюдавани поне 30 минути

Нежеланите реакции се делят на два основни вида - едните са фармакологични и са предвидими, като са описани в листовките на лекарствата и алергични, които спадат към клас непредвидими алергични реакции, обяснява д-р Златко Димитров - педиатър и алерголог и зам.-председател на Българското дружество по алергология. В момента в ЕС са одобрени три..

публикувано на 24.02.21 в 17:00

Пиесата "Краят на градината" - една история, която Чехов не разказа

Чехов е любим на всички автор, който винаги звучи по-различен начин в различните интерпретации на сцената. Пиесата "Краят на градината" е една история, която Чехов не разказа - историята за неговия начин да обича. Премиерата ще бъде на 26.02, от 19.30 на сцената на Сити Марк Арт Център. В представлението участват Десислава Чутуркова и Милен Николов...

публикувано на 24.02.21 в 15:58

Доц. Кирил Карамфилов: Преди ваксинация изследвайте имунния си статус

Хората с хронични сърдечно-съдови заболявания са сред по-рисковите пациенти, ако се заразят с Covid-19. Силно препоръчително е те да се ваксинират. Това изтъкна пред Радио София доц. д-р Кирил Карамфилов , началник на Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница. Той не скри задоволството си от ускоряване на..

публикувано на 24.02.21 в 15:27