Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1.7 млрд. лв. е проектобюджетът на Столичната община за 2020 г

С приоритет е развитието на кварталите и транспортът

Снимка: архив
1.7млрд. лв. е проектът за бюджет на Столичната община за 2020 г. Приоритет на общината през следващата година ще бъдат кварталите и градския транспорт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Очаква се собствените приходи да бъдат 778 млн. лв, а 46 млн. повече да бъдат събрани от данъци и такси, в сравнение с миналата година. Две са основните задачи пред общината - в капиталовата програма да бъдат заделени повече средства за междуквартални улици и да бъдат вдигнати заплатите с 25% на медицинските сестри в ясли, детски градини и училища. 172.7 млн лева ще бъдат вложени в транспортна инфраструктура.

Приоритет за Столичната община ще бъде разширението на бул. “Филип Кутев”, бул. “Тодор Каблешков”, както и пробивът на бул. “Петър Дертлиев”, който вече започна. През 2020 г. трябва да бъде изградена и връзка от бул. Ботевградско шосе до Северната скоростна тангента, както и изграждане на връзки на Околовръстния път с вътрешните рингове.

Ще бъдат ремонтирани и част от бул. Първа българска армия, ул Кукуш, Штросмайер, Наордно хоро, бул България и Чепинско шосе. През следвата година предстои и ремонт на трамвайното трасе от Съдебната палата до Княжево. 15 млн лева са предвидени за придобиване на земя в участъка, съобщи още Йорданка Фандъкова. 


При представянето на проектобюджета става ясно още, че Столичната община ще кандидатства и за безвъзмездни средства, които не са включени в бюджета, за възстановяване на нови зони в Борисовата градина. 61 млн. лв. ще бъдат инвестирани в строителство на детски, градини, училища и ясли.

Със собствени приходи е заложено изграждането и на 9 детски градини, 6 училища и 2 ясли. 7 млн. лв. са предвидени за инвестиции в културата.Столичната община ще започне реставрация на банята в Овча купел и в Горна баня.

Очакава се да започне и строителството на Център за съвременно изкуство, както и да бъде направен основен ремонт на Малък градски театър "Зад канала". 2.6 млн. лв. са предвидени за сектор "Дигитализация и информационна сигурност".

Проектът за бюджет за 2020 г. е по-малък в сравнение с миналогодишния в размер на 1,75 млн. лева.

23 януари е крайният срок проектобюджетът да влезе в зала. Очаква се през началото на месец февруари да бъде гласуван.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казусът с крокодила в кв. Ботунец

Напоследък нашумя новината с откритият крокодил, отглеждан в специално направена дупка в столичния квартал Ботунец. Животното е намерено след отзовали се общинари на сигнал за незаконна сеч. По думите на собственика на влечугото, който твърди, че е цирков артист, той разполагал с всички необходими документи, а територията, на която е изкопана..

публикувано на 08.08.24 в 09:38

Слънчево и топло

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще бъде предимно слънчево. В източните райони на страната ще духа слаб до умерен вятър, ориентиран от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, за столицата – около 31°. По Черноморието също ще е слънчево със слаб до умерен източен..

публикувано на 08.08.24 в 07:15

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55