Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Байкова: Имитиращите продукти са рискови по време на бременност

Снимка: pixabay.com
Бременността е най-хубавият период в живота на жената, но понякога в началото това не се усеща много комфортно поради хормоналните нагласи на организма. Появява се желание за свръх консумация на несвойствени ястия и екзотични храни. Но това, казва специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова, е нормално и отминава.

По време на бременност жената не трябва да се храни „за двама“, а потребността на организма е само 65 калории повече, в сравнение с нормалната необходимост. Това означава една или две филийки хляб допълнително. Вторият триместър калориите се увеличават до 260, а през третия семестър жената има нужда от 500 калории в повече.

Индикатор за това дали бременната жена се храни правилно, е покачването на теглото. Първият и вторият триместър общо би трябвало да се качат не повече от 6 кг. от старта на бременността, ако той е бил при нормална телесна маса. През последния триместър се очаква покачване на теглото с още около 6 кг.

Относно менюто на бременната жена, проф. Байкова препоръчва леко покачване на белтъчната компонента, което означава увеличаване на млякото /кисело/ и млечните продукти от 330 гр. на ден до 400 гр., а сиренето се увеличава от 50 на 55 гр. на ден. Въглехидратите трябва да бъдат около 300 гр. на ден, мазнините също остават константна величина. Два пъти обаче трябва да се увеличи приемът на зеленчуци и плодове.

Месото се препоръчва три пъти седмично, а рибата два пъти, но се препоръчват хищникови риби, отглеждани в култивирани условия, защото големите водоеми често пъти съдържат тежки метали. Яйцата се увеличават от 2-3 на 4-5 броя седмично.

Проф. Байкова не препоръчва частично хидрогенираните мазнини и обяснява, че всички нискокачествени млечни продукти, т.н. имитиращи продукти, са рискови за женския организъм по време на бременност.

Не се препоръчва и прием на продукти, съдържащи Е-та.

Не се препоръчва и повишена употреба на прясно мляко, то трябва да присъства съвсем минимално в менюто ни и то вложено в друг продукт.

Много жени искат бързо да възвърнат фигурата си след раждане, но проф. Байкова уточнява, че кърмаческият период изисква същите параметри на хранене, каквито са и по време на бременност, за да може кърмата да бъде с добър състав.

Според проф. Байкова след раждане излишни остават около 4-5 кг., които се редуцират до няколко месеца, а ако това не се случи, се изготвя хранителен режим, но само от специалист.

Още за храненето по време на бременност - чуйте в звуковия файл. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Кожухаров: Туризмът е призвание

“Работата в туризма е начин на живот, защото хотелът работи всеки ден от седмицата денонощно и всички ние, които обслужваме тази сфера, сме съпричастни към случващото се и то във всеки един момент”, казва Ивайло Кожухаров , един от учредителите на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и член на контролния съвет към..

публикувано на 28.01.20 в 18:27

НВИМ с предизвикателство към учениците за Апостола на свободата

Националният военноисторически музей отправя предизвикателство към децата в предучилищна възраст и учениците от начален, среден и горен курс на обучение, с кампанията „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес“. Поводът е 147-та годишнина от обесването на Апостола на свободата, която ще отбележим на 19 февруари.  Всеки, който иска да се..

публикувано на 28.01.20 в 18:04

Сирак Скитник е новатор и като художник

Покрай годишнината на Българското национално радио винаги се сещаме за Сирак Скитник (с истинско име Панайот Христов, 1883-1943), който в средата на 1935 г. е назначен за главен ръководител на радиото и дава тласък и насока на развитие на медията, когато то е "прохождало". Освен това обаче, той е останал в историята на българското изкуство и..

публикувано на 28.01.20 в 16:58
Борис Бонев

Борис Бонев настоява за промени в мерките за въздуха в София

В последните години тук в София по време на зимните месеци тема номер едно е чистотата на въздуха. Не малко се направи в посока промяна качеството на това което дишаме. Редица разпоредби бяха предприети от страна на Столична община за справяне с този проблем. Уви, след направен анализ на изпълнение на мерките, заложени в сега действащия механизъм, се..

публикувано на 28.01.20 в 16:34
Албена Миланова

Албена Миланова: Получихме признание с домакинството на Радиоасамблеята на ЕСРТ

През 2019 година Българското национално радио беше домакин на 25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия - изключителна чест и отговорност, в която участваха едновременно и президентът на организацията лорд Тони Хол, който е и генерален директор на Би Би Си, и генералният директор Ноел Къран, припомни Албена Миланова - директор на..

публикувано на 28.01.20 в 16:29

Валери Йорданов като Рамадан Дервишов в моноспектакъла "Караконджул"

“Караконджул” е първият моноспектакъл на Валери Йорданов по емблематичния разказ  “Дервишово семе” на Николай Хайтов , по текстове на самия актьор и под режисурата на Стоян Радев. Това е една трагикомична история, равносметка на една необичайна съдба на героя на Хайтов Рамадан Дервишов, който споделя с опитомения от него мечок, но най-вече със..

публикувано на 28.01.20 в 15:34

Казичене ще има нова гара след 10 месеца

Цялостен ремонт и модернизацията на жп гара Казичене започва от днес, като част от проект за   реконструкция на три гарови комплекси (вкл. и Подуяне, Искър) . Началото беше поставено с първа копка от представители на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Дейностите целят подобряване на енергийната ефективност, както и улесняване..

публикувано на 28.01.20 в 15:19