Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да прекосиш с влак необятната руска шир

От Москва до Владивосток: Пътуване във времето или какво е да пропътуваш сам над 9 хил.км с транссибирската железница

Владивосток
Снимка: Оги Ковачев
Транссибирската железница - най-дългата жп линия в света, е създадена преди малко повече от век и е дълга 9289 км. Тя свързва Москва и цялата европейска част на Русия с Далечния Изток - град Владивосток, както и с Монголия, Китай и Корея. Това е един от най-добрите начини да пътувате из цяла Русия и да добиете представа за нейната необятност и многообразие във всички аспекти - природа, хора, култури и обичаи.

Транссибирската железница бележи не една единствена линия, а мрежа от жп трасета - така например Транс-манджурската магистрала минава през североизточен Китай, пресича красивата планинска верига Голям Хинган и достига Пекин след 9 001 км.

Транс-монголската линия пък е най-късата, но и най-популярна сред туристите. От нея може да се види и Великата китайска стена - тя преминава през Монголските степи и столицата на Монголия, през пустинята Гоби, през плодородните оризови полета на Китай, и достига отново до Пекин. Железницата преминава през 10 часови зони.

Освен че е най-дългата в света, жп линията държи и рекордите за най-много спирки по дължината си - 64 на брой, както и за най-бързите темпове на строителство със средно около 600 км на година. Дори и така завършването и отнема цели 25 години - започната през 1891 година, трасето е напълно готово през 1916 г.

Проектът започва по инициатива на руският цар Александър Трети като отговорността по строителството той възлага изцяло на сина си принц Николай, по-късно цар Николай Втори. До голяма степен начинанието е породено от страха от нарастващото влияние на Китай в Сибир и желание да се укрепят позициите на Русия на изток, включително в Манджурия както икономически, така и като се създаде механична връзка между столицата и отдалечените провинции.

Затова и руската власт не пести средства за мащабния проект, за чието финансиране тогавашният финансов министър увеличава данъците и започва да печата рубли. В перспектива обаче построяването на жп линията се оказва изключителен стратегически ход и до днес това е артерията на руската икономика, по която се придвижва 30% от износа. 

Жп линията пресича и 16 от великите руски реки - сред тях Волга, Об, Енисей и Амур. Мостът над Енисей в Красноярск, дълъг един километър, е един от символите на железницата и е наречен едно от чудесата на Русия. На световното изложение в Париж печели златен медал от специален комитет, начело с Густав Айфел.

Трасето минава през 87 руски града, шест от които с над милион жители - Москва, Перм, Екатеринбург, Красноярск, Омск и Новосибирск. Безспорно обаче невероятните гледки от влака към езерото Байкал са сред акцентите в пътуването. Приказно красивата природа във всеки сезон очарова, докато в продължение на 207 км железният кон преминава покрай най-дълбокото сладководно езеро в света.
 
Повече за приключенията на Оги Ковачев четете в страничката му “Wanderlust Travel”

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30