Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостин Робев: Радио се прави екипно, със сърце и душа

Снимка: Ани Петрова, БНР

Не само за нормалното звучене в ефира на програмите на Българското национално радио, но и за всекидневната работа на журналистите се грижат екипите на Дирекция "Техника". Нерядко възникват непредвидени и дори аварийни ситуации, но показател за добре свършена работа на служителите в тази дирекция е, когато слушателите не разбират за тези проблеми, каза пред Радио София изпълняващият длъжността директор на Дирекция "Техника" Радостин Робев.

Винаги "в началото е микрофонът". Оттам-нататък сигналът преминава сложен път през смесителния пулт, специалните линии и Централна апаратна, за да бъде препредаден по-нататък до радиопредавателите. Точно Централна апаратна пък е "сърцето на Националното радио", тъй като всички входно-изходни линии преминават през нея. Там се извършва и комутацията между студиата и външните точки, откъдето се осъществят преките информационни предавания. Като част от националната сигурност, Българското национално радио не може да спира денонощното си излъчване. Затова и "няма "копче, с което може да бъде спрян сигналът". И никога няма да има такова, обясни Робев.

Днес Българското национално радио разполага с модерна цифрова техника не само в централните сгради в София, но и в регионалните радиостанции, както и със специализирани устройства за кореспондентите в страната и чужбина. През последните години бяха открити и нови регионални радиостанции, а разковничето на успеха е "работа в екип със сърце и душа".

Радиоразпръскването все още има своето място, въпреки широкото разпространение на интернет. Националното радио е длъжно да излъчва своята програма в ефира по конвенционален начин, защото няма гаранции, че всички хора могат да имат достъп до програмите само в интернет, категоричен е техническият директор на БНР.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследването на разрушения мост в Балтимор може да отнеме 2 години

Водеща тема тази седмица в Съединените щати е  пропадналият мост в Балтимор след като товарен кораб се удари в него.  Шест души се смятат за загинали. Срутването на моста Франсис Скот Кий вероятно ще окаже влияние не само на хилядите използвали го за придвижване, но и на доставки в цялата страна. На мястото работа започват хиляди..

публикувано на 29.03.24 в 16:54

Саморегистрираните хазартно зависими вече са близо 36 000

Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване в  регистъра на уязвимите лица само от началото на март до момента, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега..

публикувано на 29.03.24 в 16:27
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Атентатът в "Крокус" край Москва ще се използва за провоенен импулс в страната

Въпреки неизвестните около атентата в "Крокус сити хол" край Москва, ясно е, че извършителите са от активното в Русия крило на "Ислямска държава" (ИД). Разликата в приемане на фактите е в това, че в Русия проблемите на сигурността се пречупват през войната . Независимо от липсата на доказателства, версията на властите е, че няма начин..

публикувано на 29.03.24 в 15:26

Кое е доброто изкуство?

Какви са кражбите в изкуството и каква е ролята на AI? По темата говориха художникът Иван Мудов и неговата кураторка Бояна Джикова.Мудов отбеляза, че изкуственият интелект е "софтуер за кражба" и проблемът при него е, че не може да създаде контекст. Той може да събере различни парчета, да ги сглоби, но те "седят така празни в нищото". По думите им..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08