Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

ПОЗНАНИЕ

Три часа (от 19) предвидете, ако искате да научите отговорите на много въпроси, свързани с динозаврите. Отговорите дава младият палеонтолог Владимир Николов.

Темата е „Когато динозаврите властваха“, а сред въпросите са:

- До колко реална е представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми, като феноменалния „Джурасик парк“?
- Били ли са обречени на успех от самата си поява или е трябвало да изстрадат възкачването си на трона?
- Кога и как някои от тях са се превърнали в гиганти, които сякаш предизвикват законите на физиката?
- Какво всъщност е довело до изчезването им в края на периода креда? Защо не са успели да оцелеят, докато други, далеч по невзрачни на пръв поглед животни, са оцелели?

Организатори са Ratio, Националният природонаучен музей към БАН и издателство Сиела. Мястото е City Stage, входът е свободен.

МУЗИКА 

Световно известният Академичен мъжки хор „Гусла“навърши 95 години от основаването си. Отбелязването ще бъде с тържествен юбилеен концерт в зала „България“ от 19:00 ч. Хормайстор – акомпанятор ще бъде Лилияна Станиславова, клавирният съпровод е на Ваня Йорданова – Грива, Даниела Янева, органист е Йосиф Герджиков. Солисти са Бойко Цветанов, Велислав Велев, Вихра Смилкова, Кирил Марков, Петър Петров и Георги Чолаков. Входът е свободен.

С високата стойност на художествената интерпретация „Гусла“ е завоювал лауреатски звания от конкурси и фестивали в Будапеща, Рим, Ихлава, Хага, Майхаузен, Анкара, Кардица, Варна, Толоса и др. Гусларските гласове са звучали на международните фестивали Варненско лято, Софийски музикални седмици, Мартенски музикални дни, Варшавска есен, Вокали за Израел, в прочутите зали „Олимпия“ – Париж, „Гюрцених“ – Кьолн, „Финландия“ – Хелзинки и др.

Начело на хора са били едни от най-добрите български диригенти: Христо Манолов, Асен Димитров, Руслан Райчев, Васил Стефанов, Димитър Русков, Методи Матакиев. На „Гусларската школа“ дължат първите си успехи прочути световно известни певци като Борис Христов, Тодор Мазаров, Нуни Нанев, Любен Вишегонов, Петър В. Петров, Бойко Цветанов и др.

Хор „Гусла“ е носител на много национални и международни награди: Орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен, „Почетен знак на град София“, „Златен плакет“ на БХС, „Златна лира“ на СБМТД, „Кристален плакет“ – СБК.

ТЕАТЪР 

На „Кафе с претенцияот Георги Марков кани Театър „Българска армия“. Това е първата за 2020 г. премиера. Режисьор е Иван Урумов, музиката е Добрин Векилов – Дони. Участват Иван Радоев, Моньо Монев и Юлиан Вергов.

За пръв път комедията е отпечатана през 1965 година в издание на Комитета за култура като „Ние котараците” – заглавие, под което е и първата постановка на пиесата в театър„Трудов фронт”, с актьора Юрий Яковлев. За съжаление, същата година театърът затваря и до премиера така и не се стига. През 1966 година в сп. „Театрална библиотека”, пиесата на Георги Марков е публикувана вече със заглавието „Кафе с претенция”.

ФОТО

В Клуб на фоторепортерите от 18:30 ще бъде открита изложба с наградените кадри в 10-ото, юбилейно издание на международния дигитален фотосалон под егидата на FIAP - Фотоваканция.
По време на откриването ще бъдат връчени и наградите в трите раздела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24