Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нели Маринова: Професията на акушерката е благородна

Днес празнуваме Бабинден, а акушеро-гинекологичните отделения в страната и специалистите, заети в родилната помощ, имат професионален празник. В българската традиция "бабите" или традиционните акушерки са били на особена почит в обществото.

Днес, в условията на отрицателен демографски прираст, е редно да изкажем своята благодарност към хората, които се грижат за това да се раждат здрави бебета. За съжаление тенденцията в страната е към все по-малко раждания с всяка следваща година - след бейби бума през 2009 година, когато са се родили близо 81 хил. бебета, броят им постепенно намалява като през 2018 вече са под 63 хил.

Бабинден е един от най-важните женски празници в българската традиция, а корените му са езически. На този ден се отдава почит на „бабите“ - възрастните жени в общността, които помагат новият живот да се появи на бял свят. Макар и ритуалите да варират в различните краища на страната, основните елементи на празника са 3 - къпане, благославяне и помазване на малките деца от бабата за здраве.

От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ  - на акушерките, гинеколозите, неонатолозите в България. Поводът беше отбелязан и в най-старата акушеро-гинекологична болница в страната „Майчин дом“.

Ритуално бяха измити ръцете на доц. Виолета Димитрова, началник на Клиниката по патологична бременност, както и на старшата акушерка на родилната зала - Нели Маринова.

Нели Маринова работи като акушерка в „Майчин дом“ над 40 години. С нейна помощ на бял свят са дошли над 4000 български деца, включително и такива, които днес вече работят като лекари в същата болница.

"Професията на акушерката е благородна. Тази професия или я упражняваш с цялата си душа и се отдаваш на нея, или не можеш да реализираш себе си като акушерка. Неповторима е професията на акушерката. Акушерството е неповторимо, то е магия", казва Маринова. 
 
От началото на годината в „Майчин дом“ са проплакали близо 250 деца. През 2019 пък в болницата са родени 3761 бебета. Лечебното заведение има история дълга повече от век.

Идеята за създаването на първата специализирана АГ болница е на Княгиня Мария-Луиза, която през 1883 г. решава да построи със свои средства „Матерните”. През 1903 година в присъствието на Цар Фердинанд, депутати, дипломати, министри, духовенството и граждани „Майчин дом“ отваря врати.

Днес на церемонията в болницата беше открита изложба с архивни кадри и документи от историята на лечебното заведение.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Ангелов и Леонард Георгиев

Млади учени започват поредица от граждански форуми

Технологиите на Четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0) видоизменят обществата по света с безпрецедентна скорост, откривайки пред човека невиждани до момента възможности, но и редица предизвикателства. Развитието на изкуствения интелект, автоматизацията на работните процеси, постиженията в биоинженерството и генното инженерство постепенно..

публикувано на 27.09.22 в 19:29
Камен Балкански и Катя Василева

Камен Балкански: Кинопублики се формират още в училище

Българските игрални филми в европейския контекст . Привличането и образоването на нови публики – това беше темата на дискусия, което се проведе във Фестивалния и конгресен център – част от програмата на 40-ия фестивал "Златна роза" във Варна. В отворената дискусия, инициирана от бюро "Творческа Европа МЕДИА – България", беше поставен акцент..

публикувано на 27.09.22 в 18:51

В Костинброд водата е в норма, ама всички пият бутилирана

Гражданите в Костинброд от край време се оплакват, че питейната вода в града е силно варовита . Почти всички живущи там си купуват бутилирана вода и не смеят да ползват чешмяната за пиене. Толкова високо е съдържанието на варовик, че обикновените филтърни кани се задръстват и не вършат никаква работа. Водата по водопровода пък се отлага по..

публикувано на 27.09.22 в 17:28

5 хиляди километра на колело из Япония

Николай Голев е от Банско. Той е ски-инструктор и приключенец. Първото приключение, което го отвежда в далечна Япония, се случва през 2018-та, с трима приятели ентусиасти. В следващите 2 години отново се завръща там, но този път престоят му се удължава поради ковид пандемията. След като известно време се потапя в забележителностите и..

публикувано на 27.09.22 в 16:16
22-годишният Петър Танев

Петър Танев: Протестите в Русия тепърва ще се разрастват

Паника, бягство, протести и арести – това се наблюдава след обявяването на мобилизация в Русия. Как обаче изглеждат нещата през очите на свидетеля? Отговорът срещаме в разказа на 22-годишния Петър Танев, руски опозиционер и общественик , който е с двойно гражданство – руско и българско, и част от инициативата „Свободна Русия“.  Пред..

публикувано на 27.09.22 в 16:04
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Не бива да оставяме инициативата в ръцете на Путин

С частичната   мобилизацията в Русия и ядрените заплахи Владимир Путин се опитва да компенсира в някаква степен очевидната загуба на бойното поле в Украйна. Целта е да извърши сплашване, включително и на хората, участващи в измислените референдуми в 4 украински области под дулата на оръжията. Така обаче Путин откри нов фронт – срещу..

публикувано на 27.09.22 в 15:16

Сградата на Сточна гара оживява в квартален панаир

На 1 октомври, сградата на Сточна гара ще се превърне в квартален панаир. Тя е построена през 1929 г. , а тази събота ще оживее с изложение на местни артисти, бизнеси и занаяти. Предвидена е забавна програма за деца и възрастни, музика, танци, храна и напитки, и работилници за облагородяване на района. Форумът „Зеленият преход на гарите“..

публикувано на 27.09.22 в 13:53