Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нели Маринова: Професията на акушерката е благородна

Днес празнуваме Бабинден, а акушеро-гинекологичните отделения в страната и специалистите, заети в родилната помощ, имат професионален празник. В българската традиция "бабите" или традиционните акушерки са били на особена почит в обществото.

Днес, в условията на отрицателен демографски прираст, е редно да изкажем своята благодарност към хората, които се грижат за това да се раждат здрави бебета. За съжаление тенденцията в страната е към все по-малко раждания с всяка следваща година - след бейби бума през 2009 година, когато са се родили близо 81 хил. бебета, броят им постепенно намалява като през 2018 вече са под 63 хил.

Бабинден е един от най-важните женски празници в българската традиция, а корените му са езически. На този ден се отдава почит на „бабите“ - възрастните жени в общността, които помагат новият живот да се появи на бял свят. Макар и ритуалите да варират в различните краища на страната, основните елементи на празника са 3 - къпане, благославяне и помазване на малките деца от бабата за здраве.

От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ  - на акушерките, гинеколозите, неонатолозите в България. Поводът беше отбелязан и в най-старата акушеро-гинекологична болница в страната „Майчин дом“.

Ритуално бяха измити ръцете на доц. Виолета Димитрова, началник на Клиниката по патологична бременност, както и на старшата акушерка на родилната зала - Нели Маринова.

Нели Маринова работи като акушерка в „Майчин дом“ над 40 години. С нейна помощ на бял свят са дошли над 4000 български деца, включително и такива, които днес вече работят като лекари в същата болница.

"Професията на акушерката е благородна. Тази професия или я упражняваш с цялата си душа и се отдаваш на нея, или не можеш да реализираш себе си като акушерка. Неповторима е професията на акушерката. Акушерството е неповторимо, то е магия", казва Маринова. 
 
От началото на годината в „Майчин дом“ са проплакали близо 250 деца. През 2019 пък в болницата са родени 3761 бебета. Лечебното заведение има история дълга повече от век.

Идеята за създаването на първата специализирана АГ болница е на Княгиня Мария-Луиза, която през 1883 г. решава да построи със свои средства „Матерните”. През 1903 година в присъствието на Цар Фердинанд, депутати, дипломати, министри, духовенството и граждани „Майчин дом“ отваря врати.

Днес на церемонията в болницата беше открита изложба с архивни кадри и документи от историята на лечебното заведение.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Община Мирково Цветанка Йотина: "Имаме готови проекти, но липсва финансиране"

Кметът  на Община Мирково - Цветанка Йотина започва своя пети мандат, след като на местните избори през октомври спечели доверието на близо 67% от избирателите. Пред Радио София тя сподели: За приоритетите през настоящия мандат, за спешните задачи и за развитието на общината през следващите 4 години бе интервюто с нея, в „Ритъмът на..

публикувано на 04.12.23 в 17:58

Българското висше образование: профилната структура е близка до нуждите на работодателите

На 13-то издание на Националната рейтингова система за висшите учебни заведения 2023 г. бяха представени най-пълните достъпни данни за висшите училища в България. Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели. Подробности по темата разказа Георги Стойчев,..

публикувано на 04.12.23 в 16:41
Вили Стоянов

Брасбендът на НМУ "Любомир Пипков" с благотворителен концерт

Тромбонистът Вили Стоянов гостува в предаването "Радиокафе". Той говори за брасбенда на НМУ "Любомир Пипков.- София", за едно тяхно предстоящо пътуване в Ротердам и за предстоящия им благотворителен концерт. Вили Стоянов посвещава част от времето си на Биг бенда на музикалното училище, оказвайки подкрепа на младия оркестър да изгражда..

публикувано на 04.12.23 в 15:24

Организират публична беседа "Транспортната бедност в един град"

Сдружение “За земята“ организира п ублична беседа на 7 декември, на тема “Транспортната бедност в един град“. Събеседници в предаването “Радиокафе“ бяха Драгомира Раева и Даниел Попов  от екипа на сдружението. Транспортната бедност е фактор, който засяга по различни начини всеки от нас, макар че дълго време в България за нея е..

публикувано на 04.12.23 в 13:39
Милен Митев

Милен Митев: Обществените медии сега са по-необходими от всякога

През миналата седмица, генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Това се случи по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария. Европейският съюз за..

публикувано на 04.12.23 в 12:48

"Зелените" решения в София и Виена

Огнян Атанасов е журналист, който от дълги години живее във Виена. Пред Радио София той направи съпоставка на живота в австрийската столица и София. По думите му, т.нар. „зелени решения“ в Австрия са изключително популярни. Според него, решението в центъра на София да не влизат стари автомобили, не би могло да бъде взето във Виена. „Във Виена..

публикувано на 04.12.23 в 10:45

Доц. Дурхан Салиев: Спирането на старите коли в центъра на София няма да доведе до очаквания ефект

От началото на месеца влезе в сила наредба, която ограничава влизането в центъра на София на най-старите автомобили. Забраната важи за колите с бензинов двигател, произведени преди 1996 г. и за тези с дизелов, произведени преди 2002 година. Въглеродният отпечатък, който оставят автомобилите е огромен, ако се счете периода от производството..

публикувано на 04.12.23 в 09:08