Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нели Маринова: Професията на акушерката е благородна

Днес празнуваме Бабинден, а акушеро-гинекологичните отделения в страната и специалистите, заети в родилната помощ, имат професионален празник. В българската традиция "бабите" или традиционните акушерки са били на особена почит в обществото.

Днес, в условията на отрицателен демографски прираст, е редно да изкажем своята благодарност към хората, които се грижат за това да се раждат здрави бебета. За съжаление тенденцията в страната е към все по-малко раждания с всяка следваща година - след бейби бума през 2009 година, когато са се родили близо 81 хил. бебета, броят им постепенно намалява като през 2018 вече са под 63 хил.

Бабинден е един от най-важните женски празници в българската традиция, а корените му са езически. На този ден се отдава почит на „бабите“ - възрастните жени в общността, които помагат новият живот да се появи на бял свят. Макар и ритуалите да варират в различните краища на страната, основните елементи на празника са 3 - къпане, благославяне и помазване на малките деца от бабата за здраве.

От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ  - на акушерките, гинеколозите, неонатолозите в България. Поводът беше отбелязан и в най-старата акушеро-гинекологична болница в страната „Майчин дом“.

Ритуално бяха измити ръцете на доц. Виолета Димитрова, началник на Клиниката по патологична бременност, както и на старшата акушерка на родилната зала - Нели Маринова.

Нели Маринова работи като акушерка в „Майчин дом“ над 40 години. С нейна помощ на бял свят са дошли над 4000 български деца, включително и такива, които днес вече работят като лекари в същата болница.

"Професията на акушерката е благородна. Тази професия или я упражняваш с цялата си душа и се отдаваш на нея, или не можеш да реализираш себе си като акушерка. Неповторима е професията на акушерката. Акушерството е неповторимо, то е магия", казва Маринова. 
 
От началото на годината в „Майчин дом“ са проплакали близо 250 деца. През 2019 пък в болницата са родени 3761 бебета. Лечебното заведение има история дълга повече от век.

Идеята за създаването на първата специализирана АГ болница е на Княгиня Мария-Луиза, която през 1883 г. решава да построи със свои средства „Матерните”. През 1903 година в присъствието на Цар Фердинанд, депутати, дипломати, министри, духовенството и граждани „Майчин дом“ отваря врати.

Днес на церемонията в болницата беше открита изложба с архивни кадри и документи от историята на лечебното заведение.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Седмицата на ООН в България - “Заедно да градим нашето бъдеще”

От днес до 25 октомври ще има поредица от инициативи във връзка със Седмицата на ООН . Организатор на събитието е Дружеството на обединените нации в България. Тази година събитието минава под мотото “ Заедно да градим нашето бъдеще ”. “Инициативата е по случай 75 години от създаването на Организацията на обединените нации . На 24 октомври е приет..

публикувано на 21.10.20 в 18:16

Тревожни сценарии за образователното равнище на ромите

Съществуват няколко клишета по отношение на ромите, свързани с термините - роми, джипси, гюпти. Навсякъде в публичното пространство тези хора са представени под общ знаменател, това води до единна политика и не дава резултат, смята доц. д-р Георги Бърдаров - доктор по география на населението и селищата. Р омите, обаче, са различни групи и..

публикувано на 21.10.20 в 16:58

Невена Басарова: Децата се учат на етикет от примера на родителите

Това, което светът преживява през 2020 година налага пренаписване на правилата за поведение. Първото, което подлежи на ревизия е ръкуването, отбеляза студиото на Радио София Невена Басарова , специалист по по етикет. И обясни вариантите на поздрав, с които хем да сме обезопасени, хем да проличи, че нямаме нищо лично към събеседника при..

публикувано на 21.10.20 в 16:37

Как преодолял Covid-19 дарител на плазма може да спаси трима болни

Съществува доказано ефективен начин за лечение на Covid-19, който се прилага при пациенти в тежко и средно тежко състояние, но той работи само и единствено на принципа на солидарността. Става дума за преливането на кръвна плазма от пациенти, които вече са преболедували и са изградили антитела срещу вируса. Процедурата е изключително..

обновено на 21.10.20 в 15:52
Христо Петров, пенсионер

Разказ от "първи лица" от ядрото на кризата Covid

Изложба, озаглавена "Хора по време на карантина", показва историите на десет човека, намиращи се в ядрото на кризата COVID-19. Сред тях са медицинска сестра от отделение, в което са настанени хора с вируса, начален учител, пилот, загубил работата си. Мястото, на което е разположена изложбата, е оградата на 120-о основно училище "Г. С. Раковски". Тя..

публикувано на 21.10.20 в 15:51

Снежният леопард Никс дойде в София

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард .  Мъжкият барс, както още наричат този вид, е пристигнал у нас от зоопарка в чешкия град Ихлава. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и се казва Никс . Това е първият снежен леопард, който пристига у нас...

публикувано на 21.10.20 в 15:25

Симбиозата между поезия и музика е вечна

Музикално поетичен спектакъл из различни краища на България представят Павлина Йосева и Надежда Цанкова. С поезия, китара, кавал и тъпан сред природата те създават една симбиоза между музикалните ноти и словото. Спектакълът има две части - “За хубавото на лошото” и “Тъмното свети”. Стиховете по книгите на Павлина и песните на Надежда съчетават..

публикувано на 21.10.20 в 15:20