Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Весислава Антонова: БНР трябва да остане на страната на гражданите и да бъде еталон

Хората в радиото да се обединят срещу външния натиск и ретроградните сили и да работят като за обществена медия, която обичат - пожелава медийната журналистка

Весислава Антонова
Снимка: Георги Нейков, БНР

Да се даде шанс на новия генерален директор на БНР за положителни промени, а с идеи и работа хората в радиото да го отстояват като обществена ценност - това пожела в "Радиоприемница" Весислава Антонова – медиен журналист, започнала професионалния си път в БНР.

Тя коментира:

Изборът на нов генерален директор на БНР беше труден, беше направен днес на второ заседание на СЕМ. Отзивите засега са позитивни. Като журналист съм работила в БНР с Андон Балтаков. След този избор виждам възможност да се започне промяна в радиото.

За разлика от конкурсите за директор на БНТ, от изборите за шеф на БНР винаги са излизали много силни кандидати.

Със сигурност има много хора с опит, добри мениджъри, които обичат БНР. Крайно време е да се сложи край на вътрешните междуособици. При този силен външен натиск от пазара, както и от световните тенденции в медийната среда - да излезем от силното си его, от конкретното БНР, дори извън рамките на държавата. Да се огледаме, да видим какво се случва.

Нищо няма да се получи, ако в националното радио няма журналисти, които са готови да се борят и да го отстояват като ценност, да достига до гражданите те да го уважават, както през годините.

Какъвто и човек да заеме поста на генерален директор, той ще продължи да бъде под натиска на държавата, на регулациите, на законите, на свития пазар.

Той е почти като боксова круша. От другата му страна са ретроградните сили, започнали да се зараждат в обществената медия, които в синхрон оказват натиск с външния. Добре е това да не се случва и хората в БНР да го осъзнаят, да се обединят и да работят като за обществена медия. Да дадат шанс на новия генерален директор за промените. Той е диалогичен човек и съм сигурна, ще покани хора с добри идеи и обич към радиото – да му помагат.

Последната криза беше видима, беше пред очите на цяла България. Трябва много трезво и внимателно да се постъпва.

Смятам, че е важно да се оцени актуалното финансово състояние на БНР и да се проведат срещи с екипите в медията.

БНР трябва да остане на страната на хората и да бъде еталон за качествена журналистика.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Райна Константинова и Николай Петров

Райна Константинова: Финансирането е основополагащо за обществените медии

Обществените медии в Европа – а това е мястото, където те са възникнали и се развиват, са големи културни и социални институции. Те са важни, колкото и органите за управление на държавата. Затова са приети и съществуват редица документи, в които всички..

публикувано на 22.01.20 в 16:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско. Птицата е била..

публикувано на 29.05.20 в 18:40

Банята в Банкя - архитектурно бижу в стила "Сецесион"

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център - едно архитектурно бижу в стила "Сецесион". Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна..

публикувано на 29.05.20 в 18:15
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен..

публикувано на 29.05.20 в 15:18

Оцет и сода вместо скъпи и опасни химикали за чистотата вкъщи

Различни изследвания ни показват и доказват, че в голяма част от препаратите, които използваме за почистване на дома има съставки, които сериозно могат да увредят нашето здраве, а и това на природата, която вече отдавна страда от вредното човешко..

публикувано на 29.05.20 в 14:58