Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Райна Константинова: Финансирането е основополагащо за обществените медии

Журналистите Райна Константинова и Николай Петров за бъдещето на БНР като обществена медия

Райна Константинова и Николай Петров
Снимка: Ани Петрова

Обществените медии в Европа – а това е мястото, където те са възникнали и се развиват, са големи културни и социални институции. Те са важни, колкото и органите за управление на държавата. Затова са приети и съществуват редица документи, в които всички правителства поемат ангажимент да поддържат, да развиват, да пазят своите обществени медии.

Това коментира в „Радиоприемница“ Райна Константинова – журналист с дългогодишен опит в БНР и директор на департамент „Радио“ в Европейския съюз за радио и телевизия от 2001 до 2012 г.

По думите ѝ важността на обществените медии произтича и от факта, че са независими по дефиниция. Затова и изборът на ръководство преминава през процедури, гарантиращи тази независимост. Демократичната култура диктува, че без независими обществени медии не може да има социално-икономическо и културно развитие.

Никой не е против комерсиалните медии, но те работят за своята печалба. Обществените медии функционират за интереса на всички. Затова и на политиците задават въпроси, които невинаги се харесват. Обществените медии имат и свободата, и задължението да го правят.

Освен това финансирането им, ако е съобразено, ако е достатъчно – ги прави големи културни институции.

Финансирането е основополагащо – подчертана Райна Константинова. То трябва да е справедливо, да отговаря на потребностите, не трябва да е повлияно от политически съображения.

Има няколко модела на финансиране, посочи тя. Най-разпространен в Европа е с лицензионни такси (например във Великобритания всеки гражданин плаща 150 лири годишно, в Германия – 216 евро, в Словакия – 22, в Швейцария – 170 франка). Там хората са доволни, защото получават огромно разнообразие от радио и телевизионни програми.

Държавното финансиране е друг модел, който е съобразен с демократични изисквания. Освен това може да има приход и от собствена продукция.

В момента БНР и БНТ получават 0,14 от БВП за своето финансиране.

Какъвто и модел да се приеме, основното е финансирането да е гарантирано. Хората, работещи в обществените медии, имат специфични умения и квалификация. В тях е инвестирано. Инвестицията трябва да се пази.

Колкото и да звучи клиширано и малко ретро, радиото наистина трябва да е с ръка върху пулса на общественото мнение – отбеляза Николай Петров – водещ на новините по програма „Хоризонт“, носител на наградата „Сирак Скитник“.

Горчивият опит от последните години показва, че чрез финансирането може и да се наказва БНР. Няколко години радиото не получи никакво увеличение в бюджета си. Това е начин управляващите да накарат медията да не задава много въпроси, да не им създава проблеми. Така че добрите практики и примери в Европа може у нас да се приложат по по-различен начин… Смятам, че най-добре е финансирането да се осъществява с обществени такси.

Държавата и политиците трябва да бъдат убедени, че адекватното финансиране на обществените медии ще доведе до тяхното правилно функциониране, до разгръщането на потенциала им в полза на гражданите. Обществото трябва да има медии, на които да се разчита, допълни Николай Петров.

Двамата събеседници споделиха и мненията си след избора на нов генерален директор на БНР.

Генералният директор на БНР не само е отговорен за неговата безпроблемна работа, но носи и духа и вдъхновението в медията – каза Райна Константинова. – Андон Балтаков е един от нас. Работил е в „Хоризонт“ и в други медии. Както се казва: Добро плаване с добър екипаж!

В продължение на последните 30 години БНР създаде име на едно истинско обществено радио. В него работят хора - журналисти, специалисти, които знаят своя дълг. БНР е капитал за България. Сега то има задачата да работи за своето бъдеще.

Иска ми се този избор да означава бъдеще за БНР като обществена медия, защитаваща професионализма и високия си авторитет – отбеляза Николай Петров. – Опитът на Андон Балтаков и в чужбина му е дал възможност да види и как се работи там и това се надявам да рефлектира върху начина, по който ще управлява БНР. Нека всички приемат БНР като обществено радио, а не като държавно…

В разговора със свое мнение по телефона участва и журналистката Весислава Антонова.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46