Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тази вечер дават голямата награда за литературна критика на фонд "13 века България"

Снимка: Ани Петрова, БНР

Национален дарителски фонд "13 века България" и "Литературен вестник" ще връчат голямата награда на годишния конкурс-работилница за литературна критика „13 века България“ в Софийския университет тази вечер от 18.00 часа.

Тази вечер, ще бъдат почетени с внимание всички участници и ще имат възможност да представят книгата, за която са написали своята критика. Едно от условията на конкурса е авторите да са под 35-годишна възраст, като по-този начин организаторите целят да подкрепят все още неутвърдени имена.

“Наградата се връчва в началото на всяка година в аулата на Софийския университет. На днешния ден изпълнителният директор на фонд “13 века България” връчва наградата, която се състои от почетна грамота и парично покритие от 400 лв.”, разказва Виолета Миланова - експерт ”Издателски проекти” към фонда. 

Десетима са отличените от журито лауреати. Жури от изтъкнати специалисти, литературни историци, критици, преподаватели с председател проф. дфн Пламен Дойнов или проф. дфн Анелия Личева и редколегията на Литературен вестник са номинирали за голямата награда текстове на десетима участници, а рецензиите се побликуват на страниците на вестника. 

Чуйте повече за историята на конкурса в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Геновева Христова-Мъри

Да мислим крачка напред - работещата стратегия за бизнеса

В 16.00 часа е началото на осмото издание на серията онлайн семинари на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Семинарът “Бизнес по време на криза - предизвикателства и възможности” ще бъде открит от изпълнителния директор на агенцията Бойко Таков. В семинара ще се включи и . Да мислим крачка напред - това е много..

публикувано на 08.04.20 в 16:04

Сред сигналите до ДАЗД най-много остават тези за насилие

Държавната агенция за закрила на детето предприе действия за виртуален контрол за спазването на правата на децата в отговор на настъпилите нови обстоятелства. Това е нов модел за проследяване, който ще бъде прилаган само тогава, когато има извънредно положение, обясни пред Радио София Галя Атанасова от Агенцията. Промяната засяга проверките във..

публикувано на 08.04.20 в 15:13

Финансовите пазари губят, златото поскъпна с 12% през 2020 г.

През последните няколко дни финансовите пазари претърпяха най-тежките си загуби от последната световна криза през 2008 г. насам. По-притеснителното заключение е, че поради разрастването на огнищата на коронавируса ситуацията вероятно няма да се облекчи, а ще се задълбочава допълнително. Всички сектори реализират загуби през последните..

публикувано на 08.04.20 в 15:04

Влади Ампов-Графа не губи вдъхновение и в извънредното положение

Текстът в песента „Страничен наблюдател“ на Владимир Ампов-Графа сякаш се оказа пророчески. В извънредната ситуация и социална изолация мнозина от нас сме станали наблюдатели. С изключение на хората, посветили се на борбата с коронавируса отблизо. Все пак песента е оптимистична, коментира пред Радио София известният музикант. В..

публикувано на 08.04.20 в 14:04

Всички срокове за регистрация в бюрата по труда са удължени

С 50% нараства броят на сигналите срещу работодатели в Инспекцията по труда. От там предупреждават работниците да не се поддават на евентуален натиск за прекратяване на договор по взаимно съгласие , тъй като това ще ограничи правата им при ползването на обезщетение при безработица. Вече има сигнали и за работодатели, опитали се да фалшифицират..

публикувано на 08.04.20 в 13:17

Визуалният концерт "Четирите годишни времена" като великденски подарък от НДК

Националният дворец на културата ще зарадва своята публика със специален великденски подарък – излъчване на пълен запис на визуалния концерт „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди от програмата на "Киномания 2019". Концертът ще бъде достъпен онлайн в деня, известен като Светли понеделник – 20 април от 21.00 ч . на страницата на НДК в..

публикувано на 08.04.20 в 13:08

Медиите в извънредната ситуация

Предприетите мерки в извънредното положение се отразяват на медиите на няколко нива: организационно, финансово, информационно. Журналистите са на първа линия като професионалисти в условията на пандемия и ограничения, защото медиците се грижат за запазване или възстановяване на здравето на хората, но информираността е също така важна. Това..

публикувано на 08.04.20 в 12:14