Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ефтим Чакъров: Бизнесът вече не пита защо за авторска музика трябва да се плаща

| обновено на 29.01.20 в 18:40
Изложението СИХРЕ е в Интер Експо центъра
Снимка: Радио София

По отношение на авторските права България е изостанала, но все пак следва тенденциите. След просветителска дейност на различни организации и промени в законовата уредба има не само оптимизъм за/у българските автори на музика, но се виждат и реални стъпки напред.

Това стана ясно в разговора с Ефтим Чакъров, който е композитор и предприемач. Той бе гост в изнесеното ни студио на Радиоприемница на Международното изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване "СИХРЕ 2020".

Сравнението с Румъния ни поставя 10-20 години назад, беше откровен Ефтим Чакъров. Бизнесът в северната ни съседка вече е обучен, че трябва да плаща за музика. През 2010 година например от отчисления за авторите там са събрани 50 млн. евро. И не само се събират, но и се разпределят. Всъщност, именно акциите по отношение на авторските права в Румъния логично доведоха до пробив на много техни изпълнители и формации в световната поп музика.

„У нас ключовите промени в тази сфера започнаха през 2017 г. След буферен период влязоха в сила през 2018-а – обясни Чакъров. – Една от промените се отнася до възможността и търговска организация да представя авторски права – т.нар. независими дружества за управление на права, не само през Музикаутор и Профон, както дотогава. И съответното дружество вече има право да формира печалба.“

Ефтим Чакъров припомни, че в предишно изложение СИХРЕ (2014) авторите са очаквали да подпишат договори, но се е наложило творците, Музикаутор, Профон и Българската асоциация на музикалните продуценти и продуценти да работят като просветители, да разясняват на бизнеса защо и какво трябва да се прави по закон. Собствениците на търговски обекти в България вече знаят за необходимостта да плащат за ползване на авторска музика, а с промените съществува и алтернатива – на кого да превеждат отчисленията.

Втората ключова промяна в нормативната уредба е свързана с делегиране на контролни функции и на местно ниво, от общински служители. Те могат да съставят актове, да събират пари от глобите, а 50% от събраните средства отиват за бюджета, с който се реализират или подпомагат културни събития.

Чакъров поддържа Фонотека.БГ - платформата, която предлага музика с уредени права за търговските обекти - ресторанти, хотели, барове, кафенета, магазини, спа центрове.

Създаването на подходяща звукова среда изисква усилия и познания – убеден е той. Жанровете в музиката не бива да се подчиняват на някаква йерархия или да се омаловажава „фоновата“, инструментална музика, която често е предпочитана в заведения.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ако температурата ви е 39° С, смятайте, че сте с Covid-19, съветва кардиолог

Ако след заразяване с коронавирус високата температура не спада в продължение на няколко дни, а честотата на дишането се засилва, не чакайте, а извикайте спешна помощ. Такъв съвет отправи до лекуващите се в домашни условия кардиолог Анна Кореневич, цитирана от РИА Новости. „ Ако температурата ви е достигнала 39 градуса , не си мислете, че..

публикувано на 28.07.21 в 13:59
Tanya DI

Tanya Di за песента си "Не се сърди човече" и посланието, което съдържа

  Таня Димитрова/Tanya DI/ и нейният продуцент Благовест Зерлиев ,  разказаха в ефира на Радио София за песента „Не се сърди човече “, която ще имаме удоволствието да видим и чуем тази вечер,  на  Галаконцерта  на финалистите от конкурса на Българското национално радио "Пролет 2021". Tanya Di  е весела и положителна личност, както тя..

публикувано на 28.07.21 в 12:45

„Сбъдни мечтата си!“ - тази вечер в Нов театър - НДК

Тази вечер в Нов Театър – НДК , в два поредни спектакъла – от 18:00 ч. и от 20:00 ч., млади певци и артисти от DStars ще представят мюзикъла „Сбъдни мечтата си!“ „Сбъдни мечтата си!“ е история, разказана от талантливите артисти на Star Camp 2021, която по забавен начин представя света на новото поколение – децата, които са готови..

публикувано на 28.07.21 в 11:56

"На конци. 1968. Една действителна история" - комикс за борбата за демокрация в периода на Пражката пролет

През месец септември сред българските заглавия ще се появи нов комикс . Проектът " На конци. 1968. Една действителна история" е графична новела на Веселин Праматаров , разказваща историята на тримата български студенти - Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в..

публикувано на 28.07.21 в 11:31

Галаконцерт на финалистите от конкурса „Пролет 2021“ на БНР - тази вечер, в Борисовата градина

Концертът на финалистите от конкурса „Пролет 2021“ на БНР ще се състои тази вечер, в столичната Арена „София“, Колодрум Сердика, в Борисовата градина. От 20 часа на сцената ще излязат определените от музикалното жури изпълнители и ще стане известен носителят на голямата награда.  Входът е свободен. Конкурсът „Пролет“ е създаден през 1970 г. в..

публикувано на 28.07.21 в 10:21

“HUMAN-и-ти” - фотографски конкурс търси вдъхновяващи човешки истории

“HUMAN-и-ти” е фотографски конкурс, който се организира от Българския младежки Червен кръст . То е съпътстващо събитие, което ще отбележи 100-годишнината на организацията .  Целта на “HUMAN-и-ти” е да открие вдъхновяващи човешки истории , за които винаги си заслужава да се говори – историите за доброто, за хуманността, подкрепата и..

публикувано на 28.07.21 в 09:58

Не влизайте да плувате след употреба на алкохол

До вазоспазъм може да доведе плуването след употребата на алкохол. Това състояние крие риск от инфаркт и инсулт , казва главният психиатър-нарколог на свободна практика в Министерството на здравеопазването на Русия Евгений Брун , цитиран от РИА Новости. За нетретирани хора, промените в температурата са опасни. Ако човек не е обучен за..

публикувано на 28.07.21 в 08:35