Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Шарлероа - пренебрегван, но чаровен по белгийски

През града преминава река Самбр
Снимка: Pixabay

За повечето пътуващи Шарлероа е летището до Брюксел, което приема нискотарифните полети. A всъщност говорим за петия по големина град в Белгия, стратегически разположен, в който са живели поети като Пол Верлен и Артур Рембо. Градът е прочут със своя Музей на фотографията и който освен като център на минната индустрия, е известен с ... булчинските си рокли

Други са известните дестинации в Белгия - Гент, известен като “малката Венеция”, където тази година се открива най-голямата изложба на Ян ван Ейк правена някога, или Брюж, или столицата на диамантите Антверпен, или Динан, откъдето е откривателят на саксофона Адолф Сакс.През Шарлероа човек обикновено само минава, когато си купи билет за 20-тина евро за Брюксел и кацне на летището за нискотарфини полети на час от белгийската столица. Според анкета, направена в Дания, Шарлероа е един от най-некрасивите градове в Европа. 

През града преминава река Самбр, а мостове със статуи, отвеждат посетителите в града, който от създаването си още от испанците, е наречен на крал Чарлз II, тогава суверен на Испания. 

Градът е основан през 1666 г. и е бил ту френско, ту испанско, ту нидерландско владение, преди официално да стане част от независимото кралство Белгия през 1830 г.

Разцветът на града е свързан с наличието на въглища и Шарлероа се превръща във важен център на минно-добивната индустрия. Развиват се металургията и стъкларството. Майсторите стъклари от града са били известни дори отвъд океана, а Шарлероа се превръща в притегателен център за емигранти от цял свят. В града днес има прекрасен Музей на стъклото, един от малкото Музеи на индустрията и атрактивният Минен музей.

Възходът на града стига до 70-те години на XX век, когато се засилва безработицата. По това време обаче градът става един от центровете, където се развиват комикситие, с които Белгия е известна по целия свят.

Чуйте още за белгийския град в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35
Част от създателите на филма

Премиера на първия наш фентъзи филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия"

Екипът на предаването "Добър вечер, София", посрещна многобройни гости, които дойдоха от света на вълшебствата, за да ни разкажат за  "Бандата на Банши: Рецепта за магия" - първият български фентъзи филм, който ще има своята премиера на 27 април. В него зрителите ще се впуснат във вълнуващо пътешествие, подходящо както за деца, така и за..

публикувано на 26.04.24 в 14:25