Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравните форуми - лакмус за нуждите на пациента и лекаря

Надя Гогова и Елена Матеева
Снимка: Ани Петрова

Здравните форуми дават най-ясната експертиза и новите тенденции за очакваното развитие на здравния сектор и индустрията, каза пред Радио София Надя Гогова, изпълнителен директор на българското представителство на глобално сдружение на медии, рекламни агенции и технологични компании, отговорни за дигиталния бизнес. През последните години този вид събития са насочени не толкова към представителите на различните правителствени агенции, а към решенията, които идват както от бизнеса, така и от хората, и към изграждането на нужното доверие между фармацевтичните производители и представители, лекарите и пациентите. С други думи фокусът вече е различен и той е поставен върху нуждите на лекарите и пациентите. Основният похват в тази насока са новите технологии.

Индустрията видимо има нужда от повече експертиза как да достигне до пациентите по най-правилния начин и да има скъсена връзка фармацевт-пациент. Тук идва важната роля на правилната комуникационна стратегия и доверения комуникационен канал. Днес пациентът е много по-активен. Той не е само краен получател на здравните услуги, а заинтересована страна, която търси своите права, търси най-добрия достъп до правилните медикаменти и лечение. Затова и в световен мащаб вече се говори не за "пациент ориентирано здравеопазване", а за "човек ориентирано здравеопазване".

Темите, свързани със здравето, се обсъждат много интензивно в онлайн пространството, разговорите за ежедневните проблеми на пациентите се водят именно в дигиталното пространство - форумите и групите. В тези пространства обаче, фармацевтичните компании и лекарите почти не участват. В тези групи много често възникват въжни въпроси, на които може да бъде получен отговор от квалифицирани лица. Това обаче трябва да стане много деликатно, защото хората са чувствителни към своята неприкосновеност и разкриват бързо, ако има поставено лице.

На предстоящ здравен форум на 31 март в София  ще бъде представено приложение, в което част от хирургични операции могат да се извършват с помощта на определено софтуерно решение. Форумът ще бъде насочен към фармацевтични производители, фармацевти, дистрибутори, частни медицински центрове и болници и лекари. Очаква се да бъдат разгледани не само доверието на пациентите към фармацевтичната индустрия, а също и как да бъдат налагани новите продукти в тази област.

Елена Матеева, която е част от екипа по комуникационни стратегии и корпоративна социална отговорност на компания от българската фармацевтична индустрия и изпълнителен директор на Българското дружество за връзки с обществеността, даде и конкретен добър пример с българска компания, която е разработила софтуер за мобилни устройства от типа "холтер", с чиято помощ се наблюдават и записват много физиологични параметри при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Тази разработка вече са използва в много болници в страната ни.

Интересен елемент, към който насочи вниманието Елена Матеева, възникването на тенденцията"здравеопазване без обедняване"  с оглед увеличената продължителност на живота. Редица заболявания са свързани с възрастовите промени и вече все по-често се мисли за това с напредването на възрастта, хората да бъдат активни по-дълго време без медикаментите да ощетяват драстично тяхното благосъстояние.

Повече подробности за здравните форуми, фармацевтичната индустрия и комуникациите в здравния сектор можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Надя Гогова и Елена Матеева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водни спасители има предостатъчно, но плуването трябва да се учи в училище

След като коронавирусът удари жестоко туризма, сега все още под въпрос е осигуряването на плажовете с достатъчно спасители, още повече, че концесионерите ще искат да спестят и от това перо. „Специално за миналата година можем да отбележим един рекорд и то в положителна насока – имаме едва 96, удавени, а 3783 души са спасени през миналата..

публикувано на 03.06.20 в 18:51

Една идея, претворена в щастие за децата със специални потребности

Проектът "Да играем заедно" и фотографските изложби "Различните" деца на България" са насочени към децата със специални потребности, които както всички други деца имат нужда да използват детски съоръжения на площадките. С помощта единствено на дарения се изработват специални люлки, които да се ползват от деца в инвалидни колички.  Анна Йончева  е..

публикувано на 03.06.20 в 17:31

Личните маршрути на Здравко Петров се преплитат с историческите на София

Урбанист по професия и по призвание, Здравко Петров е личност, отдадена на вярата в културното наследство на България. Символ на силното му убеждение се явява проекта “Исторически маршрути” . С него роденият във Варна градски експерт се стреми да напомни на софиянци за културното наследство на града в неговото разнообразие, но и единство...

публикувано на 03.06.20 в 17:25
Алла Георгиева

Неравноправието като тема в изложбата "Музей на жената"

Тематична изложба, озаглавена "Музей на жената", вече е готова да отвори врати за любопитни посетители. Нейните експонати са разположени в къща-музей "Вера Недкова", която се намира на столичната улица "11-ти август". Експозицията се провежда в рамките на проекта "Всичко (ни) е наред" и се организира от Националната художествена галерия и Български..

публикувано на 03.06.20 в 16:44
Родопите

Вълнуващите пътешествия на Иван Панкев из екзотични кътчета

За пръв път на български език излезе наръчникът „Как да остана жив” на Беър Грилс. Световноизвестният британски пътешественик и експерт по оцеляване издава редица от най-важните си съвети как да оцелеем в опасни или животозастрашаващи ситуации, като предпазим себе си и другите около нас.  От малко вероятни обстоятелства, като затъване в плаващи..

публикувано на 03.06.20 в 16:25
Театър

Всички актьори от Армията проверени за коронавирус

Дни преди първите срещи с публиката, целият актьорски състав на театър "Българския армия", заедно с всички останали служители и техните семейства, са минали през тестове за коронавирус, съобщиха от театъра.  Тестовете са направени с помощта на Военномедицинската академия и лично  на проф. Венцислав Мутафчийски. Ясни правила при влизане и излизане на..

публикувано на 03.06.20 в 14:57

Аки Каурисмаки е в Дома на киното с 14 филма

Филмите на Аки Каурисмаки отново са на голям екран, защото има неща, които не можем да видим от дивана в хола. Така звучи поканата за ретроспективата от 14 филма на финландския майстор, част от 24-тия София Филм Фест. Неповторимият хумор на Каурисмаки,, който ни кара да мислим, че животът не може да бъде толкова абсурден, ще се сблъска с..

публикувано на 03.06.20 в 11:34