Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здравните форуми - лакмус за нуждите на пациента и лекаря

Надя Гогова и Елена Матеева
Снимка: Ани Петрова

Здравните форуми дават най-ясната експертиза и новите тенденции за очакваното развитие на здравния сектор и индустрията, каза пред Радио София Надя Гогова, изпълнителен директор на българското представителство на глобално сдружение на медии, рекламни агенции и технологични компании, отговорни за дигиталния бизнес. През последните години този вид събития са насочени не толкова към представителите на различните правителствени агенции, а към решенията, които идват както от бизнеса, така и от хората, и към изграждането на нужното доверие между фармацевтичните производители и представители, лекарите и пациентите. С други думи фокусът вече е различен и той е поставен върху нуждите на лекарите и пациентите. Основният похват в тази насока са новите технологии.

Индустрията видимо има нужда от повече експертиза как да достигне до пациентите по най-правилния начин и да има скъсена връзка фармацевт-пациент. Тук идва важната роля на правилната комуникационна стратегия и доверения комуникационен канал. Днес пациентът е много по-активен. Той не е само краен получател на здравните услуги, а заинтересована страна, която търси своите права, търси най-добрия достъп до правилните медикаменти и лечение. Затова и в световен мащаб вече се говори не за "пациент ориентирано здравеопазване", а за "човек ориентирано здравеопазване".

Темите, свързани със здравето, се обсъждат много интензивно в онлайн пространството, разговорите за ежедневните проблеми на пациентите се водят именно в дигиталното пространство - форумите и групите. В тези пространства обаче, фармацевтичните компании и лекарите почти не участват. В тези групи много често възникват въжни въпроси, на които може да бъде получен отговор от квалифицирани лица. Това обаче трябва да стане много деликатно, защото хората са чувствителни към своята неприкосновеност и разкриват бързо, ако има поставено лице.

На предстоящ здравен форум на 31 март в София  ще бъде представено приложение, в което част от хирургични операции могат да се извършват с помощта на определено софтуерно решение. Форумът ще бъде насочен към фармацевтични производители, фармацевти, дистрибутори, частни медицински центрове и болници и лекари. Очаква се да бъдат разгледани не само доверието на пациентите към фармацевтичната индустрия, а също и как да бъдат налагани новите продукти в тази област.

Елена Матеева, която е част от екипа по комуникационни стратегии и корпоративна социална отговорност на компания от българската фармацевтична индустрия и изпълнителен директор на Българското дружество за връзки с обществеността, даде и конкретен добър пример с българска компания, която е разработила софтуер за мобилни устройства от типа "холтер", с чиято помощ се наблюдават и записват много физиологични параметри при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Тази разработка вече са използва в много болници в страната ни.

Интересен елемент, към който насочи вниманието Елена Матеева, възникването на тенденцията"здравеопазване без обедняване"  с оглед увеличената продължителност на живота. Редица заболявания са свързани с възрастовите промени и вече все по-често се мисли за това с напредването на възрастта, хората да бъдат активни по-дълго време без медикаментите да ощетяват драстично тяхното благосъстояние.

Повече подробности за здравните форуми, фармацевтичната индустрия и комуникациите в здравния сектор можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Надя Гогова и Елена Матеева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

иРНК ваксините са безопасни за бременни жени

Коронавирусните иРНК ваксини не създават допълнителни рискови фактори за бременните жени. Това показва голямо проучване, публикувано в „New England Journal of Medicine“. Проучването се основава на данни, събрани чрез V-safe система за наблюдение и регистър на бременността от Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията между 20..

публикувано на 22.04.21 в 19:45

Данита Заричинова: Действаме за чиста пролет

Кампанията „Действаме за чиста пролет“ обединява двадесет и четири организации. Те имат една обща цел – нулеви отпадъци. Тяхната мисия е да активизират хората да направят стъпка към по-малко отпадъци. Организират се почиствания в които участват и малки местни групи както и дискусии как да оставим чисто.  Това каза Данита Заричинова от..

публикувано на 22.04.21 в 18:22

Ще възстановят ли първоначалното предназначение на Централната минерална баня в София

Централната минерална баня в София, след дългогодишна епопея, може да се върне към първоначалното си предназначение. От много години група столичани се борят за това да могат отново да използват минералните води на града - един ресурс, с който столицата ни е благословена, но уви до момента не могат да се възползват от него. В същото време сградата на..

публикувано на 22.04.21 в 17:45

Неостаряващи класики и нови заглавия в пролетната програма на 25-ия София Филм Фест

Шедьоври на съвременното кино и неувяхващи класики включва пролетната програмата на 25-ия София Филм Фест, който ще се проведе от 23 април до 13 май. Голяма част от по-старите филми са мастерирани и няма как да се видят по друг начин, освен на голям екран, коментира пред Радио София Светлана Дамянова от „Арт фест“. Сред заглавията,..

публикувано на 22.04.21 в 17:13

В експлоатация влиза нова спирка "Горна баня"

С пускането от 24 април на продължението на метролиния №3 до Горна баня, в експлоатация влиза и новоизградената жп спирка “Горна баня”, на която по постигната договореност между БДЖ, НКЖИ, Столичната община и „Метрополитен“ ЕАД, ще спират всички влакове пътуващи по направлението между София и Перник. По този начин ще бъде създадена удобна връзка между..

публикувано на 22.04.21 в 16:15

Има ли Covid-19 в българските ферми за норки

Преди година избухна първото огнище на Covid-19 във ферма за норки в Нидерландия. До днес над 400 са засегнатите ферми и около 20 милиона са убитите норки само в Европа. В общо становище от Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здраве на животните и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ОПЗ) се предупреждава,..

обновено на 22.04.21 в 15:59

Българската поп рок група Innerglow посреща пролетта с нова песен

Българската поп рок група Innerglow посреща пролетта с нова супер свежа песен – Lost и стилно лирик видео към нея. Това е първата нова песен на бандата за 2021 г. и разкрива една по-различна страна от познатия досега стил на Innerglow.  По изключение, в тази песен групата оставя настрана синтезаторите и залага на акустичните китари...

публикувано на 22.04.21 в 15:55