Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравните форуми - лакмус за нуждите на пациента и лекаря

Надя Гогова и Елена Матеева
Снимка: Ани Петрова

Здравните форуми дават най-ясната експертиза и новите тенденции за очакваното развитие на здравния сектор и индустрията, каза пред Радио София Надя Гогова, изпълнителен директор на българското представителство на глобално сдружение на медии, рекламни агенции и технологични компании, отговорни за дигиталния бизнес. През последните години този вид събития са насочени не толкова към представителите на различните правителствени агенции, а към решенията, които идват както от бизнеса, така и от хората, и към изграждането на нужното доверие между фармацевтичните производители и представители, лекарите и пациентите. С други думи фокусът вече е различен и той е поставен върху нуждите на лекарите и пациентите. Основният похват в тази насока са новите технологии.

Индустрията видимо има нужда от повече експертиза как да достигне до пациентите по най-правилния начин и да има скъсена връзка фармацевт-пациент. Тук идва важната роля на правилната комуникационна стратегия и доверения комуникационен канал. Днес пациентът е много по-активен. Той не е само краен получател на здравните услуги, а заинтересована страна, която търси своите права, търси най-добрия достъп до правилните медикаменти и лечение. Затова и в световен мащаб вече се говори не за "пациент ориентирано здравеопазване", а за "човек ориентирано здравеопазване".

Темите, свързани със здравето, се обсъждат много интензивно в онлайн пространството, разговорите за ежедневните проблеми на пациентите се водят именно в дигиталното пространство - форумите и групите. В тези пространства обаче, фармацевтичните компании и лекарите почти не участват. В тези групи много често възникват въжни въпроси, на които може да бъде получен отговор от квалифицирани лица. Това обаче трябва да стане много деликатно, защото хората са чувствителни към своята неприкосновеност и разкриват бързо, ако има поставено лице.

На предстоящ здравен форум на 31 март в София  ще бъде представено приложение, в което част от хирургични операции могат да се извършват с помощта на определено софтуерно решение. Форумът ще бъде насочен към фармацевтични производители, фармацевти, дистрибутори, частни медицински центрове и болници и лекари. Очаква се да бъдат разгледани не само доверието на пациентите към фармацевтичната индустрия, а също и как да бъдат налагани новите продукти в тази област.

Елена Матеева, която е част от екипа по комуникационни стратегии и корпоративна социална отговорност на компания от българската фармацевтична индустрия и изпълнителен директор на Българското дружество за връзки с обществеността, даде и конкретен добър пример с българска компания, която е разработила софтуер за мобилни устройства от типа "холтер", с чиято помощ се наблюдават и записват много физиологични параметри при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Тази разработка вече са използва в много болници в страната ни.

Интересен елемент, към който насочи вниманието Елена Матеева, възникването на тенденцията"здравеопазване без обедняване"  с оглед увеличената продължителност на живота. Редица заболявания са свързани с възрастовите промени и вече все по-често се мисли за това с напредването на възрастта, хората да бъдат активни по-дълго време без медикаментите да ощетяват драстично тяхното благосъстояние.

Повече подробности за здравните форуми, фармацевтичната индустрия и комуникациите в здравния сектор можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Надя Гогова и Елена Матеева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46
Иванка Шалапатова

Все по-често българският родител търси професионална помощ

Вълнуваща програма, вдъхновяващи истории, възможност за интеракция между участниците и гостите, която смело пренебрегва разстоянието и традиционното благотворително наддаване, са само част от елементите, които ще могат да се гледат директно от уюта и безопасността на дома. “Вечер на добродетелите” отново ще докаже, че за човечността, съпричастността и..

публикувано на 27.11.20 в 14:27

"Изплети топлина" с девето издание, посветено на бездомните

“Изплети топлина” е една красива инициатива , която с плетене помага на бездомни хора. От края на месец октомври кампанията започна деветото си издание. А през всички тези години хората, които участват в плетенето с енергия и любов са стоплили над 12 000 бездомни от цялата страна. “Идеята за “Изплети топлина” се появи преди девет години. Бяхме..

публикувано на 27.11.20 в 13:10