Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните форуми - лакмус за нуждите на пациента и лекаря

Надя Гогова и Елена Матеева
Снимка: Ани Петрова

Здравните форуми дават най-ясната експертиза и новите тенденции за очакваното развитие на здравния сектор и индустрията, каза пред Радио София Надя Гогова, изпълнителен директор на българското представителство на глобално сдружение на медии, рекламни агенции и технологични компании, отговорни за дигиталния бизнес. През последните години този вид събития са насочени не толкова към представителите на различните правителствени агенции, а към решенията, които идват както от бизнеса, така и от хората, и към изграждането на нужното доверие между фармацевтичните производители и представители, лекарите и пациентите. С други думи фокусът вече е различен и той е поставен върху нуждите на лекарите и пациентите. Основният похват в тази насока са новите технологии.

Индустрията видимо има нужда от повече експертиза как да достигне до пациентите по най-правилния начин и да има скъсена връзка фармацевт-пациент. Тук идва важната роля на правилната комуникационна стратегия и доверения комуникационен канал. Днес пациентът е много по-активен. Той не е само краен получател на здравните услуги, а заинтересована страна, която търси своите права, търси най-добрия достъп до правилните медикаменти и лечение. Затова и в световен мащаб вече се говори не за "пациент ориентирано здравеопазване", а за "човек ориентирано здравеопазване".

Темите, свързани със здравето, се обсъждат много интензивно в онлайн пространството, разговорите за ежедневните проблеми на пациентите се водят именно в дигиталното пространство - форумите и групите. В тези пространства обаче, фармацевтичните компании и лекарите почти не участват. В тези групи много често възникват въжни въпроси, на които може да бъде получен отговор от квалифицирани лица. Това обаче трябва да стане много деликатно, защото хората са чувствителни към своята неприкосновеност и разкриват бързо, ако има поставено лице.

На предстоящ здравен форум на 31 март в София  ще бъде представено приложение, в което част от хирургични операции могат да се извършват с помощта на определено софтуерно решение. Форумът ще бъде насочен към фармацевтични производители, фармацевти, дистрибутори, частни медицински центрове и болници и лекари. Очаква се да бъдат разгледани не само доверието на пациентите към фармацевтичната индустрия, а също и как да бъдат налагани новите продукти в тази област.

Елена Матеева, която е част от екипа по комуникационни стратегии и корпоративна социална отговорност на компания от българската фармацевтична индустрия и изпълнителен директор на Българското дружество за връзки с обществеността, даде и конкретен добър пример с българска компания, която е разработила софтуер за мобилни устройства от типа "холтер", с чиято помощ се наблюдават и записват много физиологични параметри при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Тази разработка вече са използва в много болници в страната ни.

Интересен елемент, към който насочи вниманието Елена Матеева, възникването на тенденцията"здравеопазване без обедняване"  с оглед увеличената продължителност на живота. Редица заболявания са свързани с възрастовите промени и вече все по-често се мисли за това с напредването на възрастта, хората да бъдат активни по-дълго време без медикаментите да ощетяват драстично тяхното благосъстояние.

Повече подробности за здравните форуми, фармацевтичната индустрия и комуникациите в здравния сектор можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Надя Гогова и Елена Матеева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35
Част от създателите на филма

Премиера на първия наш фентъзи филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия"

Екипът на предаването "Добър вечер, София", посрещна многобройни гости, които дойдоха от света на вълшебствата, за да ни разкажат за  "Бандата на Банши: Рецепта за магия" - първият български фентъзи филм, който ще има своята премиера на 27 април. В него зрителите ще се впуснат във вълнуващо пътешествие, подходящо както за деца, така и за..

публикувано на 26.04.24 в 14:25

Премиерата на “П.О.Р.Н.О.” дава старт на продуцентска къща "Гръм и Тряс"

„П.О.Р.Н.О. – Публична организация за разтуха на обществото“ е премиерното заглавие на сцената на Yalta art room на 30 април . Спектакълът е черна комедия по скечове на Ханох Левин. Режисьор е Веселин Петров - актьорът от сериалите „Клетката“ и „Есента на демона“. Печелил награда „Аскеер“ за изгряваща звезда и награда „Слави Шарков“ за млад..

публикувано на 26.04.24 в 13:55
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в..

публикувано на 26.04.24 в 13:14