Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Причините за недостиг на лекарства са многопластови

Паралелната търговия е един от вариантите за решение

Боряна Маринкова
Снимка: Ани Петрова

Един от факторите за недостиг на лекарства в България е, че страната ни е сравнително малък и често неатрактивен пазар за внос на лекарства от големите компании, тъй като има много сложни механизми за утвърждаване на цените на лекарствата. Има немалко случаи, когато някои медикаменти стават обект на дерегистрация и те изчезват от страната. Това обясни пред Радио София Боряна Маринкова - изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия. Целите на организацията са обезпечаване достъпа на българските пациенти до качествени и ефективни лекарствени продукти при конкретни условия, иницииране на промени за бърз паралелен внос на лекарства в недостиг и изграждане на електронна система за наблюдение на наличните количества лекарства в реално време. Асоциацията поддържа платформа за намиране на липсващи лекарства, като досега са получени 814 сигнала от цялата страна. На около 30% от тях е оказано съдействие с информация къде могат да намерят съответния медикамент.

Недостигът на лекарства не е проблем само в границите на България. Европейската комисия постави като приоритет решаването на този проблем в целия Европейски съюз. Брекзит например принуди редица компании производители да се пререгистрират, напускайки Великобритания, за да могат да продължат да бъдат европейски компании. Друго сериозно предизвикателство е, че се наблюдава свръхконцентрация на производството на лекарства в няколко големи завода, най-вече в Китай и Индия. Решението по този въпрос е да се търсят стимули за изграждане на производствени бази на активни съставки в европейски държави. Дори в Съединените щати съществува недостиг на медикаменти, а причините за това са многопластови. Затова трябва да бъдат търсени решения и то активно от всички, които участват в производството, снабдяването и регулацията. Боряна Маринкова посочи конкретни идеи в тази област, сред които осигуряване на възможност за бърз внос от всеки възможен пазар и лицензиран търговец на едро, да може да се внасят дерегистрираните продукти от паралелните вносители и да се направят различни по-малки промени в регулациите.

Паралелната търговия с лекарства е успоредно решение към познатата организирана мрежа на дистрибуция. Тя също е строго контролирана, както и целия процес на снабдяване с лекарства в цяла Европа, уточни Маринкова. Идеята на тази организация е между отделните държави да се постига на чисто пазарен и свободен принцип баланс и в някои случаи корекция към по-добро по отношение на цените на лекарствата. Така ако в една държава дадено лекарство е на по-ниска цена и е в излишък, то може да бъде доставено в страна, която е в недостиг. Това е още един канал, чрез който се осигурява наличността от лекарства.

Маринкова изтъкна също значението на очакваната система за верификация на лекарствата, която има за цел да пази пациентите от фалшифицирани лекарства, които навлизат в Европа от тези страни. Паралелните дистрибутори участват също в тази система и работят активно за това пациентите да бъдат сигурни в качеството на лекарствата и тяхната неподправеност. С предстоящото гласуване на Закона за лекарствата ще бъдат гласувани и механизмите, по които ще се провежда верификацията в България.

Повече подробности за паралелната търговия с лекарства, механизмите за преодоляване на недостига и верификацията можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Боряна Маринкова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват градината на столичния площад „Папа Йоан Павел ІІ“ до 30 юни

Започна ремонтът на градината на пл. „Папа Йоан Павел ІІ“ в "Лозенец", съобщиха от Столичната община. Строителните дейности включват  пълно обновяване на градината, изграждане на   осветление с нови стълбове и осветителни тела, полагане на нова настилка от бетонови плочи и бордюри . Ще бъде  изградена и нова детска площадка на мястото на..

публикувано на 20.04.21 в 10:54

Ирина Мутафчийска: Хората обикват квартала си, въпреки несъвършенствата

Повечето хора обичат квартала си, ако са живели малко повече в него и са изградили връзки, познанства, навици. Независимо къде се намира и какво е реномето му. Това коментира урбанистът Ирина Мутафчийска по повод анкетата на Радио София, която показа предпочитание на хората към „Лозенец“ в сравнение с „Люлин“. Всеки квартал има..

публикувано на 20.04.21 в 09:53

Доброволци чистят лесопарк Дъбова гора в „Лозенец“

Въпреки че „Лозенец“ е един от най-зелените и чисти квартали на София, жители са организират акция за почистване тази събота (24 април) от 11 часа. Локацията е лесопарк Дъбова гора , между ул. "Кричим" и бул. "Никола Вапцаров", обясни пред Радио София Теодора Христова. Оказва се, че самата Теодора не живее в този квартал, но много го..

публикувано на 20.04.21 в 09:08
Скоро Петя Илиева и белгийският посланик показаха трамвай №10, брандиран по повод 120 години от първата мотриса в София

Културното наследство на 21 страни показва движещ се тролей-галерия

Пред храм-паметника „Александър Невски“ от 14 ч. ще бъде представен тролей-галерия, „облечен“ с колажи от културното наследство на България и 21 различни страни от 5 континента . Поводът е 80 години от първия тролейбус в София. На площада ще се съберат гости и посланиците на страните участнички, с чиито средства е реализирана идеята на Петя..

публикувано на 20.04.21 в 08:44

Облачно и дъжд

Облачността и днес ще е значителна и с временни прекъсвания на много места ще продължи да превалява дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Ще остане хладно с минимални температури между 3° и 8° , максимални - между 10° и 15° . В София температурите ще варират между 4 и 8 градуса. Атмосферното..

публикувано на 20.04.21 в 07:40

Режисьорът Димитрис Георгиев - приятелство от първа ръка с Мария Бакалова и предстоящите му филмови проекти

Той не е случаен човек, а част от цяла една магическа вселена. Млад реисяор и сценарист, потопен в магията на киното.Казва, че на него пандемията не му е попречила, а е отворила врати  за нови проекти и още повече работа.  В това благоприятно за него време, завършва дипломния си проект в НАТФИЗ, както и работата върху дебютния си пълнометражен..

публикувано на 19.04.21 в 23:22

50 млади зрители от България са жури в Европейската филмова академия

Младите зрители за поредна година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия . Поканата за участие е отправена от Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест На 2 5 април (неделя) – Филмовия ден на младите зрители през 2021 година..

публикувано на 19.04.21 в 18:11