Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Код Строител

Акад. Ячко Иванов: Грижата за младите е в образованието, но и в устойчивото строителство

Акад. Ячко Иванов
Снимка: evrika.org

Най-важната цел на Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ) е да обединява своите членове и да съдейства за тяхното професионална и творческа квалификация и израстване. Затова е една от главните задачи е да организира и провежда научни и други форуми от национално и международно значение, а така също и да дава актуална информация по съвременната законова уредба и новите технологии в бранша.

Това обясни пред Радио София акад. Ячко Иванов, който години наред е бил председател на НТССБ (до декември 2019-а). Той представи сдружението и отбеляза, че в него членуват не само редови български специалисти от строителния бранш, колективи, но и видни учени от чужбина – Япония, САЩ, Китай, Северна Ирландия, Сърбия и др. страни.

Най-важната задача през 2020 г. е провеждането през септември на ХI международна научна конференция. Темата е: „Проектиране и строителство за сгради и съоръжения“, а подзаглавието е: „Теория и практика за устойчиво бъдеще“.

„Ще съберем специалисти от Австралия до САЩ. Те ще споделят свой опит, ще видят какво правим ние, ще очертаем насоките, които трябва да следва строителството в България, съобразно екологичните тенденции, дигитализацията на бранша.“

Освен това предстои и провеждането на национален дискусионен форум, свързан със състоянието и ползите на дигитализацията в строителството, както и поредица от семинари извън столицата.

През 2020 г. ще се навършват и 55 г. от създаването на НТССБ, допълни с гордост акад. Иванов.

Ученият изтъкна доброто сътрудничество и творческото взаимодействие между съюза и Камарата на строителите в България, както и в. „Строител“, включително и на ниво ръководства и съучастие в специализирани форуми.

За тези, които изучават изкуството и науката за строителство, от НТССБ са учредили награди на името на Кольо Фичето. Бъдещите специалисти е важно да придобият езикови, математически, дигитални и дори граждански компетентности, за да бъдат в крак с колегите си по света, да бъдат лидери.

Грижата за младите поколения се изразява не само в доброто образование (по строителство), допълни акад. Ячко Иванов. Хората в бъдеще ще съдят за това как сме живели ние – днешните съвременници, по сградите и съоръженията, които сме проектирали и построили.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравко Пиринлиев: Моментът е добър за инвестиране

През последните седмици, докато някои сектори се чувстват парализирани и много бизнеси се чудят как да оцелеят, има ии хора, които си задават въпроса Можем ли да печелим по време на криза? В момента цените на голяма част от акциите са паднали, цената на петрола - също. Криптовалутите стават все по-предпочитана валута за инвестиция. Много..

публикувано на 06.04.20 в 18:44

Над 1050 електронни свидетелства за съдимост издадени през март

1053 електронни свидетелства за съдимост е издало Министерството на правосъдието през месец март тази година. За 2019 г. общият им брой е 6938, докато само за първото тримесечие на настоящата година са издадени приблизително 2500 броя. Задължението за представяне на този документ възниква, когато встъпваме в някакво правоотношение, каквито са..

публикувано на 06.04.20 в 18:18

Над 50% спад на пътникопотока през март, отчитат от Летище София

Значителен спад на пътникопотока, отчитат от Летище София през март. Преминалите пътници през летището са 269 419, което е с 52,9% по-малко спрямо преходната година, когато пътниците са били 572 349. Причината е разпространението на Covid-19 в световен мащаб и отмяната на голяма част от полетите на авиокомпаниите. Преминалите пътници през..

публикувано на 06.04.20 в 16:58
С физически движения и съзнание можете да правите чудеса и на дивана

Имунитетът зависи от чревния тракт и двигателната активност

В условията на пандемията от коронавирус, когато сме принудени да ограничим двигателната си актиивност, е много важно да прилагаме всички възможни мерки за засилване на имунитета си. Именно тонусът и устойчивостта на имунната система са гаранция, че ако се заразим, ще успеем да преодолеем болестта без сериозни последствия, коментира пред..

публикувано на 06.04.20 в 16:37

Седем служители на Спешна помощ в София са заразени с коронавирус

Седем служители на Центъра за спешна медицинска помощ - София са заразени с коронавирус, съобщи на извънреден брифинг директорът й д-р Георги Гелев , цитиран от БГНЕС. Заразените са двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри . Първоначално положителна проба е дала една служителка. Веднага са изследвани колегите ѝ от същата смяна - общо 103..

публикувано на 06.04.20 в 16:35

Каритас: Спешно подпомагаме най-бедстващите хора

От известно време всички сме изправени пред нови предизвикателства и търсим решения за трудности, които не сме очаквали. За някои това е по-лесно, но има и уязвими групи в обществото, които в моменти като този се нуждаят още повече от подкрепа.  Каритас София е организация, чиято мисия е да застава до хората в нужда, но днес и самата организация е..

публикувано на 06.04.20 в 15:47

Четете вкъщи и споделяйте размислите и хубавите моменти с книгите

С кампанията # ВкъщиСъмИЧета създателите на сайта “Аз чета” целят не само ограничаване на епидемията от Covid-19, но и продължаване на културния живот, особено на тази съществена част от него, която е свързана с общуването с хубавите книги. Това разказа в ефира на Радио София Милена Ташева. Тя допълни, че на платформите и фейсбук..

публикувано на 06.04.20 в 15:36