Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Код Строител

Акад. Ячко Иванов: Грижата за младите е в образованието, но и в устойчивото строителство

Акад. Ячко Иванов
Снимка: evrika.org

Най-важната цел на Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ) е да обединява своите членове и да съдейства за тяхното професионална и творческа квалификация и израстване. Затова е една от главните задачи е да организира и провежда научни и други форуми от национално и международно значение, а така също и да дава актуална информация по съвременната законова уредба и новите технологии в бранша.

Това обясни пред Радио София акад. Ячко Иванов, който години наред е бил председател на НТССБ (до декември 2019-а). Той представи сдружението и отбеляза, че в него членуват не само редови български специалисти от строителния бранш, колективи, но и видни учени от чужбина – Япония, САЩ, Китай, Северна Ирландия, Сърбия и др. страни.

Най-важната задача през 2020 г. е провеждането през септември на ХI международна научна конференция. Темата е: „Проектиране и строителство за сгради и съоръжения“, а подзаглавието е: „Теория и практика за устойчиво бъдеще“.

„Ще съберем специалисти от Австралия до САЩ. Те ще споделят свой опит, ще видят какво правим ние, ще очертаем насоките, които трябва да следва строителството в България, съобразно екологичните тенденции, дигитализацията на бранша.“

Освен това предстои и провеждането на национален дискусионен форум, свързан със състоянието и ползите на дигитализацията в строителството, както и поредица от семинари извън столицата.

През 2020 г. ще се навършват и 55 г. от създаването на НТССБ, допълни с гордост акад. Иванов.

Ученият изтъкна доброто сътрудничество и творческото взаимодействие между съюза и Камарата на строителите в България, както и в. „Строител“, включително и на ниво ръководства и съучастие в специализирани форуми.

За тези, които изучават изкуството и науката за строителство, от НТССБ са учредили награди на името на Кольо Фичето. Бъдещите специалисти е важно да придобият езикови, математически, дигитални и дори граждански компетентности, за да бъдат в крак с колегите си по света, да бъдат лидери.

Грижата за младите поколения се изразява не само в доброто образование (по строителство), допълни акад. Ячко Иванов. Хората в бъдеще ще съдят за това как сме живели ние – днешните съвременници, по сградите и съоръженията, които сме проектирали и построили.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчват наградите "Граждански будилник 2020"

Церемонията по награждаване на финалистите в конкурса "Граждански будилник 2020" се провежда днес в Кино "Кабана" Директорът на фондация "Български център за нестопанско право" Надя Шабани каза пред Радио София, че конкурсът е мотивиран от убеждението, че по всякакъв начин трябва да отстояваме правата си, а много млади хора напълно споделят това и..

публикувано на 28.09.20 в 17:53

Националният етнографски музей - една история в различните епохи

"От "Къщата с куклите" до жълтите павета" - така е озаглавен документалният филм, посветен на историята на Националния етнографски музей при БАН, в контекста на историята на София и на развитието й като столица. Той ще бъде представен от 19.00 часа в кино "Кабана". Създаден е от екипа Тодора Радева - продуцент; режисьор е Екатерина Минкова; оператор..

публикувано на 28.09.20 в 17:15

Бъдеща автомивка в НСК "Диана" притесни жителите на район "Изгрев"

Изграждането на автомивка и кафене на територията на Национален спортен комплекс "Диана" стана повод за притеснения сред жителите на район "Изгрев". Над 300 души са се подписали под петиция против изграждането на автомивка. Вместо да бъдат положени усилия за създаването на един привлекателен спортен комплекс за децата, които все по-често страдат от..

публикувано на 28.09.20 в 17:02

Техническият университет в София открива новата си академична година

Техническият университет в София открива днес новата си академична година. Тържеството ще се проведе между учебен корпус 1 (Ректорат) и учебен корпус 2. “Нека новата учебна година във висшите учебни заведения да бъде успешна за всички, защото това е важно за бъдещето на страната. Тук, във висшите учебни заведения се изгражда елитът на нацията, който..

обновено на 28.09.20 в 16:03
Венци Мицов

Свободата е най-вече състояние на духа

Свободата е най-вече състояние на духа, т.е. когато искаш да си свободен, не би трябвало никой да може да ти попречи, казва музикантът Венци Мицов, който е и публицист. “Имало е моменти по времето на тоталитаризма, когато е имало далеч по-свободни хора отколкото сега в една уж развита демокрация има. Няма нищо по-страшно от самия страх”, казва той...

публикувано на 28.09.20 в 15:37

"Стенопис на мечтите" - да опознаеш другия отвъд поставения етикет

Проектът “Мечтателница” е една сбъдната мечта, казва  Диана Недев а от Meeting Points. Идеята за него се заражда в края на миналата година, а Столичната община го подкрепя чрез програма “Европа”. Целта на "Стенопис на мечтите" е дългосрочна намеса в градската среда, чрез изработване на стенопис, свързан с мечтите на младежи, с които организаторите са..

публикувано на 28.09.20 в 13:58

"Мълчание с достойнство" - жест на уважение към творците в трудни времена

На 29 септември в кино "Люмиер" ще бъде показан документалният филм на Адела Пеева и сърежисьорът Антоний Дончев „Мълчание с достойнство", който е посветен на един от най-успешните режисьорски тандеми в българското кино – този на Ирина Акташева и Христо Писков. В 60-минутната лента се представят неизвестни детайли от историята на българското кино и..

публикувано на 28.09.20 в 13:51