Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Код Строител

Акад. Ячко Иванов: Грижата за младите е в образованието, но и в устойчивото строителство

Акад. Ячко Иванов
Снимка: evrika.org

Най-важната цел на Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ) е да обединява своите членове и да съдейства за тяхното професионална и творческа квалификация и израстване. Затова е една от главните задачи е да организира и провежда научни и други форуми от национално и международно значение, а така също и да дава актуална информация по съвременната законова уредба и новите технологии в бранша.

Това обясни пред Радио София акад. Ячко Иванов, който години наред е бил председател на НТССБ (до декември 2019-а). Той представи сдружението и отбеляза, че в него членуват не само редови български специалисти от строителния бранш, колективи, но и видни учени от чужбина – Япония, САЩ, Китай, Северна Ирландия, Сърбия и др. страни.

Най-важната задача през 2020 г. е провеждането през септември на ХI международна научна конференция. Темата е: „Проектиране и строителство за сгради и съоръжения“, а подзаглавието е: „Теория и практика за устойчиво бъдеще“.

„Ще съберем специалисти от Австралия до САЩ. Те ще споделят свой опит, ще видят какво правим ние, ще очертаем насоките, които трябва да следва строителството в България, съобразно екологичните тенденции, дигитализацията на бранша.“

Освен това предстои и провеждането на национален дискусионен форум, свързан със състоянието и ползите на дигитализацията в строителството, както и поредица от семинари извън столицата.

През 2020 г. ще се навършват и 55 г. от създаването на НТССБ, допълни с гордост акад. Иванов.

Ученият изтъкна доброто сътрудничество и творческото взаимодействие между съюза и Камарата на строителите в България, както и в. „Строител“, включително и на ниво ръководства и съучастие в специализирани форуми.

За тези, които изучават изкуството и науката за строителство, от НТССБ са учредили награди на името на Кольо Фичето. Бъдещите специалисти е важно да придобият езикови, математически, дигитални и дори граждански компетентности, за да бъдат в крак с колегите си по света, да бъдат лидери.

Грижата за младите поколения се изразява не само в доброто образование (по строителство), допълни акад. Ячко Иванов. Хората в бъдеще ще съдят за това как сме живели ние – днешните съвременници, по сградите и съоръженията, които сме проектирали и построили.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма

В дебюта на Петринел Гочев като кинорежисьор корабът не потъва

Дебютният пълнометражен филм на Петринел Гочев "Български кораб потъва в бурно море" беше показан в първите дни на фестивала "Златна роза" във Варна (на 25 септември). "В основата на историята е сблъсъкът на детето с големия свят. Но я има и обратната гледна точка – сблъсъкът на възрастния човек с непознатия детски свят ", каза пред..

публикувано на 26.09.22 в 18:36
Спортният журналист Стефан Георгиев

Мачът "България" - "Северна Македония" в прогнозата на Стефан Георгиев

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 25 септември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 25 септември..

публикувано на 26.09.22 в 16:15
Росица Кратункова от сдружение „Лекари на света”

България още няма национална програма за сексуално и репродуктивно здраве

Въпреки обсъжданията от 1993 г. насам с участието на експерти, национални институции, неправителствени организации и структури и програми на ООН в България и до днес няма приета национална програма по сексуално и репродуктивно здраве (СРЗ). Затова коалиция от неправителствени, правителствени и международни организации инициират поредица от събития,..

публикувано на 26.09.22 в 16:06
Дивна - специален гост в

Приемете „Витамин Дивна“ - еднократно, на 27 септември

Певицата Дивна беше специален събеседник в ефира на „Добър вечер, София". В първия ден на есента тя отново ни поднесе своя „Витамин Д“ и разказа с въодушевление за новата лайв-версия на песента, като радостен повод за предстоящия лайв концерт „Витамин Дивна“.  Певицата  подготвя уникалното  събитие с помощта на много музиканти,..

публикувано на 26.09.22 в 15:48

Мирослава Кацарова отново пее на софийска сцена

След дълго отсъствие от софийска сцена и повече музикална и организационна дейност за Пловдив, Мирослава Кацарова ще представи специален камерен концерт в Sofia Live Club на 27 септември, с участието на Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (барабани), както и актрисата Маргита Гошева. Пред Радио София Кацарова анонсира, че ще изпълни..

публикувано на 26.09.22 в 15:06

Популярни личности имат чатботове, но има и чатботове, които са популярни личности

Имаше време, когато чатботът беше иновация, предизвикваща любопитство и колебания за бъдещето му. Днес дигиталните роботи се ползват доста по- смело и широко, благодарение на безспорните му предимства. Сред тях са спестяването на време и човешки труд, бизнес инструмент за дигитализация на комуникацията, денонощно обслужване на евентуалните..

публикувано на 26.09.22 в 13:46

Представят работата на основоположниците на българската фотография в Галерия "Синтезис“

Днес (26 септември 2022 г.), в Галерия „Синтезис“ отваря врати „Библиотека Фотосинтезис“ . От 16.00 до 19.30 часа посетителите могат да видят 10 фотокниги, които представят работата на фотографи, поставили основите на българската фотография в края на XIX и началото на XX век. Събитието се организира за втора поредна година, каза в предаването..

публикувано на 26.09.22 в 12:35