Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Станка Маркова или откъде започва пътят

проф. Станка Маркова
Снимка: БНР

"Тука свършва пътят". Така бащата на проф. Станка Маркова е казвал за тревненската махала Олани, където се е родила героинята на този радиопортрет.

-  По-късно аз му казвах, припомня си тя:

-  Татко, оттук започваше, а не свършваше пътят…

И първата спирка на пътя е в Трявна. Родителите на малката Станка се преместват да живеят там, щом щерка им става на училищна възраст. В града, където дядо Петко Рачов Славейков е бил даскал и училището, където е даскалувал още носи името „Славейковото школо“.

Гражданчетата наричали своята съученичка „колибарчето“, но Станка не им се дала. Набрала инерция и решила, че иска да стане лекар…

Тогава, както и днес медицинските сестри били кът. Та затова приемали още от девети клас за средно специално обучение. Така бъдещата проф. Станка Маркова завършва сестринското училище в Шумен с отличие.

Паричният недоимък, който все съпътства нас българите, не ѝ позволява веднага да продължи с медицината. Завръща се пак в Трявна, в санаториума за белодробно болни деца, построен от царица Йоана. За три години тя работи като патронажна, анестезиологична и старша сестра, докато не събере пари, за да продължи медицинското си образование.

После започва едно невероятно пътешествие не само географско, но и професионално. Защото проф. Маркова е сред малкото медици, които са минали през всичките нива на практическото здравеопазване в България.

Участъков лекар в село Плачковци, пак край Трявна. Участъкът обхващал 32 махали, а в края на пребиваването ѝ там, обявяват Плачковци за град – сякаш в нейна чест:

-  Имах една линейка, която беше със седем легла и бързо ми изгълтваше бюджета за бензина. Затова си купих мотопедче Балкан-че с лични пари. Подариха ми една гранична кучка Джуда, защото нощем ме викаха по овчарници, по краварници и кучката бягаше колкото Балканчето… През нощта, през деня… Родилен дом имам… Израждания водя… И акушерката ми роди при мен… И медицинската ми сестра… А шофьорът катастрофира с линейката, когато трябваше да закараме акушерката в Трявна…

После лекар в ортопедията в Кокаляне. Аспирантура по социална медицина. Специализация по социална сексология. Завеждащ катедра по обществено здраве в Стара Загора.

Десет години по маршрута София – Стара Загора, понеделник и петък…

Докато не се стигне до създаването на факултета по сестринско дело… До професурата по управление на здравните грижи…

Следва признанието на съсловието – проф. Станка Маркова е избрана за първия председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

И защо трябва да ви пишем на час по лъжичка? Чуйте разговора в цялото му богатство!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10