Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Станка Маркова или откъде започва пътят

проф. Станка Маркова
Снимка: БНР

"Тука свършва пътят". Така бащата на проф. Станка Маркова е казвал за тревненската махала Олани, където се е родила героинята на този радиопортрет.

-  По-късно аз му казвах, припомня си тя:

-  Татко, оттук започваше, а не свършваше пътят…

И първата спирка на пътя е в Трявна. Родителите на малката Станка се преместват да живеят там, щом щерка им става на училищна възраст. В града, където дядо Петко Рачов Славейков е бил даскал и училището, където е даскалувал още носи името „Славейковото школо“.

Гражданчетата наричали своята съученичка „колибарчето“, но Станка не им се дала. Набрала инерция и решила, че иска да стане лекар…

Тогава, както и днес медицинските сестри били кът. Та затова приемали още от девети клас за средно специално обучение. Така бъдещата проф. Станка Маркова завършва сестринското училище в Шумен с отличие.

Паричният недоимък, който все съпътства нас българите, не ѝ позволява веднага да продължи с медицината. Завръща се пак в Трявна, в санаториума за белодробно болни деца, построен от царица Йоана. За три години тя работи като патронажна, анестезиологична и старша сестра, докато не събере пари, за да продължи медицинското си образование.

После започва едно невероятно пътешествие не само географско, но и професионално. Защото проф. Маркова е сред малкото медици, които са минали през всичките нива на практическото здравеопазване в България.

Участъков лекар в село Плачковци, пак край Трявна. Участъкът обхващал 32 махали, а в края на пребиваването ѝ там, обявяват Плачковци за град – сякаш в нейна чест:

-  Имах една линейка, която беше със седем легла и бързо ми изгълтваше бюджета за бензина. Затова си купих мотопедче Балкан-че с лични пари. Подариха ми една гранична кучка Джуда, защото нощем ме викаха по овчарници, по краварници и кучката бягаше колкото Балканчето… През нощта, през деня… Родилен дом имам… Израждания водя… И акушерката ми роди при мен… И медицинската ми сестра… А шофьорът катастрофира с линейката, когато трябваше да закараме акушерката в Трявна…

После лекар в ортопедията в Кокаляне. Аспирантура по социална медицина. Специализация по социална сексология. Завеждащ катедра по обществено здраве в Стара Загора.

Десет години по маршрута София – Стара Загора, понеделник и петък…

Докато не се стигне до създаването на факултета по сестринско дело… До професурата по управление на здравните грижи…

Следва признанието на съсловието – проф. Станка Маркова е избрана за първия председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

И защо трябва да ви пишем на час по лъжичка? Чуйте разговора в цялото му богатство!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвориха АМ "Марица" след верижната катастрофа

Възстановено е движението в двете посоки при 67-и километър на магистрала "Марица" в района на Харманли, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". При инцидента, станал към 7.30 часа вчера сутринта при гъста мъгла и лоша видимост,  загинаха двама шофьори на тежкотоварни камиони, а няколко души бяха ранени. 

публикувано на 04.04.20 в 08:06

Кампанията “Отворете вашите прозорци” в подкрепа на борбата срещу коронавируса

Къщата музей и галерия “Андрей Николов”, която трябваше официално да отвори врати за своите посетите и ценители на изкуството през месец март, организира социална инициатива под надслов “Отворете вашите прозорци”.  Първото издание ще бъде на 4 април от 18.30 ч.   В събитието ще се включат квартет “Ирмена” - четири талантливи солистки от Националния..

публикувано на 03.04.20 в 18:45

Тежка ситуация за жриците на любовта в Германия

Хиляди труженички в Германия се оплакват от затворените публични домове и невъзможността да се върнат по родните си места заради коронавируса, съобщи Ройтерс.  Много от тях са останали без жилища, а заради затворените граници няма как да се приберат в родината си. За тях пандемията от коронавирус се превърна в катастрофа – някои от тях са останали не..

публикувано на 03.04.20 в 17:30

Преди 141 години София е обявена за столица на България

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За..

обновено на 03.04.20 в 16:04

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите , това коментират от някои от големите вериги магазини у нас. Забавяне на част от доставките има, но то е в следствие на пропускателните режими на границите. “Няма преустановени доставки на стоки. Дари в определени моменти има някакво забавяне на доставките, нашите процеси се..

публикувано на 03.04.20 в 15:48
Мерките са задължителни не само за жителите на градовете

Софиянци са добре дошли в село Поповяне, ама да спазват изолация!

Самоковското село Поповяне по принуда е гостоприемно за мигранти от София. 47 души са сменили адресната си регистрация на улица в селото, само за последните два дни, коментира Елена Михайлова , кмет на Поповяне. Чакащите да направят същото стават все повече. Желаещите са предимно софиянци, които са си закупили имоти там, но ежедневно пътуват..

обновено на 03.04.20 в 15:47
Сблъсъкът е между 22 ТИР-а, частни автомобили и служебен на ДАИ

Верижна катастрофа на тирове затвори АМ "Марица" край Харманли

Двама души загинаха при верижна катастрофа на тежкотоварни автомобили на магистрала "Марица" край Харманли, а шестима бяха ранени.  50 тежкотоварни автомобили са се движили с ескорт от граничния пункт Капитан Андреево към буферния паркинг на летище Узунджово. На 66-ия километър на магистрала "Марица", на пътна отбивка Симеоновград-Тополовград, е..

обновено на 03.04.20 в 15:33