Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зала 1 на НДК на 9 март

Цветелина Василева излиза като Турандот в българо-италианска копродукция

Снимка: НДК

Замъкът на ледената принцеса Турандот се пренася на сцената на зала 1 на НДК на 9 март. Продукцията е колаборация на Държавна опера Варна и ПармаОперАрт.

В главната роля ще влезе прочутото сопрано Цветелина Василева.
Диригент е маестро Найден Тодоров.
Режисьорската концепция на Кузман Попов и Еди Ловалио следва класическите оперни образци, като се отнася с респект към китайската културна традиция, толкова различна от европейската.

Ролята на Лиу ще изпълни солистката на Варненската опера Илина Михайлова (легендата Хосе Карерас я покани за бенефисния си концерт в София и Атина през 2019 г.). Останалите роли защитават подобаващо: Христо Ганевски – Император, Деян Вачков – Тимур, Венцислав Анастасов – Пинг, Момчил Караиванов – Панг, Пламен Долапчиев - Понг, Свилен Николов – Мандарин.

„Турандот“ е последната опера на възхитителния Пучини. Лиричната драма в три действия е по едноименната пиеса на Карло Гоци.

Емблематичната “Nessun Dorma”, в изпълнение на Калаф, е eдна от най-цветните и въздействащи арии в историята на операта. Възхваляваният от ценителите като "достоен наследник на Корели и Павароти“ Иван Момиров е тенорът, който ще изпълни ролята на влюбения Калаф и ще разтопи леденото сърце на принцесата.

"Постановката в българо-италианската копродукция е съвсем нова" - от средата на 2019-а, посочи пред Радио София Магдалена Сотирова от организаторите.

Още за спектакъла чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Без кина, театри и фитнес в цялата страна заради случаите на заразени с коронавирус

Отменени са всички масови културни събития в цялата страна заради установените първи случаи на коронавирус. Това важи за посещенията в кина, театри, концертни зали, музеи, галерии и други. Забраняват се всякакви масови прояви с участие на деца,..

публикувано на 09.03.20 в 09:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде..

публикувано на 23.07.24 в 11:30

Световен ден на бабите, дядовците и възрастните хора

Всяка последна неделя на месец юли, католическата общност по света отбелязва Световния ден на бабите, дядовците и възрастните хора. Денят е учреден от Папа Франциск преди няколко години, след негова неделна молитва. Целта е да се подчертае..

публикувано на 23.07.24 в 11:04

НМД обяви кампания за набиране на средства за децата от с. Воден

Национална мрежа за децата обяви кампания за набиране на средства за децата, чиито домове са засегнати от големия пожар в с. Воден, общ. Болярово. Към момента има информация за 2 деца, останали без дом, каза пред Радио София Георги Богданов -..

публикувано на 23.07.24 в 09:41

Във вторник гръмотевични бури и температура в София около 29°

Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Има условия за градушки. Ще духа..

публикувано на 23.07.24 в 07:35
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието ,..

публикувано на 22.07.24 в 17:19