Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ланд. арх. Ал. Петров: Европрограми могат да помогнат за зелените клинове на София

Борисовата градина е сред най-предпочитаните зелени оазиси на града
Снимка: БГНЕС

Зелените клинове на София, които трябва да свързват зелените територии на столицата с планините около града, могат да бъдат реализирани, но за това основна пречка и заслуга могат да бъдат политическите решения и обществените нагласи.

До този извод стига и ландшафтният архитект Александър Петров - гост във "Вашият глас".

В исторически план са се обособили 7 зелени коридора на София, които са част от концепцията на град градина.

Зелените клинове са: Западен парк, тясна ивица около бул. „Цар Борис III“, Южния парк, Борисовата градина, „Въртопо“, „Изток“ и хидропарк „Искър“. Основният им замисъл е посредством тях, използвайки физиологичните особености на зелената растителност, да се сваля студен въздух от планината към (в) града, обясни арх. Петров.

Тези клинове водят началото си още в първите градоустройствените планове след освобождението, но тогава териториите отвъд днешното Околовръстно шосе не са били в обсега на вниманието, защото са се смятали за незасегнати от урбанизацията.

С новия общ устройствен план връзката с Витоша се осъществява посредством терените около коритата на поречията.

Трябва обаче да се внимава с презастрояването, защото например по Витошката яка - дори и да не е в разрез с ОУП - то може да компрометира замисъла за тези клинове като коридори за придвижване на планински въздушни потоци към града.

Европейските програми дават златен шанс в това отношение, защото предоставят финансиране и за подобен вид озеленяване и облагородяване на средата, уточни арх. Петров. Позволено е средствата да бъдат използвани и за обезщетение при отчуждаване на терени.

"Зелените площи винаги са били теза за дискусии – между собственици, инвеститори и граждани, допълни арх. Петров. - Всъщност реализацията на зелените клинове (не само като срок) зависи главно от политическите решения и от обществените нагласи."

  • Александър Петров е ландшафтен архитект. Част от екипа на "Софпроект" от 2018-а. Основното направление, по което работи, е зелената система на София. Вярва, че човек не може да бъде щастлив, ако хората около него не са щастливи, както и че средата на обитаване е пряко свързана с това.
    Участвал е като консултант и координатор при изграждане на информационната система „Регистър на озеленените площи и Регистър на картотекираната растителност“ на Дирекция „Зелена система“ към Столичната община. Преподава в УАСГ.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма

В дебюта на Петринел Гочев като кинорежисьор корабът не потъва

Дебютният пълнометражен филм на Петринел Гочев "Български кораб потъва в бурно море" беше показан в първите дни на фестивала "Златна роза" във Варна (на 25 септември). "В основата на историята е сблъсъкът на детето с големия свят. Но я има и обратната гледна точка – сблъсъкът на възрастния човек с непознатия детски свят ", каза пред..

публикувано на 26.09.22 в 18:36
Спортният журналист Стефан Георгиев

Мачът "България" - "Северна Македония" в прогнозата на Стефан Георгиев

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 25 септември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 25 септември..

публикувано на 26.09.22 в 16:15
Росица Кратункова от сдружение „Лекари на света”

България още няма национална програма за сексуално и репродуктивно здраве

Въпреки обсъжданията от 1993 г. насам с участието на експерти, национални институции, неправителствени организации и структури и програми на ООН в България и до днес няма приета национална програма по сексуално и репродуктивно здраве (СРЗ). Затова коалиция от неправителствени, правителствени и международни организации инициират поредица от събития,..

публикувано на 26.09.22 в 16:06
Дивна - специален гост в

Приемете „Витамин Дивна“ - еднократно, на 27 септември

Певицата Дивна беше специален събеседник в ефира на „Добър вечер, София". В първия ден на есента тя отново ни поднесе своя „Витамин Д“ и разказа с въодушевление за новата лайв-версия на песента, като радостен повод за предстоящия лайв концерт „Витамин Дивна“.  Певицата  подготвя уникалното  събитие с помощта на много музиканти,..

публикувано на 26.09.22 в 15:48

Мирослава Кацарова отново пее на софийска сцена

След дълго отсъствие от софийска сцена и повече музикална и организационна дейност за Пловдив, Мирослава Кацарова ще представи специален камерен концерт в Sofia Live Club на 27 септември, с участието на Мирослав Турийски (пиано) и Младен Димитров (барабани), както и актрисата Маргита Гошева. Пред Радио София Кацарова анонсира, че ще изпълни..

публикувано на 26.09.22 в 15:06

Популярни личности имат чатботове, но има и чатботове, които са популярни личности

Имаше време, когато чатботът беше иновация, предизвикваща любопитство и колебания за бъдещето му. Днес дигиталните роботи се ползват доста по- смело и широко, благодарение на безспорните му предимства. Сред тях са спестяването на време и човешки труд, бизнес инструмент за дигитализация на комуникацията, денонощно обслужване на евентуалните..

публикувано на 26.09.22 в 13:46

Представят работата на основоположниците на българската фотография в Галерия "Синтезис“

Днес (26 септември 2022 г.), в Галерия „Синтезис“ отваря врати „Библиотека Фотосинтезис“ . От 16.00 до 19.30 часа посетителите могат да видят 10 фотокниги, които представят работата на фотографи, поставили основите на българската фотография в края на XIX и началото на XX век. Събитието се организира за втора поредна година, каза в предаването..

публикувано на 26.09.22 в 12:35