Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Татяна Георгиева, НБУ: Дизайнерът трябва да знае, да може и да измисля

Снимка: Кирил Кралев, НБУ

Дизайнът е навсякъде около нас, днес той се свързва с творчеството, с моделирането, с налагането на тенденции. Може да се открие във всяка сфера, във всеки елемент на нашия живот.

„Модата може да се открие не само в дрехите. Модата е нещо много сложно, комплексно“, убедена е инж. Татяна Георгиева - преподавател по Конструиране и моделиране на облекло в НБУ, департамент "Дизайн и архитектура". Та гостува в „Радиоприемница“ в поредицата, посветена на дизайна.

В обучението си студентите в Нов български университет, които се подготвят за модни дизайнери, преминават през проучване, определяне на таргет групи, подбор на материали, конструиране, експериментиране. И накрая всичко може да се окаже не достатъчно сполучливо и да се наложи започване отначало, обясни преподавателят и подчертава: „Дизайнерът е комплексен специалист, трябва да има поглед отгоре, да знае, да може, да мисли. Всеки може да го нарисува, важното е да го измислиш“.

От НБУ вече неведнъж правят международен конкурс за млади модни дизайнери – IDEAMODA. През април т.г. предстои майсторски клас по мода, допълва инж. Георгиева.

„Всеки път каним различни дизайнери и всеки път става много интересно. Тази година класа ще води Нели Митева. Обикновено работят по 50-60 студенти от различни курсове в 10 екипа. Получава се колекция, с която всъщност откриване след това майските Дни на модата. На 12 май в Квадрат 500 ще е финалът на IDEAMODA.“

Татяна Георгиева анонсира и изложбата „Светлина и мода“, която ще бъде организирана през май съвместно с департамента и студентите по дизайн.

„Всъщност бъдещите модни дизайнери учим не само да конструират дрехи, учим ги на любов и на доброта“, допълва инж. Георгиева.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното кино през 2007 г.

Киноизкушения за идната седмица

На 15 март ще очакваме отново да видим името на Мария Бакалова сред номинираните – този път за „Оскар“, анонсира кинокритикът Деян Статулов . Преди това обаче, на 11 март започва 25-ият София Филм Фест . Светила на световното кино, носители на Наградата на София, ще представят лично своите филми. Програмата включва филми на Тери..

обновено на 05.03.21 в 19:33

БНР подготвя Green Deal Podcast

БНР подготвя Green Deal Podcast. Това е проект, който се изпълнява от “Евранет+”, в партньорство с Германското радио и Полското национално радио.  Ще бъдат изготвени 24 подкаста - достатъчно дълги и шарени, които ще говорят за т.нар. “зелена сделка”, но не по бюрократичния език на Брюксел, а през гледната точка на младите хора и това, което те..

публикувано на 05.03.21 в 19:29
Цветанка Шопова

Себепознанието като средство за трайно преобразяване на живота ни

Цветанка (Теа) Шопова работи като психотерапевт и психоаналитик в 18-ти район в Париж. Тя издава на български език една изключително полезна книга - “Седем ключа, за да събудим жизнената си сила” . Заминава за Франция, едва когато е на 19 години, но успява да се справи в чуждата държава и да стане психотерапевт. В книгата си тя разказва за седем..

публикувано на 05.03.21 в 18:32
Маестро Найден Тодоров

Маестро Найден Тодоров: За мартенската програма на Софийската филхармония идват световни звезди

Роденият в Париж композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен  идва в България и на 7 март излиза с диригентската си палка на сцената на Зала „България“. В концертната програма са предвидени: Симфония №38 “Пражка“ от Волфганг Амадеус Моцарт; Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус със солистка Мария..

публикувано на 05.03.21 в 18:07
Деян Денев

Деян Денев, ARPharM: Видя се, че без добро здравеопазване не може да има силна държава

Здравната   система беше на изпит и на него не я „скъсаха“ . Здравеопазването в България по време на пандемията не се е променило, промени се очакването към системата, която по принцип се развива с бавно темпо. Така определи настоящата ситуация Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в..

публикувано на 05.03.21 в 16:24
Д-р Светлана Хедер

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване , а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера. Хората със затлъстяване са в риск да се..

публикувано на 05.03.21 в 15:27

Два дни „Миш маш" базар показва приложно изкуство в парка „Заимов"

На 6 и 7и март над 60 от най-талантливите български творци на приложно изкуство ще се съберат на едно място за първото издание на „ Миш маш фест “ за тази година, съобщиха пред Радио София организаторите. „На любимата ни локация в парка "Заимов" ще съберем най-добрите творци в областта на приложното изкуство“, каза пред Радио София Левена..

публикувано на 05.03.21 в 14:33