Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инж. Татяна Георгиева, НБУ: Дизайнерът трябва да знае, да може и да измисля

Снимка: Кирил Кралев, НБУ

Дизайнът е навсякъде около нас, днес той се свързва с творчеството, с моделирането, с налагането на тенденции. Може да се открие във всяка сфера, във всеки елемент на нашия живот.

„Модата може да се открие не само в дрехите. Модата е нещо много сложно, комплексно“, убедена е инж. Татяна Георгиева - преподавател по Конструиране и моделиране на облекло в НБУ, департамент "Дизайн и архитектура". Та гостува в „Радиоприемница“ в поредицата, посветена на дизайна.

В обучението си студентите в Нов български университет, които се подготвят за модни дизайнери, преминават през проучване, определяне на таргет групи, подбор на материали, конструиране, експериментиране. И накрая всичко може да се окаже не достатъчно сполучливо и да се наложи започване отначало, обясни преподавателят и подчертава: „Дизайнерът е комплексен специалист, трябва да има поглед отгоре, да знае, да може, да мисли. Всеки може да го нарисува, важното е да го измислиш“.

От НБУ вече неведнъж правят международен конкурс за млади модни дизайнери – IDEAMODA. През април т.г. предстои майсторски клас по мода, допълва инж. Георгиева.

„Всеки път каним различни дизайнери и всеки път става много интересно. Тази година класа ще води Нели Митева. Обикновено работят по 50-60 студенти от различни курсове в 10 екипа. Получава се колекция, с която всъщност откриване след това майските Дни на модата. На 12 май в Квадрат 500 ще е финалът на IDEAMODA.“

Татяна Георгиева анонсира и изложбата „Светлина и мода“, която ще бъде организирана през май съвместно с департамента и студентите по дизайн.

„Всъщност бъдещите модни дизайнери учим не само да конструират дрехи, учим ги на любов и на доброта“, допълва инж. Георгиева.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46