Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Радев: Да отключим позабравени ценности, да излезем по-мъдри от изпитанието

Това, че сме по къщите си, сякаш ни прави по-сплотени като общност, смята актьорът

Стоян Радев: Да помълчим и да вярваме, че идва по-добро
Снимка: БГНЕС

В момента сякаш сме в холивудски филм с извънземни нашественици, с лошо стечение на обстоятелствата от лабораторни грешки или в резултат на пъклени планове на злодеи, но този филм със сигурност ще има „хепи енд“.

„Писано ни било да минем и през това. Вярвам, че ще се дисциплинираме все повече, ще събудим отговорността си, надявам се съвсем скоро да излезем от ситуацията по-мъдри“, това изрази пред Радио София Стоян Радев - актьорът от варненския драматичен театър “Стоян Бъчваров”, когото познаваме и от тв серииали, а напоследък го виждаме и качеството му на режисьор.

Той припомни, че през следващата 2021 г. варненския театър ще навърши 100 години от създаването си. По този повод вече започнаха част от инициативите, с които трупата отбелязва годишнината. Една от тях е "Театърът чете от вкъщи".

Четене ще има и днес, и всяка вечер нататък, в обичайния за представленията начален час (19.00) във Фейсбук и YouTube канала на театъра.

В тази ситуация показваме и други човешки ценности, отбеляза Стоян Радев. Аплаузите вечер за медиците са израз на благодарност и съпричастност. 


„Може да сме забравили тази ценности, но трябва да ги отключим. И това, че сме по къщите си, с помощта и на технологиите, сякаш ставаме по-сплотени като общност. В момента маслим за физическото си оцеляване, но ще дойде момент да осъзнаем, че е много важна и духовната храна. Може и пандемията да помогне за такъв катарзис.“

Чуйте целия разговор на Катя Василева със Стоян Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри. На живо съм ги слушал само веднъж преди няколко години в Румъния. Винаги е учебник като го гледаш...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02