Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Анна Богданова: Ситуацията изисква да действаме като общество

Самостоятелната борба с коронавируса няма да доведе до нужния резултат, смята АГ специалистът

Д-р Богданова

Българското национално радио (БНР) в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) започна кампания за информационна и емоционална подкрепа „За да се прегърнем утре“ в условията на извънредното положение и за насърчение хората да спазват правилата, които налага епидемиологичната ситуация в страната.

Към инициативата чрез ефира на Радио София се включи и АГ специалистът д-р Анна Богданова, консултант по фетална медицина.

„Това, което казвам на своите близки, приятели и на пациентките ми, е да бъдат спокойни. Бременността като състояние предразполага към усложнения, но според последните статистики и статии, жените, които ще раждат, не са сред рисковите групи за заразяване с Covid-19. Няма данни за вертикално предаване на инфекцията.“

Д-р Богданова подчерта, че както всеки човек, и бременната жена може да се зарази, но има създадени протоколи за действие на лекарите при такава ситуация.

Тя апелира всички да спазваме препоръките на СЗО и на българското здравно министерство – спазване на социална дистанция, често миене на ръцете, ползването на предпазни средства и дезинфектанти.

„И това ще мине, човечеството е преодоляло много кризи. Но трябва да бъдем търпеливи и отговорни. Борбата не е самостоятелна. Много по-добре е да действаме сплотено, като общество.“

Чуйте целия разговор на Катя Василева с д-р Богданова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.