Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн обучението вкъщи - разказ от първо лице

Снимка: Pixabay
До преди месец сякаш никой не залагаше големи надежди, че онлайн училището ще започне да функционира, особено пък в толкова кратки срокове, но факт е, че след първоначалните трудности, сривове на платформи и други спънки, то проработи. Така тази иначе шокова ситуация, доведе в крайна сметка до един ускорен прогрес, а българските учители, родители и ученици се оказаха доста адаптивни.

“Не очаквах, че ще се справим с тази ситуация както ние родителите, така и учителите, колкото до децата, те всъщност са много доволни. Моят син, лично имаше известни проблеми, не му давам достъп до дигитални технологии и сега е щастлив, че може да комуникира с компютъра със съучениците си. Има, разбира се, такива детски закачки - да изключиш някой от часа или да му заглушиш микрофона, когато госпожата го пита нещо, но все пак са деца и имат нужда да се социализират със съучениците си и като не могат да се видят на живо, намират други възможности”, разказва Радослава Топалска.

Наблюденията ѝ са от "двете страни" на образователна система, тъй като освен майка на третокласник, тя е и преподавател в катедра "Педагогика" в Югозападния университет, където обучението в момента също се води изцяло дистанционно.

По думите ѝ ситуацията с дистанционното обучение не е лесна и за родителите, защото голяма част от тях не са квалифицирани да помагат на децата си в образованието им и точно заради това, според нея сега е моментът да бъдем благодарни на учителите.
Радослава Топалска е доволна и от факта, че самите учители, някои от които са по-възрастни, са се справили много бързо с платформите за обучение

Със студентите положение е дори по-сериозно, защото няма учебници, по които да се водят, а се разработват материали за всяко упражнение или лекция и е необходимо да се поддържа постоянен контакт със студентите, на които преподавателите са на разположение по всяко време, но пък смята, че и там се получават нещата.

Как на практика се случва онлайн обучението вкъщи, какви са трудностите за децата, за родителите и как се справят с тях - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ratio разказва за Jurassic Park в задния двор

От Ratio са подготвили интересно събитие за 27 ноември, когато ще се проведе Европейска нощ на учените. Една част от събитието е насочена към генетиката и ще проследи грешките в нашето ДНК, мутациите на клетките и т.н. Втората посока на събитието е наречена Jurassic Park в задния двор . “Никога не съм предполагал, че ще имам възможността да работа с..

публикувано на 26.11.20 в 18:55

“Науката променя живота” е темата на Европейска нощ на учените

Европейска нощ на учените е ежегодна среща, на която учените в различните страни членки на Европейския съюз представят своите постижения и предизвикателства пред широката публика. Всяка година форумът се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. “Идеята на нашето събитие е да покажем пред широката публика какви интересни..

публикувано на 26.11.20 в 18:18

Детска градина „Надежда” ще се грижи за децата на медиците в извънредното положение

Имаме готовност да отворим в понеделник две групи с учители, помощник възпитатели, кухня, непедагогически персонал, така че да подкрепим родителите медици, които ще доведат децата си в понеделник. Това каза Мария Врачева, която е директор на Детска градина 117 "Надежда", в столичния квартал “Младост” 1. Две детски градини в София ще останат отворени, за да..

публикувано на 26.11.20 в 17:15
д-р Александър Симидчиев

Замърсеният въздух влошава имунния отговор на организма

Мръсният въздух е много силно подценяван проблем. При всяко вдишване ние поемаме всички замърсители във въздуха около нас. Това, обаче, не се вижда и не се оценява достатъчно. Затова и мерките за намаляване на замърсяването много често остават недостатъчно разбрани от обществеността. Това заяви пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев...

публикувано на 26.11.20 в 16:46

Последните мохикани на Родопа планина

Мистиката на Родопите е позната на всеки българин, а мнозина са тези, които се опитват да разгадаят тайните ѝ и обичат да потъват в дебрите ѝ. Планината крие в себе си множество светилища, които пазят свидетелства от древността, а пандемията, оказва се, не спира желаещите да бродят в дебрите на планината и да се докосват до тези артефакти, разказва..

публикувано на 26.11.20 в 16:00

Ивайло Хлебаров: Има проблем с концентрациите от азотен диоксид

Много може да се направи в посока на подобряване качеството на въздуха в столицата. От години се говори за различни мерки на Столичната община, но някъде в обществения вакуум остават всички мерки, защото въздухът в София продължава да е мръсен. В последния доклад на екологичната организация “За Земята” излезе нещо ново - има надвишаване на..

публикувано на 26.11.20 в 15:18

Празник на италианската филмова музика в зала "България"

Популярни пиеси от Нино Рота и Енио Мориконе ще звучат в зала "България" тази вечер от 19.00 часа. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на гениалния режисьор Федерико Фелини и ще бъде точно преди затварянето на концертната зала поради новите мерки срещу коронавируса. La Dolche Vita e името на концерта, а диригент е авторът..

публикувано на 26.11.20 в 15:12