Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебати в СОС за имената на метростанциите в "Овча купел"

Борис Бонев
Снимка: БГНЕС

Две от метростанциите по третата линия ще бъдат с променени имена. Това одобри Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет. Вносителят на предложението - независимият общински съветник Борис Бонев, имаше желание списъкът със станциите да е по-дълъг, но заради напредналата фаза по изграждане на метрото, изработване и поставяне на табели, само спирките в ж.к.“Овча купел“ ще бъдат с нови имена.

През февруари Борис Бонев внесе доклад за разглеждане от колегите му, който включваше списък с доста от метростанциите по третата линия, които да бъдат с променени имена. Всъщност това е идея на неправителствената организация „Спаси София“ от около 2 г., спирките да бъдат кръстени на намиращите се в близост транспортни обекти или местности, което да улесни пътуващите.

Заради напредналата фаза на изграждане на метрото, и по-точно като указателни табели, Борис Бонев оттегли списъка с имена, но остави за разглеждане 2 метростанции. Тъй като за спирките в ж.к.“Овча купел“ тази визуална информация все още не е изработена, той предлага те да бъдат с променени имена. Така 15 и 16 станция, които в момента са с имена „Мизия“ и съответно „Овча купел – Нов Български университет“, да се променят.

“Сега носещата името метростанция “Мизия” се намира на бул. “Овча купел”, тя е втората станция в района на “Овча купел” и е по-логично да носи името “Овча купел”, докато МС “Мизия” става следващата. Там има възможност за оформяне на площад, който също може да бъде кръстен “Мизия”, заяви Борис Бонев.

Към внесените промени от независимия общински съветник Борис Бонев, възникнаха възражения.  Димитър Антов от ПГ „Патриоти за София“ посочи, че спирките може да са кръстени на национални герои, на което Борис Бонев отговори, че имената на станциите трябва да имат транспортна, а не историческа функция. Разбира се, не се изключва в тях да се провеждат такива събития, които да образоват или носят културна наслада за пътниците.

В крайна сметка бе гласувано, името на Нов български университет да не бъде съкратено, а метростанциите в „Овча купел“ остават с имената „Мизия“ и „Овча купел – Нов Български университет“.

Повече за мотивите за преименуване и възраженията - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крис Илиев с част от екипа на

"Мъртвешки танц" по Стриндберг - сложната връзка любов-омраза в човешките отношения

За постановката "Мъртвешки танц“, с отзвук от неотдавна състоялата се премиера разговаряхме в предаването "Добър вечер, София"с актьорите Християна Стоименова и Михаил Иванов, както и с режисьора Ивелина Колева. Режисьорът Ивелина Колева,  за която това е дипломен спектакъл сподели, че за нея особено вълнуваща е била първата среща с..

публикувано на 19.04.24 в 12:59

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50