Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представят онлайн най-известните къщи-музеи в Кюстендил

4
Къщата на Димитър Пешев в Кюстендил
Снимка: digital-culture.eu

Историческият музей в Кюстендил представя онлайн трите най-известни и действащи къщи-музеи в града - "Ильо войвода", "Димитър Пешев" и Емфиенджиевата къща, съобщиха от екипа на културното звено в града. Музейните обекти и в Кюстендил са затворени повече от два месеца. Очаква се те да отворят на 18 май.

Къщата-музей "Ильо Войвода" е построена през 70-те години на XIX век. След Освобождението в нея е живял един от най-бележитите дейци на българското националноосвободително движение, командир на доброволческа чета в Руско-турската освободителна война, пандурин в Рилския манастир - Ильо войвода".

Емфиенджиевата къща е издигната през 1874 година и е принадлежала на Христо Казанджията, първомайстор от кюстендилския еснаф и виден радетел на българската църковна община в града. Там е поместена музейната експозиция "Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX началото на XX век".

Къщата-музей "Димитър Пешев" е по-нова. След като родната къща на спасителя на българските евреи е съборена, новата къща-музей е  създадена по съвместен проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалните мрежи - социални, но все пак мрежи

Участието ни в социалните мрежи е въпрос на личен избор. Дали наистина   е така? Особено във времената на социална изолация, те са един от малкото канали, чрез които можем да общуваме с нашите роднини и приятели. Някои хора търсят хумористично съдържание, други - политическо, но в този момент е важна най-вече интеракцията с хора...

публикувано на 06.07.20 в 17:12

Как Covid - 19 се отрази на пазара на имоти в София

С въвeждaнeтo нa извънрeднoтo пoлoжeниe заради Covid-19, чacт oт купувaчитe и прoдaвaчитe ce oттeглихa oт пaзaрa нa нeдвижими имoти. Купувачите, защото бяха убедени, чe ще се повтори сценарият oт 2009 г. , а продавачите, защото очакваха cпaд в цените. През първото полугодие на 2020 г. цeнитe на жилищата в Coфия поевтиняха, но в рамките на 1-2% и тo в..

публикувано на 06.07.20 в 16:02

РДМК с нова лятна песен

В началото на лятото РДМК пуснаха новата си лятна песен “Един, два шота”. “Всяка година правим нещо ново. Тази година заради карантината, направихме не една, а три нови песни. Досега не сме го правили това”, казват момчетата от РДМК, които подготвят второто парче за края на лятото, а третата песен трябва да излезе през есента и ще бъде с Лъчо от..

публикувано на 06.07.20 в 14:42

Безплатна линия съветва и консултира хора с хранителни нарушения

През юни-юли 2020-а година стартира и продължава кампанията "Loved Bodies" на първата българска асоциация за хранителни нарушения "Уникал" и Академия "Емоции и хранене". Към нея вече функционира безплатна линия, в помощ на хора с такива проблеми. Всъщност, по думите на председателя на Асоциацията д-р Елисавета Павлова , линията е..

публикувано на 06.07.20 в 13:54

С кемпер на почивка - какво е добре да знаем предварително

През последната една година има бум на желаещите да използват кемпер или каравана за лятната си почивка. През 2019 г. има много желаещи и за закупуване, и за наемане на “подвижен дом”. След пандемията от Covid-19, когато повечето хора се притесняват да отседнат в хотел, интересът към “дома на колела” продължава да расте. “Всеки предпочита да вземе..

обновено на 06.07.20 в 12:32

Пътуване към жените на Вазов в премиерен спектакъл на Народния театър

Премиера на лиричен колаж за любовта по стихове, писма и спомени на Иван Вазов предлага Народният театър утре вечер от 19. Пиесата „О, ти, която и да си...“ е написана от Мирела Иванова по идея на Параскева Джукелова, която е и в някои от ролите. В актьорския състав са още Радина Боршош, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова и Ненчо Костов...

публикувано на 06.07.20 в 12:24

„Изкуството има значение“ - красивата изповед на писателя Нийл Геймън

Свободата на словото, на мислите и на мечтите е основната движеща сила на света – това е посланието на книгата „Изкуството има значение“ от Нийл Геймън . Книгата вече може да бъде открита и на българския книжен пазар. Сборникът е с вдъхновяваща колекция от четири есета на британския писател, посветени на изкуството и придружени от забавните и..

публикувано на 06.07.20 в 11:12