Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разходка в миналото на кварталите „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“

Снимката на 119-о училище е направена през 60-те години на миналия век
Снимка: ДА „Архиви“

Всеки четвъртък до средата на юли район „Изгрев“ към Столичната община дава възможност на гражданите да надникнат в миналото. Кварталите „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“, които са в сърцето на района със сигурност имат какво да разкажат на/за обитателите си.

Благодарение на снимки, които са предоставени от Държавна агенция „Архиви“, по-възрастните жители отправят сантиментален поглед назад, а новите обитатели се запознават с богатствата на района.

Пред Радио София кметът на района д-р Делян Георгиев отбеляза интереса към инициативата и задоволството от гражданската активност на населението.
"Важно е обаче да пазим това, което имаме."

Инициативата „Разходка в миналото“ се състои във Фейсбук страницата на „Изгрев“ като интересът от страна на потребителите осезаемо нараства всяка седмица.

Район „Изгрев“ е разположен в югоизточната част на столицата и представлява около 3% от територията й. Населението наброява приблизително 33 000 жители. Наличието на лесопарк допринася за значителната площ на зелената система. В рамките на столицата районът е втори по екологичен показател „ниво на озелененост” – 70 кв.м. на жител.

Ж.к. „Изгрев“ е известен и като квартал на интелектуалците – писатели, художници, музиканти, журналисти и други творци, които са живели тук или все още обитават територията му.

Образованието и духовното израстване на младите хора е основен приоритет на район „Изгрев“. На територията му се намират 7 училища с насоченост към бизнеса, чуждите езици и  изкуствата, 2 читалища и 8 детски заведения.

Научете повече от интервюто на Луиза Лазарова с районния кмет д-р Делян Георгиев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Златков по трасето

България като домакин на Световното първенство за младежи и девойки по ски

"Спортна среща" - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 07.03.2021 В предаването: разговор от студиото на Радио София с редактора Лъчезар Христов; за..

публикувано на 08.03.21 в 19:42
Кадър от филма „Черупки“

„Черупки“ на Слава Дойчева ще има премиера на София Филм Фест

Последният късометражен филм „Черупки“ на режисьора, сценарист и актриса Слава Дойчева продължава фестивалния си път. След като вече получи награди, филмът е в програмата на София Филм Фест . Ще можем да го гледаме на 14 и 15 март в Дома на киното. Преди това Дойчева познаваме от нейните ленти „Брак“, с Мартина Апостолова, и „Майка две“...

публикувано на 08.03.21 в 18:09

Подпомагат кампании, посветени на жертви от домашно насилие

За трета година на 8 март от фондация „ BCause “ помагат на организации, които работят пряко с жени и деца, преживели от домашно насилие. Почти 6000 лв. са дарени за седмица от индивидуални дарители през двата дарителски инструментa - DMSbg.com и Platformata.bg . „Избрахме днешния ден, защото датата със символно значение, свързана е с..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

„Виктория“ - новият театрален проект на режисьора Йордан Славейков

„Виктория“ е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан Славейков . В центъра на монодрамата e конфликтът майка-дъщеря. Това е поредната авторска пиеса за режисьора. “Виктория е съвсем обикновена жена, неуспяла куклена актриса, жена с драматична любовна и семейна история. В моята монодрама се опитвам да отговоря на въпроса какво се..

публикувано на 08.03.21 в 16:35

В район "Изгрев" има пет подлеза, четири от които се нуждаят от сериозен ремонт

Сигнал за проблемен подлез в район "Изгрев" е получен в Радио София. Проблемният подлез се намира между Борисова градина и Семинарията. Подлезът има сериозни проблеми с осветителните тела, мазилката и тавана. “В район "Изгрев" има пет подлеза. Няма целево финансиране за поддръжка на подлези”, коментира кметът на района инж. Делян Георгиев . През..

публикувано на 08.03.21 в 16:22

Граждани протестират срещу инсинератори, искат чист въздух

Граждански сдружения организират протестно шествие, акция и изложба за по-чиста околна среда без горене на отпадъци . Поводите са два и са в двата края на България - търгът за изпълнител на мега проекта за инсинератор в София и инвестиционното предложение за инсинератор в Девня . И двата града вече са с опасно замърсен въздух, който..

публикувано на 08.03.21 в 15:13

Иновативни решения в помощ на медицината

Healthtech mapping е доклад за иновативните решения в медицината. Докладът обхваща всички български технологични решения, реализирани с дигитални технологии в областта на здравеопазването, без тези свързани със създаването на лекарства.    “Healthtech e огромна област сама по себе си и го потвърждава фактът, че докладът е 120 страници...

публикувано на 08.03.21 в 14:09