Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На днешното си заседание

Общинските съветници окончателно одобриха ул. "Съборна" за пешеходна

Забраната за влизане на МПС е в сила от 4 юли т.г.

Снимка: sofia-agk.com

Планът за превръщането на улица „Съборна“ в пешеходна зона беше одобрен на днешното заседание на Столичния общински съвет.

По този начин, от 4 юли в отсечката между площад “Св.Неделя” и ул. „Цар Калоян“, както и в района от улица „Леге“ до ул. “Княз Александър I” се въвежда забрана за влизане на моторни превозни средства. В приетия доклад се предвиждат и допълнителни мерки, които да се случат в кратки срокове, без да се извършват допълнителни ремонтни дейности: премахване на паркоместата в рамките на кръстовището на улица “Съборна” с “Княз Александър I”, отваряне на входа към Градската градина, създаване на естествено продължение към новата пешеходна зона и премахване на всички излишни елементи. Планира се поставяне на пейки, велостойки, кашпи и кошчета за отпадъци, възстановяване и обогатяване на градско озеленяване.

От общината ще предоставят възможност на заведенията да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, без изграждането на допълнителни структури.
О общинските съветници взеха предвид исканията на Българска народна банка, Националния археологически музей и Софийската митрополия да се осигури достъп на служебните автомобили до сградите на институциите.

Заместник-кметът по транспорта в Столичната община и вносител на приетия доклад Кристиан Кръстев напомни, че достъпът на линейки и пожарни към улица “Съборна” остава гарантиран.

Дълги дебати и политически изказвания предизвика доклад внесен от група общински съветници от БСП за България с предложение за изготвяне на правен и финансов анализ по отношение на сметосъбирането и извозването на боклука в столицата, както и проект на правилник за създаване на общинско предприятие “Чистота”.

От дискусията, продължилата близо 90 минути, стана ясно, че основният въпрос при извършването на сметосъбирането, както и на така важното в последните два месеца механично дезинфекциране на софийските улици, всъщност остава в контрола по дейността.

В крайна сметка докладът не беше подкрепен от общинските съветници.

По друга важна тема, свързана с подкрепата на таксиметровия бранш в София, Общинският съвет взе решение за премахване на общинската такса за заплащане на дубликат за разрешение за превоз и за холограмен стикер за столичните таксита. Облекченията влизат в сила със задна дата от 1 юни и ще бъдат валидни до 31 декември 2021 година.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Топалов

Кварталът на писателите е мястото с най-нереализиран потенциал

Виктор Топалов за "Бохемска София - истории на жълтите павета". "Историите се трупаха, по време на пандемията започнах с дигиталния пътеводител из квартала на писателите" - спомня си началото Виктор. "Книгата е труд на един колектив - всички са участници в нашата страница, говорим за литература, автори, кафенета". На 20 май книгата излиза от печат, в..

публикувано на 15.05.21 в 16:10
Йордан Радичков - внук

Нямам никаква представа какво представлява творческата работа

"Нямам никаква представа какво представлява творческата работа" - така представя себе си Йордан Радичков - внук, носител на наградата за къс разказ "Рашко Сугарев". Защо държи на свободния достъп до книгите си и кой прави коментарите на задните му корици? В разговор с Елена Пъневска, Радичков-внук разказва и за книгите, които са го оформили. "Писането е..

публикувано на 15.05.21 в 15:40
Смарайда Салабашева

Укротяването на банкера

"Що не съм богатско чедо, Буров да ми бъде дедо..." Фриволните строфи, които куплетистът Стоян Миленков през 30-те години пее по Радио София, доказват, че банкерът Атанас Буров е станал институция приживе. Непонятно е само как международният състезател по бридж, царят на анонсите, не успява да предвиди бъдещето и се съгласява да стане министър без..

публикувано на 15.05.21 в 14:10

Тяло за лятото без стрес

"Коприва, лапад - те тонизират нашето тяло" - така започва съветите си за постигане на перфектно тяло за лятото нутриционистът Яна Данаилова. "Наднорменото тегло е хронично-възпалителен процес, лекуваме тялото си, като се отказваме от вредните си навици" - съветва ни тя. Още по темата - тук:

публикувано на 15.05.21 в 10:54
Кметът на Панчарево и почистването на езерото

Почистването на Панчарево - грижа ежедневна

В Световния ден на климата и Международния ден на семейството, празници, които отбелязваме днес, всички столичани са поканени да се включат в инициативата за почистване на Панчаревското езеро, което започна в 10 тази сутрин. Почистването е съобразено с противоепидемичните мерки, обособени са 4 пункта, от които могат да се включат желаещите, на самите..

публикувано на 15.05.21 в 10:47
Марин Трошанов

Историята на една нова софийска книга

"Шантаво приключение със злодеи и всякакви образи в историята" - така писателят Марин Трошанов представя книгата си “Еми и крадецът на сенки“ и продължава: "Действието започва в няколко софийски квартала. Използвал съм атмосферата в Мусагеница, която е много интересна". "Идеята за Еми дойде в един нощен влак преди 5 години, когато видях едно момиче със..

публикувано на 15.05.21 в 10:41
Софийски фестивал на науката

Софийски фестивал на науката

Единайсетият Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май 2021 г. в София Тех Парк и на 17 и 18 май 2021 г. дигитално за ученици. Акцентът тази година е какви са мащабите на човешкия отпечатък върху природата. Убиват ли хората природата, или човешката дейност е част от естествения ход на земните събития? Влязла ли е Земята в нова геоложка..

публикувано на 15.05.21 в 09:53