Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да направиш дар за дарбата на друг

Снимка: azbuki.bg

Да превърне дарбата си в дар за децата. Такава цел си поставя Радка Чамова, която рисува, непрофесионално, за удоволствие. Повечето си картини е давала като подарък.

До деня, в който чува историята на пловдивското музикално училище „Любен Каравелов“, в което някои от децата нямат музикални инструменти, с които да развиват талантите си. Тогава Радка Чамова решава, че чрез дарбата си, ще успее да събере пари и да направи дар за децата.

Идеята за каузата възниква преди време, докато слуша вдъхновяващите истории за това как децата се учат да свирят на автентични български музикални инструменти от съвсем малки там - гъдулка, тамбура, гайда, знаят всички български обичаи и танцуват народни танци.

Отдадените преподаватели възпитават отговорни млади българчета, които имат самосъзнание за работа в група - всяко от тях знае, че ако не се подготви добре, ще провали представянето на всички. Неспирната активност на училищната управа дава възможност на тези даровити деца да се изявяват на фестивали и да трупат важен за тяхното развитие опит. 

Семейството не на всяко дете обаче има средствата да закупи добър музикален инструмент и да финансира участието във фестивали, например. Разходите са неизменна част от развитието на един талант, но уви, понякога са непосилни.

Някои от децата остават вкъщи, вместо да са на участия с връстниците си и практикуват много по-малко уменията си. Затова Радка иска да създаде радост на поне две или три от най-нуждаещите се. Защото при формирането на увереността и вярата в пътя, по който вървят, етапът с нужда от най-много подкрепа е именно началото.

Прави търг, на който продава изкуството, за да осигури щастие на децата, които нямат собствени музикални инструменти. Прави го, защото вярва в тях. Води се от мисълта, че светът на децата ще бъде такъв, какъвто ние сега го изградим. Така че, ако искаме те да имат светло бъдеще, създаването му зависи от нашите действия днес и сега.

Чуйте цялата история в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София е домакин на конгрес посветен на Световния ден на сърцето

От 29 септември до 1 октомври 2023 г. в София ще се проведе Световният ден на сърцето. У нас пристигат водещи кардиолози от Майо Клиник, Кливланд Клиник, Джонс Хопкинс и други световно признати специализирани болници за лечение на сърдечносъдови заболявания. Те ще вземат участие в XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна..

публикувано на 28.09.23 в 20:00

"Политическо сатирично кабаре 16+" с премиера

На 1 октомври 2023 г. на сцената на Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще се състои премиерата на постановката "Политическо сатирично кабаре 16+". Повече подробности разказа директора на Сатиричния театър и режисьор на спектакъла Калин Сърменов. "Толкова се смъкна, или се вдигна цифрата, че според мен ние вече трябва да сложим 12. Смятам,..

публикувано на 28.09.23 в 19:04

Започва Европейска нощ на учените 2023

На 29 и 30 септември 2023 г. в София и в цялата страна ще се проведе Европейска нощ на учените. В столицата локацията на събитието ще бъде в големия търговски център на бул. "Стамболийски", като стартът е от 11:00 ч. Подробности по темата разказа Михаил Илиев, управител на Сдружение за научноизследователска и развойна дейност (СНИРД)...

публикувано на 28.09.23 в 17:53

Психичното здраве при младите

На 29 септември 2023 г. ще се проведе конференция "Увеличаването на психичните разстройства при младите хора - мода или реалност". Фокусът на събитието е насочен към младите хора и психичното им здраве. Ще бъде представена и Младежка къща "Скрити лайкове" - място, в което младежите получават подкрепа, наставничество и разбиране, чрез..

публикувано на 28.09.23 в 16:20

Образът на Карл Велики в едноименната книга на Луиза Генова

Луиза Генова, която възкреси образа на краля на Франкската империя Карл Велики в едноименната си книга и Калина Христова,  чието дело са илюстрациите, гостуваха в предаването „Радиокафе“. “Книгата я мисля 7 години, а преди година назря моментът, в който я написах за 20 дни. Четири пъти я пренаписвах, мина редакция, корекция, докато се..

публикувано на 28.09.23 в 15:17

Симфоничният оркестър на БНР открива новия творчески сезон с концерт на 6 октомври

Предстои откриване на новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио . Част от предстоящите събития представи в предаването „Радиокафе“ новият диригент на Радиооркестъра Константин Илиевски . „Откриваме сезона с една много хубава програма, ще свирим симфонията на Дворжак „Из новия свят“ , а солист ще бъде при нас..

публикувано на 28.09.23 в 14:53

Иновации в индустрията, роботи, технологии за оползотворяване на отпадъците - в Industrial Tech Forum

На 4 октомври в рамките на най-значимото у нас международно изложение за индустриални машини и технологии MachTeh&InnoTech Expo в София ще се проведе Industrial Tech Forum . Форумът ще събере на едно място водещи специалисти от областта на машиностроенето, индустриалната автоматизация и роботиката, които ще представят актуалните..

публикувано на 28.09.23 в 14:03