Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отново екопротест в защита на НАТУРА 2000

Снимка: EU
В София ще се проведе екопротест срещу промените в Закона за биоразнообразието. Организатор е неправителствената организация “За да остане природа в България”. Протестът ще започне в 18.30 ч. пред Съдебната палата в София и ще бъде подкрепен от протести в още седем населени места в страната.

Това ще бъде вторият протест, като причината за него са подготвените и вече внесени в Народното събрание промени в Закона за биологичното разнообразие. Това е законът, който въвежда законодателството, свързано с мрежата от защитени зони НАТУРА 2000. 

“Най-фрапантните промени, които се залагат в Закона за биологичното разнообразие в момента е, че се изключва научното участие в управлението на зоните по НАТУРА 2000. Също и това, че се отлага за пореден път приемането на заповедите за обявяването на защитените зони за природни местообитания. Процес, който в България закъснява вече 6 години след крайния срок, който беше 6-годишен”, казва Йорданка Динева от Фондация “Биоразнообразие”.

През изминалата седмица от ЕК са изпратили писмо до България по процедурата, която е отворена срещу страната за нарушаване на европейското законодателство във връзка с НАТУРА 2000. В писмото се казва, че ще дадат страната ни на съд за неизпълнение на НАТУРА 2000.

“Надяваме се, с нашите протести и с вниманието по темата от страна на ЕК, България да си изпълни ангажиментите”, казва Йорданка Динева.
По думите ѝ НАТУРА 2000 е един вариант българската природа да се управлява по балансиран начин между хората, икономическото развитие на страната и опазването на природата.

Първото искане на протестиращите е да не се приеме законът по начина, по който го подготвят в момента, т.е. да не мине на второ четене и да не се включат промените, касаещи НАТУРА 2000 в него.
Чуйте още по темата от разговора на Боян Бочев и Йорданка Динева в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Петък 13-ти” - забавна пиеса с неочаквани обрати

Най-новата комедия на Фери Арт “Петък 13-ти” - изключителна, забавна с неспирни обрати от началото до края. Пиесата е написана от Жан-Пиер Мартинез, а режисьор е Георги Кадурин с участието на Мария Сапунджиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова. В София премиерата ще бъде на сцената на театър “Сълза и смях” при спазване на всички противоепидемични мерки...

публикувано на 01.12.20 в 19:08

Иво Димчев за живота като ХИВ позитивен

Експресивният Иво Димчев преди две години реши чрез книгата, която подготвя за печат да обяви, че е ХИВ позитивен. В книгата “ХИВ + KISS” той разказва как живее от години с диагнозата. “Аз съм един доста откровен човек и за мен беше повече невъзможно да крия от света, че съм ХИВ позитивен. Знаеха го само мои приятели и хората, с които работя. Когато..

публикувано на 01.12.20 в 18:39

"Око на художник, душа на поет" - разказите на Елин Пелин оживяват на сцената

Разказите на Елин Пелин оживяват на сцената в спектакъла на театър "Цвете" - "Око на художник, душа на поет". Режисьор е Цвета Янева. Идеята е да бъдат възродени "По жътва", "Задушница", "Косачи", "На оня свят" за учениците, които могат да научат много от обичания български писател.   Спектакълът изгрява на сцената на 28 ноември и представя някои..

публикувано на 01.12.20 в 17:58

183-ма новозаболели със СПИН през 2020 г. в България

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги", съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да..

обновено на 01.12.20 в 16:55
Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“ ? Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и социолози, икономисти, инженери хидролози и други. С най-висок резултат в класирането и екип..

обновено на 01.12.20 в 16:02

Концепциите за развитието на Централната минерална баня са богати и детайлни

Централната минерална баня е построена преди повече от век и функционира до 1986 г., когато заради лошото ѝ експлоатационно състояние е затворена. Архитекти на сградата са арх. Петко Момчилов и арх. Йордан Миланов. Преди пет години се превърна в Музей на София, но само част от сградата - северното и източното крило към момента не се използват...

публикувано на 01.12.20 в 15:37

"Смели и различни" - приказки за силата на жените

Книгата “Смели и различни” се обръща към вечните неща, свързани със силата на жените и с това как се преодолели проблеми в миналото. Тя съдържа “документални приказки по действителни случки”, като се предават без преувеличение историческите факти. Това каза пред Радио София писателката Деси Нико , която се надява по-малките и порасналите момичета да..

публикувано на 01.12.20 в 15:01