Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

BG студент от Лондон:

Младото поколение се надига и няма да спре до исканата промяна

Снимка: БГНЕС
Протести заливат не само София, но и цялата страна, както и българските диаспори в чужбина. Желанието за подобряване на живота в България мотивира да излязат на улицата както живеещите тук, така и тези, които са избрали друга държава, но очевидно искат да се приберат в родината си.

“Това, което се забелязва като тенденция е, че младото поколение се надига и за разлика от предишните протести, които сме забелязвали през годините, сега започва едно движение към промяна. Това, което го различава от другите е, че то няма да се покори пред нищо, преди да получи тази промяна”, казва студентът по право в Лондон Йордан Кюркчийски

Той самият би искал да се завърне в България, след като завърши образованието си в Лондон, стига да има такава възможност. Според него обаче начинът, по който оперира българското образование, премахва възможността, студенти, които са завършили в чужбина, да се завърнат в страната или поне да имат някакво пълноценно бъдеще, завърнали се тук и това възпира голяма част от тях да тръгнат по обратния път към родината.

“Аз лично бих желал да се върна и това е една от причините да запиша да уча задочно и в България”, казва Йордан. В Англия най-много му липсва семейството, както и българската среда и традиционната ни кухня.     

“Бих се върнал, ако има промяна, и съм готов да бъда част от тази промяна, която се случва в България в момента”, допълва той.

Признакът за тази промяна, по думите му е, да имаме една доста по-прозрачна политика и истинска реформа в много сфери.
Чуйте цялото интервю на Луиза Лазарова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Дойчинова с Boyan

Boyan записа песен със социално послание с американския рапър Finnoh

След около година пазена в тайна, песента „Защо не“ ( Why no t /ft Finnoh) на продуцента DJ Boyan се появи и вече е в музикалните платформи. В студиото на Радио София той разказа как я е създал и включил рапъра Finnoh, който е от САЩ. Посещение в социалните мрежи го подтиква да разсъждава за социалните неравенства, за..

публикувано на 24.09.21 в 14:45
Можем да мислим повече преди да купим дреха

Купувай с ум, „посади със стил”

Как консуматорството може да бъде максимално намалено? Защо и как? Това са си поставили за цел в сдружението Aliento . „ Алиенто означава вдъхновение. Ние се вдъхновяваме и искаме да информираме и да се борим за устойчиво пазаруване. Да защитаваме интересите на природата, като не се отдалечаваме и от нашите лични - мода, екология и..

публикувано на 24.09.21 в 13:51

„Зелената жилетка“ - новата книга с разкази на Цветелина Цветкова

Цветелина Цветкова, авторът на „Лейди Гергана“ , представя новата си книга с разкази - „Зелената жилетка“.  Разказите обаче, събрани в „Зелената жилетка“ носят нови послания. Премиерата на книгата ще бъде на 05 октомври, в кино „Кабана“. Разказите са събирани с години, голяма част от тях са четени на „Пощенска кутия за приказки“,..

публикувано на 24.09.21 в 12:22

Росица Тропчева – българският учен, разработил революционен кардиопробиотик

На 24 и 25 септември 2021 г. ще се проведе тазгодишното издание на Европейска нощ на учените . Събитието е ежегодна инициатива, която цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера. Росица Тропчева е един от впечатляващите млади учени в България. Тя е откривател на кардиопробиотик и..

публикувано на 24.09.21 в 11:19

257 podcast: Защо отказваме промяната

Когато индивидуалните и социални ползи от дадена промяна са абсолютно неоспорими, ние сме гении в намирането на доводи, за да не направим промяната. Много по-лесно е да атакуваме стратегията на другия, който се опитва да помогне, вместо да обединим усилията си в решаването на проблема. Тази "гениалност" за отказване на промяната е още..

публикувано на 24.09.21 в 10:35

Арх. Стефан Стефанов: Необходими са пет детски градини, за да се преодолее недостига на места в „Младост“

Над 1000 места не достигат в детските градини в район „Младост“, което е около 10% от всички места, които не достигат в София. В плана за развитие на детските градини за периода 2021 г. - 2023 г. е предвидено изграждане на допълнителни около 10 групи в няколко градини в района, каза в ефира на радио София кметът на район „Младост“ арх...

публикувано на 24.09.21 в 10:11

Екологично саниране – мисия възможна

Екологичното саниране на жилищата вече е възможно да се случи и с природосъобразни материали. С тази задача са се заели от Асоциацията за строителство с естествени материали. „За изолация използваме лен, коноп, тръстика, дървесна изолация или изолация от овча вълна. Това са продукти, придобити непосредствено от природата, без да..

публикувано на 24.09.21 в 09:26