Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Арман Бабикян: На протестите младите преживяват своя малък 10 ноември

Властта е еднолична, нищо няма да се промени след смените на министрите, никой от протестиращите няма да се успокои, отбеляза пиар специалистът

Снимка: Архив

Въпреки, че протестът не постигна официално публикуваните си цели, за изминалите 18 дни се промениха много неща. Изчезна страхът у хората. Гражданите видяха, че могат да отстояват правата си.

Освен на нивото на психиката и пасивността, постижение се отчита и по отношение на гражданското възприятие на законността, демокрацията и свободата (на словото). Гражданите осъзнаха, че тези ценности нямат  ляв и десен прочит, а имат връзка с устройството и устоите на страната.

Това подчерта пред Радио София Арман Бабикян, пиар специалист и един от най-активните лица на протестите.

По улиците и площадите излизат хора с най-различни политически виждания, "те успяха за момент да стъпчат своите лични разбирания в името на това, да се изправят темелите на демокрацията.

Идват много млади хора, учещи в чужбина и в България. Те сякаш преживяват своя малък 10 ноември. На протеста те осъзнават, че властна произтича от гражданите, а не обратното.

Младите хора искат живота си, искат мечтите си, настояват за възможността да живеят в България без да се срамуват.

След 4 министерски промени никой няма намерение да се успокои. За толкова години всички разбраха, че правителството – това е Бойко Борисов, допълни Бабикян.

"Досега са сменени повече от 30 министри, нищо няма да се промени и сега. Това е еднолична власт на Бойко Борисов. Останалите прислужват или си угаждат – според позициите си."

На въпроса какво предстои, Бабикян отговори образно:

Когато някой е включил котлона на 4, предлагаме да не чакаме. Предлагаме да дръпнем ръката, а после ще преценим тази ръка ще рисува ли, ще пише стихове или пък ще смята задачи.

Това е талантлива ръка - ръката на България, и със сигурност трябва да се отдалечи от котлона.

По мнението му още ще ставаме свидетели на гражданското неподчинение, което има най-разнообразни форми и проявления. Стачките са прерогатив на синдикатите, но очаква рано или късно и те да застанат на страната на гражданите.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоичков сред 10-те най-добри на поста ляво крило в световния футбол

Легендата на българския футбол Христо Стоичков получи огромно признание, след като бе избран сред десетимата най-добри футболисти в историята, играли на позицията ляво крило. Класацията е на авторитетното френско издание "Франс Футбол". Списанието обяви по 10 играчи на всеки пост, а с това бе дадено и началото на търсенето на 11-те най-велики..

публикувано на 19.10.20 в 18:56

Млади семейства намират по-добър живот в кюстендилско село

През последните години кюстендилското село Буново се превръща в притегателен център за група млади хора, обединени от идеите за природосъобразния начин на живот, строителството с естествени материали и възраждане на селския бит. Вероятно всеки, който е пътувал до Кюстендил през Конявската планина, познава добре указателната табела на разклона към..

публикувано на 19.10.20 в 17:33

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при евентуални съмнения за заболяване, но то не е необходимо да бъде доказано, т.е. може и без..

публикувано на 19.10.20 в 16:56

Кулинарията помага на дивите животни и доброволците, които ги спасяват

Поредица от готварски курсове Иван Жеков помагат на благородната цел на фондация „Дивите животни“ за създаването на спасителен център . Никой не си представя колко много пострадали диви животни има ежедневно, докато не навлезе в тези води, не го види с очите си, не го съпреживее. Огромен процент от животните, които попадат в..

публикувано на 19.10.20 в 16:49

Ученици предложиха 54 благотворителни инициативи

Българинът вече има изградена дарителска култура. Никой на бърка милостинята с дарение за помощ. Хората се учат, корпоративният сектор също не остава равнодушен. В Националния ден на благотворителността (19 октомври) това отбеляза пред Радио София Станислава Рашева , председател на фондация "Благотворител". Организацията съществува от..

публикувано на 19.10.20 в 15:13
Архитект Петкана Бакалова

Арх. Петкана Бакалова: Нови стандарти, сериозно променят регулацията в строителния сектор

В средата на октомври се проведе работна среща на представители на ръководствата на браншовите организации в сектор “Строителство”, Камара на архитектите в България, Съюзът на архитектите, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и на Българската асоциация на архитектите и инженерите, консултанти и др...

публикувано на 19.10.20 в 15:03
доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Правим много за добрата връзка с бизнеса

Стопанският факултет на Софийския университет е един от най-иновативните факултети, защото е обърнат към бизнеса, към работодателите и потребностите на студентите. Връзката между науката и бизнеса и тази с различните световни университети е в основата на неговата дейност, като се привличат преподаватели от Германия, Франция и САЩ, както и..

публикувано на 19.10.20 в 14:23