Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оплешивяването е незабелязано досега последствие от Covid-19

Снимка: Архив

Редица пациенти съобщават за необичайно последствие след възстановяването от коронавирусната болест – косопад, съобщава Нюз Медикал.

Няколко членове на „Survivor Corps“, групата във Фейсбук за хора, преборили Covid-19, наскоро се сблъскали с оплешивяване месеци след като са се възстановили от тежкия остър респираторен синдром на коронавирус-2 (SARS-CoV-2).

Докато американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) разполагат с информация за това кога е добре да се прекрати изолацията у дома след инфекция с Covid-19, има ограничени данни за трайните странични ефекти от заболяването.

Екип от изследователи проучиха данни от 143 пациенти, възстановили се от Covid-19 и откриха, че 44% заявяват, че имат влошено качество на живот. Много възстановени пациенти съобщават за постоянна кашлица, умора, болки в ставите, затруднено дишане и болки в гърдите. Няма обаче нито едно сведение за загуба на коса.

Някои експерти остават объркани как Covid-19 може да причини загуба на коса след възстановяването.

"Косопадът е добре описан феномен след всеки физиологичен стрес върху тялото", казва д-р Амеш А. Адаля, експерт по инфекциозни болести и учен от Центъра за здравна сигурност на „Джонс Хопкинс“.

Лекарите смятат, че загубата на коса може да бъде обвързана с телогенен ефлувиум (втората по честота форма на косопад), временно състояние, при което хората се сблъскват с прекомерно падане на косата след стресово житейско събитие.

Около 85 до 90 процента от космите на косата на здравия човек са във фаза анаген или в активен етап на растеж. Останалата част от косата е във фаза на покой, известна още като телогенна фаза. Падането на косата е нормално, тъй като тя остава в анагенна фаза за около две до четири години, след което преминава в телогенна фаза, в която пада, за да бъде заменена с нова. В състояние, наречено телогенен ефлувиум, повече косми преминават във фаза на покой, което води до падане на повече коса, особено от горната част на скалпа. Някои от факторите, които могат да причинят това състояние, включват голяма хирургична операция, значителен стрес, физическа травма, екстремна загуба на тегло, внезапни промени в храненето, висока температура или тежко заболяване, резки промени в хормоните, хипотиреоидизъм и недостиг на желязо, наред с други.

Според д-р Естер Фрийман, ръководителят на Дерматологичния регистър за Covid-19, която има 1000 случая от 38 страни, заяви, че има все по-голям брой хора, които съобщават за загуба на коса след възстановяването. Тя отбеляза, че косопадът не е изненадващо явление, тъй като хората започват да наблюдават косопад около три месеца след като са били болни или след стресиращо житейско събитие. Възстановените пациенти съобщават за загуба на коса в началото на юли, а са били заразени между април и май.

Въпреки че загубата на коса най-често е само временна, тя може да бъде стресова. Лекарите препоръчват правилно хранене, особено косумация на храни, богати на желязо и витамин D. Освен това добавки за косопад могат да помогнат за възстановяване на здравето на косата, като намаляват падането й.

Телогенният ефлувиум е безболезнен и не включва други симптоми като сърбеж и лющене. Въпреки това, когато пациентите се срещат с косопад с други симптоми, като усещане за парене в скалпа, те трябва да бъдат прегледани от дерматолог.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерата на “П.О.Р.Н.О.” дава старт на продуцентска къща "Гръм и Тряс"

„П.О.Р.Н.О. – Публична организация за разтуха на обществото“ е премиерното заглавие на сцената на Yalta art room на 30 април . Спектакълът е черна комедия по скечове на Ханох Левин. Режисьор е Веселин Петров - актьорът от сериалите „Клетката“ и „Есента на демона“. Печелил награда „Аскеер“ за изгряваща звезда и награда „Слави Шарков“ за млад..

публикувано на 26.04.24 в 13:55
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и..

публикувано на 26.04.24 в 12:49

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34