Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът с рицарско звание вече е на 90

Васил Бинев: Шон Конъри е ненадминат Агент 007

Шон Конъри
Снимка: ЕПА/БГНЕС

25 август 2020 година -  днес британският актьор сър Шон Конъри навършва 90 години, натрупал над 90 филма в кариерата си в сътрудничество прочути режисьори като Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Браян де Палма, Жан-Жак Ано. Носител е на "Оскар", награди БАФТА и "Златен глобус" и други престижни отличия. Точно преди 20 години - през 2000-а е удостоен с орден на Британската империя от кралица Елизабет Втора.

Актьорът Васил Бинев, който е озвучавал на български език ролите на Шон Конъри в няколко филма - "Скалата", "Да откриеш Форестър" и "Любовни приключения", е категоричен, че тези подобни задочни срещи с интелигентни актьори и интелигентно изградени образи винаги носят наслада и трупат качествени актьорски умения:

"Основното актьорско оръжие на този гениален актьор е гласът - внушителен, изпълнен с топлина, нюанси, убедителност. Всички актьорски приспособления за изграждане на образ, като усмивки, мимики, жестове, погледи сякаш са събрани в гласа му. Той сякаш няма нужда да играе, след като цялата идея за образа се изразява с блестяща речева характеристика и това незабравимо богатство на гласа."

Шон Конъри остава в съзнанието на ценителите на световното кино с ролята си на Бонд - Агент 007” толкова силно, че всички последвали версии бледнеят и то не заради актьорската игра, а защото липсва влиянието именно на гласа на Конъри, категоричен е Бинев..

Васил Бинев

Шон Конъри дебютира на голям екран през 1958 г. с една от главните роли в мелодрамата "Друго време, друго място". Славата го спохожда с ролята на Джеймс Бонд в "Доктор Но" през 1962 г. - първият филм от шпионската поредица. Превъплъщава се в образа на легендарния шпионин и в "От Русия с любов" през 1963 г., "Голдфингър" (1964), "Операция "Мълния" (1965), "Човек живее само два пъти" (1967), "Диамантите са вечни" (1971), както и в римейка на "Операция "Мълния" - "Никога не казвай никога" (1983). За да изпълнява сам каскадите, той отделя много време на физическата си форма и работи с инструктори. За последната си роля във филм за Бонд актьорът е на 53 г. и тренира много - плува, играе тенис, тренира под ръководството на Стивън Сегал.

Другите му значими роли са в "Шотландски боец", "Името на розата", "Недосегаемите", за която през 1988 г. получава "Оскар" за най-добър актьор във второстепенна роля. Сред най-популярните филми с негово участие е драмата "Да откриеш Форестър" (2000). Според някои критици ролята му на писател, живеещ в отшелничество, който намира сили да се върне в обществото, е една от най-добрите в творчеството му.

През 1989 г., когато е на 59 години, Шон Конъри е обявен от сп."Пийпъл" за най-сексапилен мъж, а през 1999 г. - за най-сексапилният мъж на двадесети век. Актьорът посвещава много време и средства за благотворителност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22
Паметник на Левски в Ловеч

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч . Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта. От 9.00 ч. започва гражданското..

публикувано на 18.07.24 в 10:25

Горещо с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.  Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. След обяд в Северна и планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни..

публикувано на 18.07.24 в 07:15

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14