Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В събота, 12 септември

С демонстрации в Южния парк БЧК отбелязва Деня на първата помощ

Снимка: Архив, Ладислав Цветков

Столичната организация на БЧК ще отбележи за 20-и път Световния ден на първата помощ на 12 септември (събота) от 10:30 ч. в Южния парк. Тази година мотото е “Първа помощ в училище”, съобщи пред Радио София д-р Живка Димитрова, началник отдел Здравна политика и първа помощ в БЧК.

„Първата помощ е сред основните дейности на червенокръстките дружества по света.

С щатните служители и със стотици хилядите доброволци тези организации обезпечават услугите и обучението по първа помощ. В този ден световната общественост отдава почит и благодарност и на доброволците, на всички, които са оказали помощ при спешни инциденти или в хуманитарни програми“, каза д-р Димитрова.

В Южния парк ще има демонстрации на основни техники, ще се разиграе ситуация на пътно-транспортно произшествие с пострадали хора. В отделна шатра ще бъде открит информационен център.

Съорганизатори са традиционни партньори на БЧК – Пътна полиция, Съюза на българските автомобилисти и други.

Повече - в разговора на Елена Пъневска с д-р Живка Димитрова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Исторически парк отвори врати за новия си сезон с исторически представления за 3-ти март

Историческият парк , край Варна, отвори врати за новия си сезон с исторически представления за 3-ти март. “Събитията са един голям трамплин за българските творци, защото в условията на Covid-19 едни от най-пострадалите са именно творците. Започваме от 22, 23, 24 април 2021 г. със събитие, което е за автомобили, които са преобразени така, че да..

публикувано на 03.03.21 в 13:54
Росен Барчовски

Росен Барчовски: По-добре работим в некомфортна среда

"Спортна среща" - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. В това издание: Допинг-скандалът в българското плуване; Мачът между ЦСКА и Лудогорец, завършил с победа на Лудогорец, катастрофата с Тайгър..

обновено на 03.03.21 в 13:43
Момчил Цонев

Момчил Цонев: От Габрово помагат на опълченците на Шипка с храна, вода и лекуват ранените

“Хората свързват 3 март и празникът със Шипка, но не се замислят в детайли за онези месеци на боеве. Габрово е градът, който в тези месеци помага на опълченците с дрехи, храни, вода и болнично лечение (в болница е превърната Априловската гимназия). Затова винаги, когато мога на 3 март или покрай честванията на Шипченската епопея през август,..

публикувано на 03.03.21 в 13:12

Над 200 доброволци засаждат гора с много ползи за хора и животни

Над 2000 медоносни и плодни дървета засаждат днес доброволци по инициатива на Гората.бг . Целта е с нови липи, ябълки, череши, дюли, джанки и др. да бъде оформена медоносна и ветрозащитна гора до с. Петърч , обясни пред Радио София Никола Рахнев . Той е създателят на инициативата „Когато станем 100 000 – ще посадим гора“ и „Гората“,..

обновено на 03.03.21 в 13:08

Незаконният дърводобив у нас достига до една трета от общия

Незаконната сеч носи около 150 млн. лева годишно на бракониерите в България . През последната половин година само в Световния фонд за дива природа (WWF) -България“ са подадени над 30 сигнала по телефон и по имейл, съобщи пред Радио София Яна Барзова от организацията. Още около 30 сигнала са подадени и чрез мобилното приложение, пуснато през..

публикувано на 03.03.21 в 12:22

2 плода и 3 зеленчука дневно пазят сърцето

Американски диетолози са разработили здравословни диетични насоки за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и рак. За да си осигурят дълъг и здравословен живот, хората трябва да консумират по 2 плода и 3 зеленчука дневно. Изследването е публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация „Circulation“. Авторите са анализирали данни..

публикувано на 03.03.21 в 10:51

Ерик Холзи - американецът с подкаст за българска история

Подкаст за българската история прави и американецът Ерик Холзи , който живее от няколко години в София. Освен с подкаста за българска история той работи и по още един проект - книга на английски за българската история. Ерик Холзи е роден във Вашингтон, но след като за първи път идва тук през 2009 година като чуждестранен студент в Американския..

публикувано на 03.03.21 в 10:35