Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радио София с нов облик на прага на тринайсетия си рожден ден

Снимка: Ани Петрова, БНР

В последния ден на 12-ата си година Радио София излезе на улицата с мобилното си студио. Избра Градската градина за да обяви насоката за следващите години – новото звучене, нови гласове, нови теми и винаги интересни събеседници.

„Ще бъдем с хората, които карат коли, както и с майката, която се разхожда с детската количка, ще се радваме на всеки нов ремонт, ще обичаме всеки парк и ще имаме грижата те да бъдат чисти. Ще бъдем гласът на столицата и региона! Това е нашето призвание и мисия“, обяви директорът на Радио София Ива Дойчинова. И се зарече: "С навлизането в тийнейджърската възраст, ще бъдем дръзки, малко непослушни, но самостоятелни".

На своеобразния празник в Градската градина Поля Станчева се върна през 2007 г., когато беше генерален директор на БНР и даде старт на Радио София. Сега тя е програмен директор на националната медия, но припомни, че Радио София съществува като име и ефирен факт още от 1929 г., а кръщелното му свидетелство е от 1936-а.

Поля Станчева и бившият министър Николай Василев

„Радвам се да видя толкова приятели по толкова красив, слънчев повод“, отбеляза пред събралите се слушатели и почитатели Николай Василев, който преди 13 години в качеството си на ресорен министър е съдействал без колебания за честота на Радио София – 94,5 мегахерца, на която и днес се слуша програмата в района на столицата. Василев призна, че всеки ден е с БНР и отбеляза високото му доверие сред слушателите:

„Радио София е много важна част от бъдещето, от инфраструктурата един модерен град, какъвто е българската столица. Тук се произвеждат много новини, хората има какво да кажат. На добър час!“

Слушателят на Радио София е между 30 и 40 години, висшист, изключително активен като гражданин, най-често несемеен, обясни изпълнителният директор на БНР Евелина Андреева въз основа на проведена анкета с 200 столичани.

„Ключовата дума е култура, този столичанин обича да посещава културни събития“, подчерта Андреева. Сред привлекателните теми за разговор и слушане са туризма, информационните технологии. А очакваните гласове са на хора с чувство за хумор и водещи с мнение.

От енергията, която усещам, очаквам този екип да направи истинско софийско радио. Вярвам, че с новата програма и музика, ще станем водещо столично радиостанции през следващите няколко месеца“, отбеляза генералният директор на БНР Андон Балтаков

Чуйте какво се случи в градската градина, ден преди 13-ия рожден ден на Радио София.

Всички снимки са на Ани Петрова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венци Мицов

Свободата е най-вече състояние на духа

Свободата е най-вече състояние на духа, т.е. когато искаш да си свободен, не би трябвало никой да може да ти попречи, казва музикантът Венци Мицов, който е и публицист. “Имало е моменти по времето на тоталитаризма, когато е имало далеч по-свободни хора отколкото сега в една уж развита демокрация има. Няма нищо по-страшно от самия страх”, казва той...

публикувано на 28.09.20 в 15:37

"Стенопис на мечтите" - да опознаеш другия отвъд поставения етикет

Проектът “Мечтателница” е една сбъдната мечта, казва  Диана Недев а от Meeting Points. Идеята за него се заражда в края на миналата година, а Столичната община го подкрепя чрез програма “Европа”. Целта на "Стенопис на мечтите" е дългосрочна намеса в градската среда, чрез изработване на стенопис, свързан с мечтите на младежи, с които организаторите са..

публикувано на 28.09.20 в 13:58

"Мълчание с достойнство" - жест на уважение към творците в трудни времена

На 29 септември в кино "Люмиер" ще бъде показан документалният филм на Адела Пеева и сърежисьорът Антоний Дончев „Мълчание с достойнство", който е посветен на един от най-успешните режисьорски тандеми в българското кино – този на Ирина Акташева и Христо Писков. В 60-минутната лента се представят неизвестни детайли от историята на българското кино и..

публикувано на 28.09.20 в 13:51

Люксембург - "зеленото" мислене във всички измерения

Люксембург е много малка страна, и само 20 минути пътуване с автомобил от средата й са достатъчни, за да се озовеш в някоя от съседните държави. Въпреки това нейният вътрешен продукт е най-висок на глава от населението, защото полицитие са измислили начин хората да се чувстват добре, заяви пред Радио София Илияна Цанова , заместник - управляващ..

публикувано на 28.09.20 в 11:47

Изкуство, което ни провокира да вдигнем глава

В продължение на един месец няколко художници ще претворят пространството пред Националния дворец на културата в зона за изкуство. Пилоните на НДК са носители на артистични послания към публиката от 23 септември до 29 октомври 2020 г. Проектът се казва „Форми, изкуство в публична среда“ и е на Фондация „Мусиз“. “Желанието ни да изкараме хората навън,..

публикувано на 28.09.20 в 10:24

Няколко неочаквани признака за опасност от инсулт

Освен добре познатите симптоми за инсулт, като изкривяване на лицето, нарушения на говора и дисбаланс, трябва да се обърне внимание и на още няколко пренебрегвани  признака за опасност от микроинсулт, обобщени от доц. Рустем Гайфудинов от Катедрата по неврология, неврохирургия и медицинска генетика на Казанския медицински университет, цитиран от..

публикувано на 28.09.20 в 10:02

Пандемията научи хората да пазаруват дрехи онлайн

Вече и в България хората започнаха да се обръщат повече към онлайн пространството, когато става въпрос за закупуване на дрехи, не само на техника. В световен мащаб от доста време пазаруването се случва предимно онлайн, тъй като хората не разполагат с много време. "Заради обстановката се наложи много от хората да си останат вкъщи и може би това ги..

публикувано на 28.09.20 в 09:30