Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Клиничният психолог Младен Владимиров:

Виртуалното ни подлъгва да се чувстваме свободни, активни и адекватни

Младен Владимиров

Зависимостта от технологиите и интернет взема своите жертви, понякога дори животи. Това се дължи на това, че децата са постоянно в интернет, отчуждаваме се от реалността и се насочваме към виртуалното, което създава усещането, че е под наше управление и можем да моделираме.

Това е обяснението, което даде клиничният психолог Младен Владимиров в ефира на Радио София:

„Според историческата аналогия първо ставаме свободни, после - обединени, накрая - независими. Именно чрез технологиите илюзорно си представяме, че сме свободни. Социалните мрежи е нашето пространство, в което можем да решаваме кога, какво, как, пред кого, къде да показваме. Дава ни усещането че сме много важни.“

По думите на специалиста обратната връзка от огледалото, което виждаме през лайковете, е изкривено. А ние я смятаме за важна, тя става водеща сила. Когато енергията й намалява, трябва да компенсираме с количество.

Владимиров припомни, че не само младите са подвластни на глобалната мрежа, има и възрастни, които попадат под влиянието на сайтове и приложения, които въздействат дори на семейните отношения.

Често пъти виртуалната среда дава изкривената представа кой и какъв си, кое е значимото. Изключваме своята критичност, ставаме много лесно податливи на влияния и фалшиви новини.

Тази информация, която получаваме от интернет, ни кара да се чувстваме активни, живи и адекватни. Можем да осъзнаем изкривеността (и зависимостта) само, ако изключим телефона си за известно време.

„Едно поведение може да се определи като зависимост, ако то влияе на цялото наше социално функциониране и държи съзнанието ни. За тези хора виртуалното е техният оазис, то ги прави щастливи. Усещат, че могат да го управляват и трансформират. Докато в реалността имаме фактори, които ни пречат да бъдем докрай себе си.“

Това не е болест, за да й търсим лекарство. Ако прекалено изкривена е някоя от картините – виртуалната или на реалността, трябва да се замислим, съветва още психологът.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Младен Владимиров.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30