Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Апостолов

Сексуализацията на младото поколение е реалният проблем онлайн

Снимка: https://pixabay.com

95% от българските потребители на интернет използват социални мрежи и по този показател сме на първо място в света. Няма друга държава, в която да има толкова масово участие в социалните мрежи, заяви пред Радио София Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет и обясни:

"Техният алгоритъм и тяхната цел е да привлекат и задържат максимален брой хора, защото това е техният бизнес - те продават потребители и посещаемост. "

72 процента от българските децата под 12 години са вече в социалните мрежи, показват резултатите от проведено проучване на Центъра още през 2016 година.  Ясно изразени са две основни тенденции - спада възрастта, на която децата за първи път влизат в интернет, и много масово се използват социалните мрежи от подрастващи под официално разрешената възраст. Затова и рискът за едно дете, което все още няма достатъчно познания и не е развило критично мислене, е да се подведе от фалшива информация и да започне да вярва в различни неща, които не са истина, и това да доведе до проблеми в реалния живот.

Георги Апостолов

Масовата психоза сред децата сега е по социалната мрежа Tik-Tok, която все още не успява да филтрира достатъчно съдържание, което не е подходящо за малолетни и непълнолетно. Тоест "сексуализацията" на младото поколение е реалният проблем, предупреди Георги Апостолов.

Важно е, обаче, да не бъдат налагани забрани на децата за ползване на социални мрежи, а да бъдат насочвани в позитивна посока и да бъдат насърчавани техните творчески умения. Друг фактор, който не бива да пропускаме, е добрият баланс между онлайн и офлайн времето.

Още за подхода към децата и предпазването им от рисковете в социалните мрежи чуйте в интервюто на Александра Илиева с Георги Апостолов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 08:09

Дъжд в четвъртък, температурите падат - в София до около 16°

Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество, съобщиха от НИМХ. Главно в Югозападна България е възможно и да прегърми. Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен до силен и там валежите ще са по-слаби и на по-малко места. Минималните..

публикувано на 09.05.24 в 07:35
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09

Евромеланома 2024 ще се проведе под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш"

Кампанията Евромеланома се провежда всяка година в Европа и в България. Тя е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Тази година вниманието е насочено към вече диагностицираните пациенти с рак на кожата, като 10% от хората с меланом са изложени на риск за развитие на..

публикувано на 08.05.24 в 17:31
Национална детска болница - проект

5 години ще продължи изграждането на Национална детска болница

Малко теми могат да се радват на такова единодушие в обществото, като нуждата от изграждането на Национална детска болница. Как да стане това и как да бъде организирана една такава структура, след като повече от две десетилетия такава няма? По темата говори проф. Иван Литвиненко. "Никой не е казал, че такава болница не трябва да има. П рез..

публикувано на 08.05.24 в 16:54

5 нови европейски дестинации през лятото от летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance"  на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата. Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51 . Социалнaта..

публикувано на 08.05.24 в 15:27