Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Маестро Йордан Камджалов:

Ако някой се въздига, заслугата е на таланта му, ако се проваля, е провал на цялото общество

Маестро Йордан Камджалов
Снимка: БГНЕС
Преди 10 години животът на маестро Йордан Камджалов тръгва в съдбоносна посока, която го отвежда до пиедестала, на който се намира днес.
“Това беше едно много специфично време, когато спечелих първа награда на Конкурса за диригенти във Финландия “Пан”, след това бях лауреат на конкурса “Густав Малер”, бях избран от Лондонската филхармония, германско радио ме отличи като един от трите най-добри оперни диригенти на годината. Тогава си казах, че животът е кратък, ако ще се опитам да помагам на някого, нека това да започне веднага”, каза пред Радио София маестро Йордан Камджалов, който е роден на днешния ден.

След като се връща в София с негови близки - учител по литература, архитект, социален работник и електротехник, заделя 5 лв. и решава да създаде фондация “Камджалов”

“В този момент все едно познавах нуждите и болките, и недоимъците на човек, който сега ще се хвърли в живота и в същото време познавах убедеността в себе си, че докато съм жив ще мога да помагам и в това виждам смисъл”, казва той. 

“Няма как ние да сме щастливи, а съседът ни да е нещастен”, казва маестрото, който още като ученик е видял снимка на гладни деца от Африка, която го е впечатлила по такъв начин, че да направи фондацията след години. 

Според него, в страната ни властта не разбира талантите и се оставя “твърде много талант да изгние”.

“Талантът е като растение. Той трябва да бъде подкрепен в определена възраст по определен начин - нито прекалено рано, нито прекалено късно, защото за един развиващ инструменталист, балетист, певец, спортист, след 5 години една помощ би била абсурдна, след 5 месеца също може да е фатално късно. Това са умения, които се развиват тук и сега, с подходящите педагози, в подходящата среда”.

Така с лудост, както сам казва, и с умението да гладува, той успява да завърши своите три магистратури. Без това не би могъл да се докосне до най-големите оркестри. Желанието да получи добро образование, както много често се случва, е свързано със семейството.

“Баща ми приоритизираше тотално образованието и това съм го получил от него. В нашето семейство не се е гладувало за нищо друго освен за книги, пиана, за уроци, за образование като цяло”. 

Помагайки на хората през годините, маестро Камджалов разбира, че колкото и да се опитва и да успява да помогне на едни, не може да помогне на всички.

“Това да селектираш хора по някакви критерии е много отговорно и по някакъв начин дори неправилно, защото не вярвам, че има неталантливи хора и ако някой не е открит и не е разгърнал себе си, значи ние сме виновни за това, ние - цялата система, всички хора, цялото образование”, казва той и допълва, че това е отговорност както на семейството, така и на обществото.

“Ако някой се въздига, заслугата е на неговия талант, ако някой се проваля, това е провал на цялото общество”, казва той.

Всяка година от 2017 г. досега, маестро Камджалов помага за създаването на нова българска музикална традиция, чрез Коледната оратория на композитора Димитър Ненов, за когото пък смята, че е от онези личности, които са “допинг за цялата нация”.  За тези личности, според него, е необходимо да се направи повече, за запазване на паметта и заветите им за бъдещите поколения.       

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Академия привлича творци с нови за България специалности

Специалности, които често търсим в чужбина, вече ще се предлагат и у нас от Нова творческа академия (НТА) . Първите занятия започват от края на февруари, началото на март, съобщи пред Радио София Мартина Стефанова – културен мениджър, куратор и критик, съосновател на арт фондация „ДОМА“, която е инициатор на редица проекти (като..

публикувано на 20.01.21 в 18:49

Платформата "Книговище" ще обучава журналисти за създаването на сериозна журналистика като съдържание за деца

Платформата Книговище търси журналисти, които биха искали да допринесат за изграждането на медийно и граждански грамотни млади българи, като създават журналистически материали по важни теми на съвременния свят за деца в най-ранна училищна възраст.  Сред авторите на идеята е и съоснователят на "Книговище" - Десислава Гаврилова. "В Европа и в света..

публикувано на 20.01.21 в 17:30

Кристина Крънчева и Катя Василева в новата рубрика "2, 5, 7" на Радио София

Наистина, все чакаме – да завършим проект, за да си вземем почивка, да намалим стреса, за да обърнем внимание на любимите си хора, да приключим с важните неща, за да се заемем с отлаганите маловажни. Сега чакаме да отмине пандемията, за да пътуваме отново. И обикновено все чакаме това, което може да ни направи щастливи.

публикувано на 20.01.21 в 16:45
Иван Гурков

Иван Гурков: Модерният маркетинг е в разбирането на потребителите

Бизнес средата е много различна днес, защото всички бизнеси се рекламират. В този смисъл не може някой да направи това, което правят и неговите конкуренти, и това да го отличи. Отмина времето на рекламните хвалби, защото този подход вече не носи дивиденти, заяви пред Радио София Иван Гурков , специалист по маркетингови комуникации. Голямата..

публикувано на 20.01.21 в 16:27

Драгия Драгиев: Пандемията ни научи да действаме бързо и да бъдем гъвкави

Затварянето на много магазини в периода на извънредното положение създаде сериозни предизвикателства пред бизнеса, но в тази ситуация се открояват и тези, които взимат бързи и правилни решения. “Бизнесът ни е фокусиран върху дрехи и стоки за дома. Имаме различен асортимент. Започнахме през 2019 г. в Пловдив, а вече имаме над 65 магазина в цялата..

публикувано на 20.01.21 в 15:38
Арх. Александър Чернодрински

Точното бизнес решение може да е съдбоносно за компанията

Как кризата се оказва нова възможност – именно за това е пример ИКИС СЛ. Българската инженерингова и производствена компания, работеща в сферата на осветлението и металните изделия, има изключително успешен бизнес до началото на пандемията. Когато тя настъпва обаче фирмата не само, че не затваря, а запазва си всичките служители, използва..

публикувано на 20.01.21 в 15:27

Маските могат да предизвикат акне, а ръкавиците дерматит

Маските могат да създадат сериозни проблеми по кожата на лицето и за да се предотврати това е необходимо да се спазват някои правила, съветва дерматологът д-р Самер Шокър . “Забелязваме все повече кожни инфекции, най-вече акне в зоната на маската, където се носи по-дълго. Затова трябва да се обърне внимание, защото много хора използват еднократни..

публикувано на 20.01.21 в 14:43