Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Маестро Йордан Камджалов:

Ако някой се въздига, заслугата е на таланта му, ако се проваля, е провал на цялото общество

Маестро Йордан Камджалов
Снимка: БГНЕС
Преди 10 години животът на маестро Йордан Камджалов тръгва в съдбоносна посока, която го отвежда до пиедестала, на който се намира днес.
“Това беше едно много специфично време, когато спечелих първа награда на Конкурса за диригенти във Финландия “Пан”, след това бях лауреат на конкурса “Густав Малер”, бях избран от Лондонската филхармония, германско радио ме отличи като един от трите най-добри оперни диригенти на годината. Тогава си казах, че животът е кратък, ако ще се опитам да помагам на някого, нека това да започне веднага”, каза пред Радио София маестро Йордан Камджалов, който е роден на днешния ден.

След като се връща в София с негови близки - учител по литература, архитект, социален работник и електротехник, заделя 5 лв. и решава да създаде фондация “Камджалов”

“В този момент все едно познавах нуждите и болките, и недоимъците на човек, който сега ще се хвърли в живота и в същото време познавах убедеността в себе си, че докато съм жив ще мога да помагам и в това виждам смисъл”, казва той. 

“Няма как ние да сме щастливи, а съседът ни да е нещастен”, казва маестрото, който още като ученик е видял снимка на гладни деца от Африка, която го е впечатлила по такъв начин, че да направи фондацията след години. 

Според него, в страната ни властта не разбира талантите и се оставя “твърде много талант да изгние”.

“Талантът е като растение. Той трябва да бъде подкрепен в определена възраст по определен начин - нито прекалено рано, нито прекалено късно, защото за един развиващ инструменталист, балетист, певец, спортист, след 5 години една помощ би била абсурдна, след 5 месеца също може да е фатално късно. Това са умения, които се развиват тук и сега, с подходящите педагози, в подходящата среда”.

Така с лудост, както сам казва, и с умението да гладува, той успява да завърши своите три магистратури. Без това не би могъл да се докосне до най-големите оркестри. Желанието да получи добро образование, както много често се случва, е свързано със семейството.

“Баща ми приоритизираше тотално образованието и това съм го получил от него. В нашето семейство не се е гладувало за нищо друго освен за книги, пиана, за уроци, за образование като цяло”. 

Помагайки на хората през годините, маестро Камджалов разбира, че колкото и да се опитва и да успява да помогне на едни, не може да помогне на всички.

“Това да селектираш хора по някакви критерии е много отговорно и по някакъв начин дори неправилно, защото не вярвам, че има неталантливи хора и ако някой не е открит и не е разгърнал себе си, значи ние сме виновни за това, ние - цялата система, всички хора, цялото образование”, казва той и допълва, че това е отговорност както на семейството, така и на обществото.

“Ако някой се въздига, заслугата е на неговия талант, ако някой се проваля, това е провал на цялото общество”, казва той.

Всяка година от 2017 г. досега, маестро Камджалов помага за създаването на нова българска музикална традиция, чрез Коледната оратория на композитора Димитър Ненов, за когото пък смята, че е от онези личности, които са “допинг за цялата нация”.  За тези личности, според него, е необходимо да се направи повече, за запазване на паметта и заветите им за бъдещите поколения.       

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоичков сред 10-те най-добри на поста ляво крило в световния футбол

Легендата на българския футбол Христо Стоичков получи огромно признание, след като бе избран сред десетимата най-добри футболисти в историята, играли на позицията ляво крило. Класацията е на авторитетното френско издание "Франс Футбол". Списанието обяви по 10 играчи на всеки пост, а с това бе дадено и началото на търсенето на 11-те най-велики..

публикувано на 19.10.20 в 18:56

Млади семейства намират по-добър живот в кюстендилско село

През последните години кюстендилското село Буново се превръща в притегателен център за група млади хора, обединени от идеите за природосъобразния начин на живот, строителството с естествени материали и възраждане на селския бит. Вероятно всеки, който е пътувал до Кюстендил през Конявската планина, познава добре указателната табела на разклона към..

публикувано на 19.10.20 в 17:33

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при евентуални съмнения за заболяване, но то не е необходимо да бъде доказано, т.е. може и без..

публикувано на 19.10.20 в 16:56

Кулинарията помага на дивите животни и доброволците, които ги спасяват

Поредица от готварски курсове Иван Жеков помагат на благородната цел на фондация „Дивите животни“ за създаването на спасителен център . Никой не си представя колко много пострадали диви животни има ежедневно, докато не навлезе в тези води, не го види с очите си, не го съпреживее. Огромен процент от животните, които попадат в..

публикувано на 19.10.20 в 16:49

Ученици предложиха 54 благотворителни инициативи

Българинът вече има изградена дарителска култура. Никой на бърка милостинята с дарение за помощ. Хората се учат, корпоративният сектор също не остава равнодушен. В Националния ден на благотворителността (19 октомври) това отбеляза пред Радио София Станислава Рашева , председател на фондация "Благотворител". Организацията съществува от..

публикувано на 19.10.20 в 15:13
Архитект Петкана Бакалова

Арх. Петкана Бакалова: Нови стандарти, сериозно променят регулацията в строителния сектор

В средата на октомври се проведе работна среща на представители на ръководствата на браншовите организации в сектор “Строителство”, Камара на архитектите в България, Съюзът на архитектите, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и на Българската асоциация на архитектите и инженерите, консултанти и др...

публикувано на 19.10.20 в 15:03
доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Правим много за добрата връзка с бизнеса

Стопанският факултет на Софийския университет е един от най-иновативните факултети, защото е обърнат към бизнеса, към работодателите и потребностите на студентите. Връзката между науката и бизнеса и тази с различните световни университети е в основата на неговата дейност, като се привличат преподаватели от Германия, Франция и САЩ, както и..

публикувано на 19.10.20 в 14:23