Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежка конференция в София търси решение за климатичните промени и сигурността

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Младежката конференция “Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“ се провежда в София. Два дни са отделени на мнението на младите хора, които ще имат възможност да споделят своите мисли и надежди, свързани с климатичните промени, както и да обсъдят позициите си с водещи експерти от цяла Европа.  

“Климатичните промени са изключително важен въпрос. От много години се говори, че държавите трябва да предприемат мерки, така че да се намалят емисиите на въглероден двуокис, да се спре повишаването на температурата, което от своя страна води до страшно много последици и в икономическата област, и в социалната, и в сферата на сигурността. За съжаление всички последици от тези промени, които наблюдаваме в климата, са негативни”, коментира организаторът Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност.

“Другата цел на конференцията е тя да бъде младежка, за да могат именно младите да се ангажират повече с темата, ако не знаят, то да научат, ако вече знаят, да затвърдят и да бъдат все по-ангажирани към каузата. Конференцията ще даде възможност на всички участници техният глас да бъде чут и да споделят своята перспектива”, допълва Поля Желязкова от Студентска асоциация за изследване на международните отношения към УНСС.

В рамките на конференцията ще бъдат засегнати няколко основни теми, сред които и това какви са причините, водещи до климатичните промени. В световен мащаб все още няма консенсус по този въпрос. Ще се говори и за влиянието на климатичните промени върху сигурността, защото се повишават миграционните потоци, стига се включително и до военни конфликти.

Вторият ден от конференцията ще бъде посветен на срещи и дискусии с различни министерства, които имат отношение към климата - МОСВ, МВР, МВнР.

Още за конференцията чуйте в разговора на Луиза Лазарова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18