Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борис Славчев за дебютния му късометражен филм "The Connection"

"Млад мъж от България е изпратен да спечели доверието на италианската мафия, за да могат двете групировки да работят заедно в бъдеще." Това е на кратко завръзката на сюжета на дебютния късометражен филм "The Connection" на младия режисьор Борис Славчев

Той учи последна година кинорежисура в римския университет Ла Сапиенца и заснема лентата малко преди да започне изолацията и затварянето по домовете в Италия. 

Паралелът между българската и италианската мафия е плод на проучване на режисьора. "Има големи разлики в разбирането за мафия между Италия и България. Италия е родината на мафията и там вече имат история, поколения наред, имат ритуали, за да влезеш в мафията. Докато българската мафия е по-млада и има по-модерни закони."

Като локации за снимките в Рим, Борис Славчев избира по-ърбън и непопулярни места. "Старал съм се да избягвам банални места като Фонтана ди Треви, Колизеума."

Във филма освен за колаборацията между двете мафии става дума и за общата история на двата народа. В една от сцените е споменат капитан Петко войвода, който се бие редом до Гарибалди в националното освободително джижение на Италия. Неговият бюст краси един от площадите с най-впечатляваща гледка в цял Рим - Пиацца Джан Николо.

Част от кадрите са заснети и в Българския културен институт в Рим. Директорът - Жана Яковлева подкрепя дебюта на младия режисьор, както и на много други студенти, които учат или се реализират с изкуство в италианската столица.

Повече за филма на Борис Славчев, чуйте в интервюто на Мария Бояджиева в звуковия файл.


Филмът можете да гледате тук: https://rabbstick.absentico.net/?fbclid=IwAR3agafhZEcrrYoVevCt2vr4TA_11HNO7OgCzYRkXXeox1xjpYGDWJRjRVkБъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ogy Kovachev on his way to Yakaruda

Оги Ковачев за пътешествията, българските планини и кулинарните върхове

Оги Ковачев е пътешственик, който обича да посещава нетрадиционни дестинации. Дали ще посети древния ритуал Темаскал в Стара планина или пък ще премине пътя Камино де Сантиаго в Испания, неговите истории за хората, които среща по пътя си и за различните предизвикателстава, през които преминава, са пленителни. Едно от местата, които пътешественикът..

публикувано на 05.03.21 в 19:10

Павел Вълков със световна титла по лонгборд

Лонгбордът , който е по-големият брат на скейтборда, започва своята история на Хаваите, където местните сърфисти се опитват да наподобят усещането за движение по вълните. За тази цел те удължават дъската и слагат по-големи колелца. Това се случва 50-те години на миналия век.  Ето, че този вид дъска става все по-популярна и в България и дори се..

публикувано на 28.01.21 в 16:52

Сапунено шоу радва малки и големи

Сапуненото шоу на Коле Китанов впечатлява не само с размера на сапунените балони, които той прави в реално време пред публика, но и с тяхната форма, както и различните игри и състезания, в които малчуганите могат да участват. За всички деца магията на сапунените мехури е едно от най-забавните неща. Артистът Коле Китанов обаче запазва..

публикувано на 23.01.21 в 11:28

Вече 14 години спортът Лакрос е в България

Спорът с френското име лакрос е познат в България от 2007. Тогава Николай Чолаков , президенат на Българската федерация по лакрос , кани състезатели от Виена и организира първия тренировъчен лагер. Историята на лакрос е дълга и започва в Северна Америка. " Той датира още от индианците, наричал се е "малкият брат на войната" и са го играли по..

публикувано на 11.01.21 в 16:33

"В търсене на рая" е приключенски мемоар от Христо Щерев

Христо Щерев е пътешественик, който обича да чете и пише. През 2020, затворен заради обстановката, той успява да събере историите от посещенията си в Азия и да напише книгата "В търсене на рая" .  Авторът започва да пъува на 16 години, когато обикаля Западна Европа с автобус и прекарва една седмица в дома на английско смейство. " Тогава се..

публикувано на 07.01.21 в 17:04

Новото българско читалище се нарича "Тротоара 2020"

Два дни преди Коледа младите хора от TRAP , познати още като Фондация Тротоара си подариха една сбъдната мечта. Чрез уебсреща и електронен подпис те учредиха Народно читалище "Тротоара 2020" като продължение на желанието на младежите за просветна, културна и нестопанска дейност. Новооснованото читалище е на добре познатото място, на което е..

публикувано на 05.01.21 в 16:34

Коледен благотворителен НЕкоктейл

Младежкият съвет към Американското посолство организира своето традиционно благотворително събитие. Тази година обаче то е с името " Коледен благотворителен НЕкоктейл ". " Предвид обстановката в страната, за съжаление, се наложи да бъде онлайн ", казва Мария Тумпалова - вице президент на Младежкия съвет към Американското посолство , за..

публикувано на 22.12.20 в 15:49