Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борис Славчев за дебютния му късометражен филм "The Connection"

"Млад мъж от България е изпратен да спечели доверието на италианската мафия, за да могат двете групировки да работят заедно в бъдеще." Това е на кратко завръзката на сюжета на дебютния късометражен филм "The Connection" на младия режисьор Борис Славчев

Той учи последна година кинорежисура в римския университет Ла Сапиенца и заснема лентата малко преди да започне изолацията и затварянето по домовете в Италия. 

Паралелът между българската и италианската мафия е плод на проучване на режисьора. "Има големи разлики в разбирането за мафия между Италия и България. Италия е родината на мафията и там вече имат история, поколения наред, имат ритуали, за да влезеш в мафията. Докато българската мафия е по-млада и има по-модерни закони."

Като локации за снимките в Рим, Борис Славчев избира по-ърбън и непопулярни места. "Старал съм се да избягвам банални места като Фонтана ди Треви, Колизеума."

Във филма освен за колаборацията между двете мафии става дума и за общата история на двата народа. В една от сцените е споменат капитан Петко войвода, който се бие редом до Гарибалди в националното освободително джижение на Италия. Неговият бюст краси един от площадите с най-впечатляваща гледка в цял Рим - Пиацца Джан Николо.

Част от кадрите са заснети и в Българския културен институт в Рим. Директорът - Жана Яковлева подкрепя дебюта на младия режисьор, както и на много други студенти, които учат или се реализират с изкуство в италианската столица.

Повече за филма на Борис Славчев, чуйте в интервюто на Мария Бояджиева в звуковия файл.


Филмът можете да гледате тук: https://rabbstick.absentico.net/?fbclid=IwAR3agafhZEcrrYoVevCt2vr4TA_11HNO7OgCzYRkXXeox1xjpYGDWJRjRVkБъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири сетива в четирите сезона

Проектът 4 senses представя света на модата по различен начин. Всички творения на Jar&Jam от последните колекции могат да бъдат видени в нетрадиционната изложба.  Първата от четирите поп-ъп части на изложбата е посветена на есента и на зрението и се казва Autumn view (Есенен поглед). " Тъй като през есента всичко е много наситено с цветове -..

публикувано на 27.11.20 в 10:45

Писмото с добри новини

Писмото с добри новини пристигна в редакцията на радио София. Новините бяха от район Изгрев . Там се беше случило нещо, за което живущите бяха благодарни и искаха да го споделят. С това писмо те благодарят на капитан Радослав Евгениев Иванов , военен от ВВС - Граф Игнатиево, обл. Пловдивска, че спасява една от техните съседки. На 29.09.2020 се провежда..

публикувано на 17.11.20 в 12:26

Как да се екипираме за зимната планина

Започнаха първите снеговалежи на височина над 1500 метра и това накара много хора да извадят складираните грейки и обувки и да направят ревизия на екипировката си. Зимната планина привлича с красота, но е опасна и носи своите особености.  Александър Серафимов е планински водачи, част от Top Guides България. Той споделя, че при зимното екипиране "..

публикувано на 11.11.20 в 14:52

Малък куклен театър СЛОН - „Живата вода“ – водният куклен театър и България

Водният куклен театър реално не е познат до сега в България. "Живата вода" е образователен и научнопопулярен формат за публична и дигитална среда. Чрез него зрителят може да надникне там, където се ражда магията на водата и да разбере как се случва водният куклен театър. "Мястото, където единствено е запазен този тип изкуство е край Червената река..

публикувано на 21.10.20 в 17:16

Радио София и в социалните мрежи

   Официалната Фейсбук страница на Радио София         Радио София  в Туитър                                         Радио София в YouTube Любими предавания във Фейсбук: Пожелание с послание Радиоприемница Ритъмът на столицата Срещу стената Трафик София Шоколад..

обновено на 24.01.16 в 21:11

Весели празници!

Радио София пожелава на всички слушатели светли празници и весело посрещане на една щастлива, спокойна и успешна 2015-а година!

публикувано на 03.12.14 в 14:18

Помощна информация

Ние от Радио София разбираме, че всеки посетител на нашия Уеб сайт има различни потребности и умения. Бихме искали опитът Ви с нашия Уеб сайт да е приятен и ползотворен, независимо от Вашите способности или лично положение. Тази страница разглежда някои от настройките и действията, които можете да извършите във Вашия браузър, за да улесните работата..

публикувано на 03.06.11 в 15:16